αμυντικά θέματα

Οι νίκες στις ασκήσεις, αναμφισβήτητες…

• Αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας πλημμύρισαν τις ψυχές των Ελλήνων, όταν είδαν προχθές τον πρωθυπουργό και σύμπασα την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ να παρακολουθεί, από φρεγάτας, τη νικηφόρο έκβαση άσκησης κατάληψης νήσου… Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλειπε, που συνήθως δεν χάνει τέτοιες ευκαιρίες.

• Τα ίδια αισθήματα ελπίζω ότι θα νιώσουν και όσοι θα παρακολουθήσουν την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

• Περνάει ο Στρατός κι οι τρομπέτες ηχούν… Αεροπόρος θα γινώ, τη γη να μην πατήσω… Εγώ είμαι ναύτης του Αιγαίου… Αυτά τα θούρια θα παιανίζει η μπάντα…

• Αλλά ας δούμε τη συμπεριφορά της Πολιτείας στους αξιωματικούς εν γένει. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο μηνιαίος μισθός του αρχιστράτηγου (Α/ΓΕΕΘΑ) και των τριών επιτελαρχών κυμαίνεται μεταξύ 1.800-2.000 ευρώ, θα δούμε τι γίνεται σε άλλους κλάδους, που τους φρόντισαν οι προϊστάμενοί τους (πηγή εφ. «ΝΕΑ» 18.10):

— Υπάλληλοι ΥΠΟΙΚ με πανεπ. πτυχίο μ.ο. 2.672 ?
— Υπ. Γεν. Γρ. Δ. Έργων 2.345,33 ?
— Υπουργείο Περιβ. 2.033 ?
— Αττικό Μετρό (Πανεπιστ.) 2.816,89 ?
— ΣΤΑΣΥ 2.639,18 ?
— ΕΡΓΟΣΕ 2.240,72 ?
— Εποπτευόμενοι Κλάδοι ΥΠΠΕΡ 3.236,5 ?
— ΕΛΧΑ (ΥΠΠΟ) 3.326,2 ?
— ΔΕΣΦΑ 3.183,37 ?

• Το να επαναλάβουμε ότι, όχι μόνο οι αρχηγοί, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματικών, δουλεύει από τις επτά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ, ότι οι άδειές τους δεν υπερβαίνουν τις 15 ημέρες ετησίως κ.λπ., θα ήταν περιττό. Αν, δε, ενδιαφέρεται κάποιος να μάθει, θα τον πληροφορήσω ότι πλειάδα ανωτάτων αξιωματικών έχει δύο και τρία μεταπτυχιακά και ομιλεί δύο και τρεις γλώσσες.

• Κύριε πρωθυπουργέ, πόσο θα αντέξουν οι στρατιωτικοί αυτές τις προκλητικές, ρατσιστικές διακρίσεις και αδικίες; Συμφωνώ. Ούτε εσείς ούτε ο κ. Αβραμόπουλος ευθύνεσθε. Είναι οι εκλεκτοί κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και Στουρνάρας που επιτεθήκαν ασυνείδητα στις ΕΔ. Οφείλετε, όμως, να αποκαταστήσετε το ταχύτερο. Σε υπαινιγμούς δεν καταφεύγω…

***

Ο φύλαξ άγγελος και Πάπας της αδιαφάνειας…

• …Και της διάχυσης των υπουργικών ευθυνών.

• Τις ει; Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμφίβολα.

• Γίνομαι συγκεκριμένος:

— Μαστορεύει, ενθαρρυνόμενος από τους ηγέτες της εποχής, το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος που συγκαλύπτει τις αρπαχτές υπουργών, δια της παραγραφής.

— Συγκροτεί, πέραν από το ΚΥΣΕΑ, 15μελή Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής από ασχέτους, σωστή κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα ανομήματα του υπουργού, όπου νομιμοποιούνται, με συνοπτικές διαδικασίες, στρατιωτικές προμήθειες. Τι σημαίνει αυτό; Αν αύριο ευρεθεί προμήθεια διάτρητη και όζουσα, σύνηθες εξάλλου, ο ανεύθυνος υπουργός θα αναφωνήσει: «Εγώ δεν έχω καμία ευθύνη. Το είδε το ΚΥΣΕΑ και η Βουλή. Τόσοι άνθρωποι…»

— Επειδή η υπόθεση προμήθειας των δύο Υ/Β 214 το 2010 (για την οποία έγινε ο μεγάλος καυγάς στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα) μύριζε εξ αρχής (γνωστά τα ταξιδάκια στο Άμπου-Ντάμπι πρίγκιπος Νικολάου και Μεγάλου Σταβλάρχη της αυλής Γιωργάκη, κ. Παμπούκη, καθώς και του ίδιου του ΒΕΝΙ), τι έπραξε ο υπουργός; Για πρώτη φορά στην ιστορία των προμηθειών, πέρασε τη σύμβαση με Νόμο (3885/10) από τη Βουλή (τον ψήφισαν μόνο ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ), ώστε τώρα να του επιτρέπεται να ισχυρίζεται: «Η αγορά ψηφίστηκε από τη Βουλή. Προσωπικά δε φέρω καμία ευθύνη».

• Αν αυτά δεν λέγονται προστασία της αδιαφάνειας, ασυδοσίας και της διάχυσης ευθυνών, τότε ποια λέγονται;

Η αμερικανική στήριξη

• Επαναλαμβάνουμε, χωρίς να επιδιώκουμε κυβιστήσεις, που δεν τις έχουμε ανάγκη, ότι ο κ. Αβραμόπουλος έκανε πολύ καλή δουλειά στο ταξίδι – αστραπή- στις ΗΠΑ.

