Στον δρόμο για τις κάλπες 107.633 μηχανικοί

Μαζί με αυτούς, επιπλέον δέκα συνδυασμοί και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι, μέσω της εκλογής τους στις επιστημονικές επιτροπές του Επιμελητηρίου, θα διεκδικήσουν και τις 50 υπόλοιπες έδρες της αντιπροσωπείας, ώστε να προκύψει το σώμα των 200 μελών που εκλέγει τη διοικούσα επιτροπή και τον πρόεδρο. Συνολικά, περίπου 2.250 μηχανικοί είναι υποψήφιοι σ’ αυτές τις εκλογές, έναντι περίπου 2.800 υποψηφίων στις εκλογές του 2010. Η άγρα υποψηφίων από τις παρατάξεις εξελίχθηκε καλά και όλοι έχουν ατού στα χέρια τους. Να σημειώσουμε ότι τα τακτικά μέλη του ΤΕΕ ανέρχονται σήμερα σε 107.633, οπότε ανοίγεται πεδίο δόξας λαμπρό στους υποψήφιους να μαζέψουν ψήφους τον επόμενο μήνα. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει και πολιτικό μήνυμα, αφού είναι μαζική κάλπη σε καιρό που δεν προσφέρεται για εκλογικές αναμετρήσεις. Η παραταξιακή και όχι συνδικαλιστική λογική που διαφαίνεται από τους συνδυασμούς βοηθά την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Οι παρατάξεις

Όπως πρώτη ανέδειξε η εφημερίδα μας, οι γαλάζιοι μηχανικοί κατεβαίνουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια (δεκαετίες…) με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ελπίζουν βάσιμα ότι θα καταγράψουν καλό ποσοστό και πρωτιά. Το ψηφοδέλτιό τους έχει ισχυρά ονόματα με επιρροή, ενώ η συνένωση δυνάμεων (ΔΚΜ και ΔΑΠ) έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις ειδικότητες μηχανικών να υπάρχουν αξιόλογοι εκπρόσωποι των γαλάζιων, όπως και σε όλες τις περιφέρειες. Μήνυμα, κατά τους γαλάζιους, στέλνει και το όνομα του ψηφοδελτίου (ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία) που συμβολίζει τόσο τη συμπόρευση με τη ΔΚΜ-ΔΑΠ όσο και τον συνδυασμό παράδοσης (ΔΚΜ) και (ηλικιακής) ανανέωσης. Η ΠΑΣΚ με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος δεν φαίνεται ως επικεφαλής, κατάφερε να συμπτύξει μέτωπο με άλλες οργανώσεις μηχανικών, κυρίως προερχόμενων από τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους και κατεβαίνει με το όνομα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών. Ο Σπίρτζης ευελπιστεί ότι με αυτό το άνοιγμα η ΠΑΣΚ θα αναπληρώσει τις απώλειες ψήφων του ΠΑΣΟΚ και θα διατηρήσει δυνάμεις, αποστολή που ομολογουμένως είναι δύσκολη. Συμβολίζει, όμως, μία τάση της Κεντροαριστεράς και έτσι το έχει «περάσει» στην Ιπποκράτους. Ο πρασινορόζ συνασπισμός στηρίζεται κατά πολύ σε δημοσίους υπαλλήλους και στελέχη με σχέσεις ετών στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι έχουν βαθιές ρίζες στον συνδικαλισμό – άρα λογικά και ψήφους.

Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ στους μηχανικούς κατεβαίνει πιο ενωμένος από ότι στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τα βρουν μεταξύ τους. Παρουσιάζονται με κοινό σχήμα αλλά με διαφορετικά ψηφοδέλτια, ενώ μέρος των μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται και με κομμάτι μηχανικών που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ελπίζουν, βασίμως σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε ενίσχυση της παρουσίας τους. Η Πανεπιστημονική του ΚΚΕ φυσικά θα έχει τη δική της αυτόνομη και ισχυρή παρουσία, όπως συνήθως. Η ΔΗΠΑΜ, επίσης παράταξη από στελέχη προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ και στην ανανεωτική αριστερά έχει φέτος δυνατό ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής την Τόνια Μωροπούλου, η οποία όμως πλαισιώνεται από γνωστές προσωπικότητες του χώρου των μηχανικών και διεκδικεί με αξιώσεις καλό αποτέλεσμα. Όλα βέβαια θα κριθούν από τη συμμετοχή, οπότε ήδη οι παρατάξεις τρέχουν να προσελκύσουν στις κάλπες τον τεχνικό κόσμο.

Τα περίεργα των υποψηφιοτήτων

Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα με τις υποψηφιότητες, όπως αναδείξαμε, την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής Γιάννης Γαμβρίλης είναι τελικά υποψήφιος στο ΤΕΕ με την παράταξη Σπίρτζη. Προκαλεί απορίες το ότι ούτε το ΤΕΕ, ούτε ο Σπίρτζης, ούτε ο πρόεδρος της Τράπεζας απάντησαν στην αποκάλυψη της εφημερίδας μας. Επιμένουμε ότι «το νόμιμο» δεν είναι πάντα «και ηθικό». Απλά πιστεύαμε ότι οι πράσινοι μηχανικοί δεν είχαν ενστερνιστεί τα ρητά Βουλγαράκη. Όπως πιστεύουμε ότι υπάρχει μείζον ηθικό θέμα όταν ο πρόεδρος της τράπεζας των μηχανικών ζητά την ψήφο των μηχανικών που η τράπεζά του χρηματοδοτεί ώστε να εκλεγεί στο Επιμελητήριο που τον πρότεινε ως πρόεδρο. Αν δεν το θεωρούν λάθος, γιατί δεν είναι υποψήφιοι, έστω «τιμής ένεκεν» και άλλοι πράσινοι πρόεδροι οργανισμών ή υπουργοί, όπως ο Μανιάτης, ο Λιβιεράτος, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματολόγιο Αρβανίτης και τόσοι άλλοι πράσινοι μηχανικοί με ρόλο στο Δημόσιο; Εκτός από όλα αυτά, μάθαμε ότι γυναίκα πρόεδρος άλλου δημόσιου οργανισμού σχετικού με τη χωροταξία, δήλωνε ότι οι φήμες που την έφεραν ως υποψήφια στο ΤΕΕ ήταν «λάσπη» γιατί είναι ακομμάτιστη. Τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς στο ψηφοδέλτιο της ΔΣΜ περιλαμβάνεται μόνο ο σύντροφός της και όχι η ίδια…


Σχολιάστε εδώ