Τα πανεπιστήμια στα κάγκελα… και στα δικαστήρια

Κατατέθηκαν από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι και η δικάσιμος έχει ορισθεί για τις 10 Ιανουαρίου 2014.

Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι με την ΚΥΑ παραβιάστηκε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και ότι η Πολιτεία στερεί τα ιδρύματα από πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους. Και οδηγούνται σε αδιέξοδο τα οκτώ πανεπιστήμια, μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, αν καταργηθούν 1.349 θέσεις διοικητικού προσωπικού, δεδομένου ότι θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους, καθώς και στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες, αφού θα έχουν βιβλιοθήκες αλλά όχι βιβλιοθηκονόμους, γραμματείες αλλά όχι γραμματείς, εργαστήρια και κλινικές αλλά όχι υποστηρικτικό προσωπικό, κυρίως όμως χωρίς φύλακες.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ (Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) κ. Πελεγρίνης σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια σημειώνει τα εξής: «…Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υφίστανται πλέον εξαιρετικοί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος προς αποτροπή αξιοποίνων πράξεων, προκειμένου να ληφθούν κατεπειγόντως από μέρος των αστυνομικών αρχών μέτρα φρούρησης και ασφαλείας για τη διαφύλαξη των κτιρίων του ΕΚΠΑ, δεδομένου μάλιστα ότι επίκειται ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου και το πανεπιστήμιό μας αδυνατεί για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, να προβεί στη φύλαξη των πανεπιστημιακών κτιρίων».

Μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως το Αρεταίειο και το Αττικό, κινδυνεύουν να κλείσουν, όπως καταγγέλλει σε επιστολή του ο γνωστός καθηγητής κ. Διονύσης Βώρος. Το υπουργείο επιδιώκει με κάθε τρόπο να εξουθενώσει τους πανεπιστημιακούς, οι πρυτάνεις βρίσκονται στα κάγκελα και ζητούν αστυνομική προστασία των πανεπιστημιακών σχολών λόγω έλλειψης φύλαξης. Και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ζήτησε με δραματική έκκλησή του στον πρόεδρο της Βουλής την αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για να λειτουργήσουν επιτέλους τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση σιωπά, αρνείται να συζητήσει με τους πανεπιστημιακούς και κάλεσε να συνομιλήσει τα μέλη του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, που δεν εκπροσωπούν την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα οποία έχουν δεχτεί τη διαθεσιμότητα του προσωπικού, και αυτό εξόργισε τον πρύτανη που ζήτησε να παραιτηθούν.

Είναι σαφές ότι η ένταξη των ελληνικών πανεπιστήμιων στην πολιτική της διαθεσιμότητας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που αποσκοπεί στη διάλυση των δημόσιων δομών στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αντικατάστασή τους από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το Μνημόνιο οδηγεί και την παιδεία στο αδιέξοδο…


Σχολιάστε εδώ