• «Πράκτωρ» της στήλης, κατοικοεδρεύων στην Ουάσινγκτον, μας πληροφορεί ότι 605 οχήματα παντός τύπου, συν 30 αρματοφορείς, προωθούνται, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για να καταλήξουν στο ελληνικό δυναμικό ειδικών τροχοφόρων, που τα έχει τόσο ανάγκη. Δωρεάν…

• Ήδη εγκρίθηκαν από τη DEFENSE SECURITY COOPERATION AGENCY και απομένει η, τυπική, έγκριση του Κογκρέσου.

• Για να προλάβουμε τυχόν «ξένες δυνάμεις» που καιροφυλακτούν να τα διεκδικήσουν, πρέπει η ελληνική πλευρά (το ΓΕΣ εννοώ) να έχει έτοιμη και «με τις αρβύλες φορεμένες» την επιτροπή που πρέπει να μεταβεί στις ΗΠΑ για τις αναγκαίες διαδικασίες, ευθύς ως ανάψει το πράσινο φως του Κογκρέσου. Βραδυπορίες επιφυλάσσουν εκπλήξεις (π.χ. αφού δεν τα παίρνουν οι Έλληνες, θα τα πάρουμε εμείς…). Έχουμε, δυστυχώς, τέτοιες εμπειρίες.

Νέος «πύραυλος»…

• Η στήλη, «σεμνά και ταπεινά» και με τη δέουσα επιφύλαξη, είχε σχολιάσει καταγγελίες αξιωματικών (ε.ε. και ε.α.) για ατασθαλίες και παρανομίες στις κρίσεις των υποστράτηγων του Μαρτίου από την «παράγκα» (04.08 και 06.10). Ουδεμία απάντηση πήραμε. Η σιωπή τους προς απάντησή μας.

• Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ότι ο γνωστός βουλευτής – νομικός, κ. Β. Καπερνάρος, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του ΑΠ, in rem, κατά παντός υπευθύνου, εκπροσωπών αντιστράτηγο ε.α. Ομιλεί για παράνομη προαγωγή τριών υποστράτηγων. Απλά ερωτώ: Τι θα γίνει αν ο αξιωματικός δικαιωθεί; Ποία η θέση του τότε υπουργού και του ΣΑΓΕ; Καλά, η παράγκα, δειλή και παράνομη, είναι αόρατη. Όπως όλες οι θλιβερές παράγκες…

Η ΕΛΒΟ και το μέλλον της

• Θα πρέπει η κυβέρνηση, το ΥΕΘΑ και ιδιαίτερα ο κ. Στουρνάρας, να αντιληφθούν ότι η μόνη ικανοποιητική λύση για τις ΕΔ και την εθνική οικονομία είναι η εν λειτουργία εκκαθάριση του πολιτικού της σκέλους, ανεξάρτητα των στρατιωτικών. Κι αυτό γιατί:

— Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί ΑΜΕΣΑ, με επανεκκίνηση και ολοκλήρωση προγραμμάτων του υπουργείου Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, που έμειναν στη μέση.

— Θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς προμήθειας ανταλλακτικών οχημάτων του ΥΕΘΑ, που είναι δικής της παραγωγής. Αν η προμήθεια γίνει από αλλού, θα κοστίσει ο κούκος αηδόνι.

— Τα υπάρχοντα, χιλιάδες, αυτοκίνητα και άλλα τροχαία υλικά των ΕΔ, κατασκευής ΕΛΒΟ, χρήζουν συνεχούς υποστήριξης, που μόνο η ΕΛΒΟ μπορεί να προσφέρει.

— Η εταιρεία έχει υποβάλλει προσφορές σημαντικών κατασκευών σε ξένες ΕΔ (όπως του Ιράκ), που ακυρώνονται αν η ΕΛΒΟ έχει αναστείλει τη δράση της για να κάνει εκκαθάριση.

— Τέλος, η εταιρεία έχει προικοδοτηθεί με κορυφαία τεχνογνωσία από συνεργαζόμενες εταιρείες (AM GENERAL, OSHKOSH, IVECO, KMW κ.ά.), οι οποίες θα «εξατμισθούν» αν βάλει λουκέτο.

• Όχι, να μην υποκύψουμε στις φασιστικές διαταγές της «τρόικας» που, διαλύοντας την ΕΛΒΟ, θα μας στείλουν την άλλη ημέρα τις εταιρείες τους για να μας πουλήσουν υλικό.

Τυχερέ Αβραμόπουλε

• Είχες την τύχη να σου επιτεθεί ο Πρετεντέρης. Είναι δυνατόν, έτσι ωμά, να καταγγέλλεις «υποβρύχιες διεργασίες» και να λες ότι «ο ΒΕΝΙ είναι πολύ βαρύς για να τον σηκώσει στους ώμους του η ΝΔ» για την προμήθεια των δύο Υ/Β το 2010 και να εξοργίζεις τον συγκυβερνήτη;

• Τι αφέλειες γράφει ο Γιαννάκης; Ότι εσύ διεμήνυσες στον Τσίπρα: «Θα φάτε εσείς τον Βενιζέλο και θα απαλλαγώ εγώ από τον Σαμαρά.»
Και συμπληρώνει: «Είναι μια ανταλλαγή του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τσίπρα και δε μένει απαρατήρητη!» Αυτά έφα. Και καταλήγει: «Αποκλείεται, πλέον, να γίνει πρωθυπουργός ο Αβραμόπουλος!» Το ‘πε, το ‘πε, ο παπαγάλος.

• Ίσως ο Αβραμόπουλος να μη γίνει πρωθυπουργός, αλλά, όπως φαίνεται, ούτε φερέφωνο…


Σχολιάστε εδώ