Ανατροπές στο Κυπριακό από το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα!
Το ζήτημα έχει φυσικά την εθνική του διάσταση, καθώς πρακτικά οδηγεί σταδιακά στην μετατροπή του κατεχομένου τμήματος του νησιού σε αμιγώς τουρκοκυπριακό-τουρκικό τμήμα, επιβάλλοντας έτσι την διζωνικότητα που αποτελούσε παγίως την επιδίωξη της πληθυσμιακής μειονότητας του νησιού, της τουρκοκυπριακής.
Με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, καθώς οι Ελληνοκύπριοι πιεζόμενοι όλο και πιο πολύ από την οικονομική κρίση πουλάνε όσο όσο τις περιούσιες τους στα Κατεχόμενα, σύντομα θα εξαλειφθεί ή τουλάχιστον θα αποδυναμωθεί πλήρως μια βασική πτυχή του Κυπριακού, το περιουσιακό, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις εδαφικές ρυθμίσεις της αναζητούμενης λύσης του προβλήματος.
Η κατάληξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς 40 χρόνια είναι πραγματικά πολλά, ειδικά για δεύτερης γενιάς πρόσφυγες που πλέον έχουν ξεγράψει την περιουσία των οικογενειών τους στα Κατεχόμενα και κυρίως όλων εκείνων που συνειδητοποιούν ότι η προοπτική είναι αρνητική ακόμη και σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού: Είτε θα πρέπει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, είτε θα αποζημιωθούν με έναν πολύπλοκο και επισφαλή τρόπο με ποσά πιθανόν πολύ μικρότερα από αυτά που μπορούν να αποσπάσουν σήμερα από το κατοχικό καθεστώς.
Αυτό που περισσότερο από όλα, όμως, ανησυχεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι ότι με την αποδυνάμωση του περιουσιακού ζητήματος, θα περιοριστεί το κίνητρο των Ελληνοκυπρίων για λύση του Κυπριακού. Εφόσον ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων δεν θα προσδοκά σε επιστροφή των περιουσιών του, δεν θα υπάρχει κανένα σοβαρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού. Εξάλλου, ήδη, μετά τα όσα επακολούθησαν το Σχέδιο Ανάν, ο κυπριακός Ελληνισμός αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα καχύποπτο και διστακτικό τρόπο τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας χαλαρής ομοσπονδίας, που τελικά θα λειτουργήσει ως όχημα για τον διαμοιρασμό της εξουσίας με την τουρκοκυπριακή μειονότητα και τους εποίκους εξ Ανατολίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, οι Ελληνοκύπριοι αντιλαμβάνονται σήμερα ότι η σπουδή της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού δεν αποσκοπεί παρά στην εξασφάλιση ελέγχου στον φυσικό πλούτο του νησιού, ο όποιος θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιστροφή στις εποχές της ευημερίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στα Κατεχόμενα, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Κίπρις», το τελευταίο εννεάμηνο έχουν εξετασθεί 988 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων και στο ίδιο διάστημα πλήρωσε ως αποζημιώσεις 38 εκατ. στερλίνες. Η «Κίπρις» αναφέρει ακόμη ότι από το 2006 που ιδρύθηκε η επιτροπή μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2013 έχει δεχθεί συνολικά 5.373 αιτήσεις από τις οποίες οι 430 κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό και δέκα σε δίκη, με την Επιτροπή να έχει πληρώσει συνολικά 135.420.000 στερλίνες.
Η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» αναγνωρίστηκε ως εσωτερικό ένδικο μέσο στα Κατεχόμενα, στην υπόθεση «Δημόπουλος» τον Μάρτιο του 2010 και όποιος θέλει να προσφύγει στο ΕΔΑΔ θα πρέπει προηγουμένως να περνά από την Επιτροπή.
Τζάμπα τα αγοράζουν
Ο «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι αγόρασαν έναντι ευτελούς τιμήματος 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνοκυπριακής γης σε προνομιακές παραλιακές περιοχές στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και την Καρπασία.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την κατεχόμενη Λευκωσία. 21,5 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από την «Επιτροπή Αποζημιώσεων» για ακίνητες περιουσίες που φθάνουν τα 157 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 97 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πέρασαν σε τουρκικά χέρια έναντι 10 εκατ. στερλινών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονται από την ιστοσελίδα της «Επιτροπής», η έκταση που καλύπτεται με τις αιτήσεις, η εξέταση των οποίων έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, φτάνει τα 14.709.000 τ.μ. Η έκταση που έχει «τουρκοποιηθεί» -όπως γράφει- μέσω αποζημιώσεων φτάνει τα 8.853.000 τ.μ., ενώ η έκταση που έχει επιστραφεί φτάνει τις 460.000 τ.μ. Τις 903.000 τ.μ. φτάνει η έκταση της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει τεκμηριωθεί, προστίθεται. Η έκταση των περιουσιών για τις οποίες οι αιτήσεις αποσύρθηκαν φτάνει τα 3.031.000 τ.μ., η έκταση που έχει ανταλλαχθεί το 1.196.000 τ.μ. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν κάλυπταν έκταση 216.354 τ.μ.