Χωλαίνει η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας
Αλλά ως επικεφαλής της προετοιμασίας έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Δεν έχει υπηρετήσει ποτέ σε καθαρά ευρωπαϊκό πόστο, και δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία από τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε συνδυασμό με την αποσύνθεση της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς ο κ. Αρ. Καλογερόπουλος είχε τη θέση αυτή, μάλλον για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Δ. Αβραμόπουλο παρά για να ασκεί ευρωπαϊκή πολιτική, η κατάσταση μάλλον είναι ανησυχητική…
Έχουν μείνει αναξιοποίητα δεκάδες στελέχη του ΥΠΕΞ που έστησαν μια από τις πιο επιτυχημένες προεδρίες, εκείνη του 2003. Και όταν λέμε για επιτυχία, εννοούμε ουσιαστικά θέματα που προωθήθηκαν τότε και όχι τις φιέστες που έγιναν με την γνωστή γενναιοδωρία (κυρίως σε φιλικές εταιρείες) που χαρακτήριζε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και εμμέσως τον Τ. Γιαννίτση που υπέγραφε ως αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών… Τουλάχιστον τώρα η προεδρία θα στοιχίσει καμιά σαρανταριά, (φανερά) εκατομμύρια ευρώ. λιγότερα…
***
— Στη Θράκη οργιάζουν οι άνθρωποι του προξενείου, καθώς βλέπουν να μην περνάνε οι απειλές εναντίον των πρώτων ιεροδιδασκάλων που παρακολούθησαν και τα σχετικά σεμινάρια και αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους. Απομένει φυσικά και στην Πολιτεία να είναι σοβαρή και να εγγυηθεί τουλάχιστον ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πληρώνονται και θα προστατεύονται…
— Εξελίξεις όμως υπήρξαν και στη λεγόμενη Συμβουλευτική Επιτροπή «Τούρκων» Δυτικής Θράκης, όπου ο πρόεδρος -ο ψευδομουφτής Α. Μετέ- προσπάθησε να «καθαρίσει» κάποιους που τον αμφισβητούσαν. Η σύγκρουση που είχε με τους πρώην βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Τσετίν Ματατζή, οδήγησε στην εκπαραθύρωση των δυο από το προεδρείο της Συμβουλευτικής. Η «τιμωρία» του ψευδομουφτή ήρθε όταν είδε στην ψηφοφορία -για την αντικατάσταση τους- οι εκλεκτοί του, Γκαλήπ Γκαλήπ και Αχμέτ Φαίκογλου να παίρνουν και λευκές ψήφους…
— Το πιο ωραίο, πάντως, το έγραψε ο Τσετίν Ματατζή, που κάλεσε τον ψευδομουφτή να μάθει τουλάχιστον ελληνικά, όπως γνωρίζει τα τουρκικά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης…
— «Διπλωματικός Κύκλος» ονομάζεται η κίνηση μιας ομάδας πρώην πρέσβεων, που οργανώνει εκδήλωση στο Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Κτήριο Κωστή Παλαμά, Σίνα & Ακαδημίας 48 στις 6 Νοέμβριου 2013 ώρα 19.00 με θέμα: «Προβληματισμοί για τα εθνικά μας θέματα». Στους ομιλητές μαθαίνουμε ότι θα είναι ο Ι. Κοραντής, Ελ. Καραγιάννης, Κ. Στοφορόπουλος κ.ά.
— Ορίσθηκε, με απόφαση του ΥΠΕΞ, το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο με επικεφαλής μέλος του ΑΣΕΠ και εισηγητή τον προϊστάμενο της ΣΤ΄ Διεύθυνσης Προσωπικού Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης, βάσει της περ. Γ’ της παρ. 2 του άρθρου 90 και της παρ.2 του άρθρου 91 του Ν.4172/2013.
