Αναζωπυρώθηκαν οι παλιές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη «βγήκε στα κεραμίδια» με την επιλογή να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συμπερίληψη των «τρομοκρατικών ενεργειών» στις κατηγορίες που θα οδηγούν σε διακοπή χρηματοδότησης ενός κόμματος, αλλά τελικά ο Π. Λαφαζάνης την ψήφισε στη Βουλή, για να μη δώσει, όπως είπε, την ευκαιρία να χτυπηθεί από τους αντιπάλους του ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί έντονη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου σύσσωμη η Αριστερή Πλατφόρμα καταψήφισε την πρόταση για υπερψήφιση της τροπολογίας, και έδωσε μάλιστα και συνέχεια με σχετικές δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα Iskra, όπου εμφανίζονται οι απόψεις της κίνησης.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινής τροπολογίας για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής δημιουργεί πολλά ερωτήματα, αφού μάλιστα ύστερα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να μπουν και οι διατάξεις περί τρομοκρατίας που περιλαμβάνονται στον «τρομονόμο», τον οποίο είχε καταψηφίσει το κόμμα.

Προχωρώντας παραπέρα, τονίζουν ότι η εν λόγω στάση δημιουργεί ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει στην κοινωνία ένα λάθος μήνυμα, και εξηγούν:

«Μετά την κρίση, μετά τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, είναι δυνατόν να συμβαδίζει η Ριζοσπαστική Αριστερά με τα κυβερνητικά – μνημονιακά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με τον μέχρι χθες συνεταίρο τους, τη ΔΗΜΑΡ;».

Εκτός των άλλων, τονίζουν στην κριτική τους ότι η εν λόγω στάση δημιουργεί προβλήματα κατʼ αρχάς στον αντιφασιστικό αγώνα, αφού δίνει συχωροχάρτι στη ΝΔ, που βαρύνεται με βαριές ευθύνες για την ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής, και καλλιεργεί την αυταπάτη ότι οι νεοναζί είναι εφικτό να τσακιστούν κυρίως μέσα από την παρέμβαση των «θεσμών». Πιστεύουμε, λένε, ότι η συντριβή των νεοναζί είναι «υπόθεση του ανεξάρτητου από τα κάτω κινήματος, που αναπτύσσεται φυσιολογικά, σε άμεση σχέση με το κοινωνικό – αντιμνημονιακό κίνημα».

Τα συγκεκριμένα στελέχη φοβούνται ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής πιθανόν να σηματοδοτεί τη στροφή της ηγεσίας προς τον «ρεαλισμό» και αναρωτιούνται:

«Είναι συζητήσιμη η “συνεννόηση” μεταξύ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των βασικών αστικών πολιτικών κομμάτων που στήριξαν τα Μνημόνια; Σημειώνουμε ότι ο κυρίαρχος Τύπος –επικαλούμενος τις δραματικές συνθήκες της κρίσης– καλλιεργεί συστηματικά αυτήν την προοπτική, ελπίζοντας να διαμορφώσει συνθήκες μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ως αντίβαρο και ως αντίπαλο πολιτικό σχέδιο στην προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».

Υπενθυμίζουν με έμφαση ότι όλες οι αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν αυτήν την πίεση και επιμένουν στη στρατηγική και στην τακτική της ανατροπής της κυβέρνησης, στην ακύρωση των Μνημονίων και των προγραμμάτων λιτότητας σε αντίθεση με τις παραδόσεις και την τακτική της Κεντροαριστεράς.

Έντονα ενοχλημένος, όμως, ήταν και ο Μ. Γλέζος σχετικά με διαρροές «κύκλων του κόμματος» που εξέφραζαν δυσαρέσκεια για τη μη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Και μάλιστα σε άρθρο του δεν μάσησε τα λόγια του, αναφέροντας:

«“Όποιον βγαίνει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος”, είχε πει ο Ευ. Αβέρωφ πριν από δεκαετίες και η φράση του έμεινε στην Ιστορία. Τη φράση αυτή η Αριστερά την κούναγε σαν μαντιλάκι μπροστά στους βουλευτές της εκάστοτε πλειοψηφίας, που ήθελε τους βουλευτές άφωνους, χωρίς άποψη, υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία.

Έχοντας στο μυαλό τους αυτήν τη φράση, βουλευτές ψήφιζαν Μνημόνια, τσαλάκωναν τις ιδέες και τις συνειδήσεις τους, την ελευθερία στην άποψη, και με βάση αυτήν την αρχή έγιναν κουκιά, “ακόλουθοι”, συνυπεύθυνοι του όποιου ηγέτη του δικομματισμού των αρχηγικών κομμάτων.

Σε μερικά μαντριά της Αριστεράς οι πόρτες ήταν ανοιχτές, αλλά κανένας δεν είχε στο μυαλό του τη σκέψη να βγει από το μαντρί. Στη “δική μας Αριστερά” δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε “εμάς” και σε όλους τους άλλους.

Αυτό έχει καταγράψει η νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου και εμείς καλούμεθα να αποδείξουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν έχει τελειώσει.

Όμως σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική αυτή τον τελευταίο καιρό. Είτε αφορά το συνέδριο είτε το νέο, ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε είτε το ποιοι και πώς θα μιλάμε δημόσια είτε το πώς θα ψηφίζουμε! Για να κάνουμε την αντιγραφή πλήρη, φτιάξαμε και τους “κύκλους” που διαρρέουν».

Η ηγεσία του κόμματος παρακολουθεί με προσοχή τις παραπάνω διαφοροποιήσεις, αλλά εκτιμά ότι η όποια κριτική θα μείνει στο πλαίσιο της λειτουργίας του κόμματος, στο οποίο διαχρονικά επιτρεπόταν και δεν ενοχοποιούνταν η αντίθετη άποψη. Σχετικά δε με την υπερψήφιση της τροπολογίας, αντιτείνουν ότι έγινε για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη συκοφαντική επίθεση πως δεν συμφωνεί με αυτήν και με την καταδίκη των «τρομοκρατικών πράξεων» επειδή «κάτι φοβάται ή θέλει να κρύψει».

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μια σχετική αναζωπύρωση των εσωκομματικών διαφορών και είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη που στηρίζουν την ηγετική πλειοψηφία αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκδώσουν ανακοίνωση μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Βλέποντας το κλίμα διχασμού που επικράτησε εκεί, αναφέρουν ότι το κόμμα συνεχίζει την πεπατημένη και ότι «οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα μιας αναγκαίας μεγάλης πολιτικής μεταβολής φέρνουν με έμφαση στην επιφάνεια τα ελλείμματα που έχουμε στην εσωτερική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ και στη συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού πολιτικού ρεύματος διεξόδου, αφού ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα διαπερνούν τις γραμμές μας».

Ζητούν, τέλος, απαλλαγή από τη λογική των μηχανισμών γιατί «αλλιώς αύριο ίσως να μιλάμε για το δένδρο που πληγώναμε», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