Και νέο μπλόκο από ΕΕ στην Cosco

Και αυτό το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο Επίτροπο και άλλα στελέχη της ΕΕ. Και, όπως μάθαμε, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ, μέχρι εχθρικό, και δεν πέρασε καθόλου καλά… Άξονας της θέσης των Κοινοτικών είναι ότι «κινείσθε εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» και ότι ο τρόπος της μετοχοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια.

Κάθετη, συνεπώς, είναι η διαφωνία τους για μετοχοποίηση, δηλαδή πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, και αυτό προκύπτει και από τα 23 νέα ερωτήματα, πέραν των 25 που είχε στείλει πριν από καιρό, της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη ως προς όλη την αρχική σύμβαση με την κινέζικη εταιρεία.

Οι πολύ σοβαρές κοινοτικές ενστάσεις ξεκίνησαν με αφορμή τη συμφωνία του ΟΛΠ με τη ΣΕΜΠΟ, θυγατρική της Cosco, για την κατασκευή της 3ης προβλήτας. Η θέση της ΕΕ είναι μεν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, αλλά πρέπει να μπουν πολλοί παίκτες και να μην εξελιχθεί σε ιδιωτικό μονοπώλιο, που είναι ο στόχος των Κινέζων. «Βαδίζετε σε λάθος δρόμο, είναι καιρός να σοβαρευτείτε και να δείτε τα θέματα της ανάπτυξης στο πλαίσιο βαθιών τομών», είναι συμπερασματικά οι συστάσεις των Βρυξελλών.

Από πλευράς Cosco ασκούνται πιέσεις ώστε διά της μετοχοποίησης να πάρει ποσοστό πάνω από το 67%, οπότε θα έχει την απόλυτη δυνατότητα, σύμφωνα με τον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών, να αποφασίζει και να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της μειοψηφίας! Και εδώ τίθενται τα καυτά προβλήματα που αυτόματα θα προκύψουν: Ποιος θα ρυθμίζει τα θέματα της ακτοπλοΐας και την τιμολογιακή πολιτική, που θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας συνδέεται καθημερινά με τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο;

Και εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με βάση τα παραπάνω δεν είναι μόνο πρόβλημα της ΕΕ το ξεπούλημα του ΟΛΠ στους Κινέζους. Είναι και πρόβλημα για την ίδια τη χώρα μας.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη. Το σχέδιο της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να πάρει το OK του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το δώσει…


Σχολιάστε εδώ