— Έργο του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου είναι η «αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων και η κατάρτιση βαθμολογικών πινάκων κατά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα, με τη λειτουργική, διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη του ΑΣΕΠ, τόσο για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα όσο και για τη μετάταξη/μεταφορά τους σε φορείς του Δημοσίου. Χτυπάνε καμπάνες και στο νεοκλασικό…
— Στους τυχερούς ο πρέσβης μας στην Αβάνα, Απόστολος – Παύλος Χαραλάμπους, καθώς με απόφαση του ΥΠΕΞ αναλαμβάνει την παράλληλη διαπίστευση στις Μπαχάμες και στη Δομινικανή Δημοκρατία, που μέχρι τώρα είχαν ο πρέσβης μας στην Ουάσινγκτον Χ. Παναγόπουλος και ο πρέσβης στο Καράκας Αναστάσιος Πέτροβας…
— Στο Σκοπιανό πάντως υπάρχουν και φωνές μέσα στα ίδια τα Σκόπια που είναι λογικές και δείχνουν να θέλουν τον συμβιβασμό με την Ελλάδα. Ο καθηγητής Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2009, με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της ονομασίας «Άνω Μακεδονία» διαφωνώντας πλήρως με τις θέσεις του Γκρούεφσκι περί «Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αλλά στα Σκόπια όλα τα σκιάζει η φοβέρα του νεοσταλινικού συστήματος εξουσίας που ελέγχει ο κ. Γκρούεφσκι.
— Όσο για τη συνάντηση, την οποία οργανώνει και πάλι ο κ. Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών μάλλον θα πρόκειται για τυπική διαδικασία μιας και ο κ. Γκρούεφσκι του εξήγησε -δια ζώσης- πριν ένα μήνα στα Σκόπια, ότι δεν δέχεται τίποτα από αυτά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Πιθανότατα ο κ. Νίμιτς να θέλει να βοηθήσει τον Επίτροπο της ΕΕ για τα θέματα διεύρυνσης Στ. Φούλε, ώστε να φανεί ότι υπάρχει κινητικότητα και να μην είναι εντελώς στο κενό η πρότασή του για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια. Έξαλλου, σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ η Σύνοδος Κορυφής πλέον θα εξετάζει την υπόθεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ βάσει και ενδιάμεσων εισηγήσεων του κ. Φοέλε…
• Το φαινόμενο να χρησιμοποιείται το υπουργείο Εξωτερικών ως αίθουσα των «Υπουργικών» Συμβουλίων που οργανώνει με τους «πράσινους» υπουργούς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος, δεν περιποιεί τιμή στον θεσμό.
Για κομματικού τύπου δραστηριότητες, υπάρχει και η Χαριλάου Τρικούπη…
— Αλλά με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και της παρουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου του Α. Σαμαρά, είναι απολύτως μάταιο να περιμένουν είτε ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Φούλε, είτε άλλοι φίλοι των Σκοπίων ότι υπάρχει έστω και μια πιθανότητα υποχώρησης της Αθήνας, όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν, όσες (διπλωματικές) τρικλοποδιές κι αν μπουν…
— Δεν δείχνει να καταλαβαίνει η Άγκυρα και ο Τ. Ερντογάν και επιμένουν στην απαράδεκτη και προκλητική επιλογή, να ζητούν ανταλλάγματα από την Ελλάδα για να εξετασθεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ακόμη και ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του φιλότουρκου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, βγήκε με δήλωσή του και υποστήριξε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης γιατί πρέπει να «διασφαλίσει τη θρησκευτική εκπαίδευση των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, που αποτελεί θέμα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων των τούρκων πολιτών της»… Αλλά σιγά μη συγκινηθεί ο κ. Ερντογάν…
— Ποιος έλληνας διπλωμάτης θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί απευθείας με μια απόγονο της δυναστείας των Κένεντι; Μα, ο πρέσβης μας στην Ιαπωνία Νίκος Τσαμαδός, μιας και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο διορίστηκε για πρώτη φορά γυναίκα και δεν είναι άλλη από την Καρολάιν Κένεντι. Από την 1η Ιανουαρίου ο Ν. Τσαμαδός θα εκπροσωπεί την ΕΕ στο Τόκιο και θα έχει την ευκαιρία να γοητεύσει με την παρουσία του την Καρολάιν…