Τορπίλλη υποβρυχίου στο κυβερνητικό σκάφος

Με δεδομένη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, πολύ σύντομα η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα βρεθούν ενώπιον ενός αμείλικτου διλήμματος:

Να καταψηφίσουν την πρόταση και να κατηγορηθούν από την αντιπολίτευση, αλλά και από την πλειονότητα των πολιτών για συγκάλυψη ενός ακόμη σκανδάλου;

Ή, να την υπερψηφίσουν, κάτι που θα έχει ως άμεση συνέπεια την κατάρρευση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών; Αφού, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει επί της ουσίας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο. Πόσω μάλλον που, σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτουν σοβαρές ευθύνες για τους χειρισμούς που έκανε ως υπουργός Άμυνας και που κάτω από άλλες (πολιτικές) συνθήκες η παραπομπή του θα ήταν σχεδόν βέβαιη.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να πει «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής διότι κάτι τέτοιο «θα τίναζε τα πάντα στον αέρα» και θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας. Ορισμένοι βουλευτές ωστόσο εκφράζουν έντονους προβληματισμούς.

«Αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά δεν πρέπει να λειτουργήσει και ως πλυντήριο για όλα τα ανομήματα του ΠΑΣΟΚ», σημειώνουν. Επικροτούν δε τη στάση του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή, ο οποίος αναφερόμενος στις ευθύνες για το ζήτημα των υποβρυχίων έδειξε την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Ο Βενιζέλος είναι πολύ βαρύς για να τον κουβαλήσουμε στις πλάτες μας», έλεγαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή, κατάφερε ό,τι δεν μπόρεσε να πετύχει με τις κινητοποιήσεις: Να κάνει «άνω-κάτω» την κυβέρνηση.

Ρήγμα

Το ζήτημα των υποβρυχίων ενεργοποίησε ουσιαστικά το ρήγμα στις σχέσεις Β. Βενιζέλου- Δ. Αβραμόπουλου που είχε δημιουργηθεί κατά τον σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης. Όταν ο δεύτερος υποχρεώθηκε να μετακινηθεί στο υπουργείο Άμυνας προκειμένου ν’ αδειάσει η θέση του υπουργού Εξωτερικών, την οποία ζητούσε επιμόνως ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενοχλήθηκε πολύ από την εξέλιξη αυτή, αλλά παρά τα όσα περί του αντιθέτου είχαν κυκλοφορήσει τότε, δέχθηκε να μετακομίσει από το νεοκλασικό της Β. Σοφίας στον… στρατώνα της Λ. Μεσογείων.

Η πρώτη κόντρα τους ήρθε πολύ νωρίς όταν ο κ. Αβραμόπουλος θέλησε να περάσει από τη Βουλή τροπολογία βάσει της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους κυβερνητικό αεροπλάνο αντίστοιχο με αυτό του πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε έντονα, διευκρίνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν εξεδήλωσε παρόμοια επιθυμία και η τροπολογία πήρε τον δρόμο για το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το τελευταίο 10ήμερο είχαμε δυο απανωτά «επεισόδια» στο σίριαλ: Το πρώτο με την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση του κ. Αβραμόπουλου να συμμετάσχουν σ’ αυτή άρματα του στρατού και πολεμικά αεροπλάνα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος ως υπουργός Άμυνας είχε αναστείλει τη συμμετοχή τους.

Για λόγους κυρίως οικονομικούς, καθώς το κόστος για τα καύσιμα των αρμάτων και των αεροπλάνων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά του σημερινού υπουργού Άμυνας ότι κινείται με τη λογική της δημιουργίας εντυπώσεων. Νικητής στο «μπρα-ντε-φερ» αναδείχθηκε ο κ. Αβραμόπουλος, αφού το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησε μαζί του για την παρέλαση, πόσο μάλλον που οικονομικός παράγων της χώρας ανέλαβε να καλύψει το κόστος των καυσίμων για τα άρματα και τα πολεμικά αεροσκάφη.

Τρίγωνο-φωτιά

Το δεύτερο «θερμό επεισόδιο» είχε να κάνει με το ζήτημα των υποβρυχίων. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλ. Τσίπρα για τους κακούς χειρισμούς που έγιναν, «έδειξε» την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπου υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Βενιζέλος. «Δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα αν κάποιοι κάποτε δεν είχαν λειτουργήσει υποβρυχίως» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του που… άναψαν το φιτίλι.

Στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε οργή, ενώ μιλώντας στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος απάντησε στον ίδιο τόνο και ύφος: «Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις και να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να δίνουν λύσεις». Μέσω κύκλων του ο υπουργός Άμυνας έσπευσε να τονίσει ότι όσα είπε στη Βουλή ήταν ξεκάθαρα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται οδηγίες από κανέναν.

Δεν παρέλειψε δε να ρίξει και το «καρφί», λέγοντας ότι «προέχει το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον και αυτό μόνο υπηρετεί». Στο διάστημα αυτό υπήρξε ένας μαραθώνιος τηλεφωνικών επικοινωνιών στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου- Εξωτερικών- Πεντάγωνο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Η ένταση ωστόσο κορυφώθηκε όταν το βράδυ μεταδόθηκε από τηλεοπτικό σταθμό («Μέγκα») σχόλιο συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανιζόταν να χαρακτηρίζει «ατυχή» την αναφορά του κ. Αβραμόπουλου στο Κοινοβούλιο. Ο τελευταίος αντέδρασε- όπως ήταν φυσικό- με έντονο τρόπο, επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά και ζήτησε επιτακτικά την… αποκατάσταση της τάξης.

Βλέποντας ο πρωθυπουργός ότι η υπόθεση έπαιρνε επικίνδυνες διαστάσεις έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να διαψεύσει και το υποτιθέμενο σχόλιο συνεργάτη του και ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα λεγόμενα του υπουργού Άμυνας. Στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται «έξω φρενών» με τον κ. Αβραμόπουλο, τον κατηγορούν ότι «κάνει παιχνίδι» με τον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστώντας ότι αν το 2015 είναι κυβέρνηση, να τον προτείνει ο Αλ. Τσίπρας για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζουν ότι ως υπουργός Εξωτερικών έσπευσε τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του να καλέσει τον κ. Τσίπρα για να τον ενημερώσει, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασε στην απόφαση του να κάνει πιο… πανηγυρική την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Λένε ακόμη ότι με την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες στρέφεται και εναντίον του Αντ. Σαμαρά, ότι φιλοδοξεί σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων για τη Νέα Δημοκρατία να τον διαδεχθεί στην αρχηγία της παράταξης. Στενοί συνεργάτες του υπουργού Άμυνας χαρακτηρίζουν όλα τα παραπάνω «ιστορίες για αγρίους» και «θεωρίες συνωμοσίας».

Προσωπική στρατηγική

Ανάλογες σκέψεις και απόψεις με αυτές του ΠΑΣΟΚ για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις του κ. Αβραμόπουλου καταγράφονται όμως και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο καθώς ακόμη και παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν μετά βεβαιότητος ότι ο υπουργός Άμυνας ακολουθεί «προσωπική στρατηγική» προκειμένου να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Δεν συμφωνούν με τη θεωρία του ΠΑΣΟΚ ότι στοχεύει στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν ότι δεν… έχει καμιά τύχη, αν και ο κ. Αβραμόπουλος έχει κατ’ επανάληψη διαφοροποιηθεί από την επίσημη θέση της κυβέρνησης ή του κόμματος. Πιστεύουν, όμως, ότι κινείται με το βλέμμα στραμμένο προς την Προεδρία της Δημοκρατίας κι εκεί ακριβώς αποδίδουν την στάση ως προς την θεωρία των άκρων, όπου φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άκρο.

Συνεργάτες του υπουργού Άμυνας σημειώνουν ότι αυτή είναι η άποψή του και αποκρούει τις αιτιάσεις για παρασκηνιακές διεργασίες και υπόγειες συμφωνίες. Υπογραμμίζουν ακόμη, απευθυνόμενοι προς το Μέγαρο Μαξίμου, ότι αν ο κ. Αβραμόπουλος δεν είχε στηρίξει ανοιχτά τον κ. Σαμαρά ενδεχομένως να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών. Ανεξάρτητα από την… υπόθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ήταν οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας. Διαχώρισε τη θέση του στο ζήτημα της ΑΟΖ, αφού αντίθετα με την απόφαση του κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε ανακήρυξή της, ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης με την Τουρκία.


Σχολιάστε εδώ