από το Περιστύλιο…

Μετά τη δωρεάν βενζίνη και τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, σκέφτηκαν ότι είναι λογικό να μην πληρώνουν και τα διόδια! Έτσι «κατόπιν αιτήματος πολλών βουλευτών», όπως πληροφορηθήκαμε, ομόφωνα πέρασε από τη Βουλή απόφαση, σύμφωνα με την οποία στους βουλευτές επαρχίας που δεν κάνουν χρήση αεροπορικών εισιτηρίων θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο το αντίτιμο των διοδίων για πέντε μεταβάσεις μετʼ επιστροφής μηνιαίως από και προς την εκλογική τους περιφέρεια. Σύμφωνα, λέει, με τους υπολογισμούς των υπηρεσιών της Βουλής υπάρχουν γύρω στους 86 βουλευτές της περιφέρειας οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από τα αεροδρόμια των πλησιέστερων νομών. Και όπως διατείνονταν παράγοντες της Βουλής ακόμη και 15 βουλευτές από αυτούς να παραιτηθούν από τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, η Βουλή τα έχει βγάλει τα λεφτά της… Εννοείται, όμως, ότι τα διόδια θα καταβάλλονται πλέον και σε όσους εκπροσώπους του έθνους εκλέγονται σε κοντινούς στην πρωτεύουσα νομούς που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ αεροπλάνο είτε γιατί είναι δίπλα, είτε γιατί δεν τους βόλευε η θέση του αεροδρομίου είτε γιατί είναι… αεροφοβικοί, αφού η ατέλεια δεν κάνει διάκριση μεταξύ των βουλευτών της περιφέρειας και όλοι έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στον προορισμό τους αεροπορικώς. Εννοείται επίσης ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Βουλής δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητη εφόσον το κόστος για κάθε… τζαμπατζή μπορεί να ξεκινά από 60 και να φτάνει τα 300 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο σύμφωνα δε με κάποιες εκτιμήσεις θα αγγίζει τα 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Το κίνημα του «δεν πληρώνω» τώρα δικαιώνεται, αν και πολλοί από αυτούς που θα επωφεληθούν της δωρεάν διέλευσης των διοδίων, το είχαν τότε καταγγείλει…

#Σε ιδιωτική εταιρεία ανέθεσε η Βουλή, αντί 10.000 ευρώ ετησίως, την αποδελτίωση ΜΜΕ που ως τώρα γινόταν από δική της υπηρεσία σε συνεργασία με το γραφείο Τύπου της Βουλής. Πρόκειται για την εταιρεία παρακολούθησης και συλλογής δημοσιότητας InΝews ΑΕ η οποία συνεργάζεται και διεκπεραιώνει την αποδελτίωση και στο Μαξίμου. Οι επιφορτισμένοι με το συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας υπάλληλοι του Κοινοβουλίου μετακινούνται ήδη σε άλλες υπηρεσίες. Ένα ακόμα θαρραλέο βήμα της Βουλής στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων μετά την ενοικίαση συνεργείου καθαριότητας που κατήγγειλε τότε ο Αλέκος Αλαβάνος ότι δουλεύουν με τρεις κι εξήντα και ανάγκασε τους επιθεωρητές εργασίας να έρθουν για έλεγχο στο Κοινοβούλιο…

#Μπορεί οι πολίτες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα μέτρα και τα απανωτά χαστούκια που δέχονται εν είδει νέων μέτρων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξακολουθούν όμως να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά στη φορολόγηση, εκεί όπου η ευνοϊκή μεταχείριση βουλευτών και δικαστών αν μη τι άλλο σοκάρει. Το μη φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50% και φτάνει μέχρι το 75% χώρια τα επιδόματα και οι ατέλειες! Το θέμα επανέφερε στη Βουλή η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη. Και επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως περιέγραψε σε τι συνίσταται το ηθικό και δημοσιονομικό σκάνδαλο σε εποχή μαύρης λιτότητας: «Σας ενημερώνω ότι το φορολογητέο εισόδημα των βουλευτών το οποίο φορολογείται κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί περίπου σε 65.000 ευρώ», είπε στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη.

Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος του Ζ΄ Ψηφίσματος του 1975, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, από τη βουλευτική αποζημίωση πρέπει να αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθαρίστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης γραφείων κ.λπ. «Όμως, βλέπουμε –και ο καθένας μας από δω το ξέρει όταν παίρνει το εκκαθαριστικό– ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων και επίδομα κίνησης και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται. Άρα προκύπτει ότι το σκανδαλώδες ποσοστό φορολόγησης ή μη φορολόγησης των βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον οποίο σας είπα».

Ο υφυπουργός φάνηκε απροετοίμαστος να απαντήσει στη βουλευτή η οποία επιπροσθέτως επανέφερε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της φορολογικής ισότητας και της φορολόγησης ολόκληρου του ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης, βάσει της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων. Παρέπεμψε στις 577 σελίδες του προϋπολογισμού με τον τίτλο «φορολογικές δαπάνες». «Εκεί αναφέρονται μια-μια, ανά είδος φόρου και ποσά, οι απαλλαγές», είπε ή αλλιώς «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»…

#«Τρύπες στο πόθεν έσχες» πέντε πρώην βουλευτών, από 30.000 έως 120.000 ευρώ, εντόπισε ο έλεγχος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών το 2011. Πρόκειται για ποσά πάνω από τα εισοδήματά τους τα οποία δεν δικαιολογούνται επακριβώς και για τα οποία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις εντός 15 ημερών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης καλείται να δικαιολογήσει 32.000 ευρώ, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Άρης Σταθάκης 120.000 ευρώ, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς 81.000 ευρώ, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Καλιώρας 55.000 ευρώ και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αναγνωστόπουλος 44.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