Σε θέση μάχης…

Οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς από το ιδιότυπο «μπρα-ντε-φερ» θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της οικονομίας και η προοπτική της χώρας γενικότερα. Διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών διαπιστώνεται τόσο στο εύρος και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όσο και στο χρόνο που θα ρυθμιστεί κατά τρόπο οριστικό και αποτελεσματικό το πρόβλημα του χρέους. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί οι αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό, το αργότερο στις αρχές του 2014, ενώ η άλλη πλευρά επιδιώκει να τις μεταθέσει για μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ως προς την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να το επιτύχει με άλλους τρόπους. Οι όποιες ασάφειες υπάρχουν αυτή την περίοδο θα διευκρινιστούν μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, οπότε και θα αναζητηθεί μια φόρμουλα στη διαφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ για τον περιορισμό του χρέους.

Σύγχυση

Τα μηνύματα που φθάνουν από το εξωτερικό είναι αντιφατικά, απόδειξη ότι στις τάξεις των δανειστών υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στο πρόγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι στο τέλος του 2013 θα εξεταστεί η περίπτωση ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα. Λίγες ημέρες μετά, το Βερολίνο έσπευσε να τονίσει ότι δεν εξετάζεται τέτοιο σενάριο. Ο επίτροπος Όλι Ρεν τάχθηκε κατά της λήψης νέων μέτρων, διότι, αυτό-όπως είπε- θα εμπόδιζε την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη. Δυο 24ωρα μετά, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ζητήθηκε ευθέως από τον Γ. Στουρνάρα η λήψη μέτρων ύψους 2-3 δισ. προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και στις συζητήσεις με τους επικεφαλής της «τρόικας» που φθάνουν στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το μάρμαρο

Εκτός από τις πιέσεις και τις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν να αντιμετωπίσουν και τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας και οδηγεί τους πολίτες σε αδιέξοδο. Ενώ, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ερχόμενος στην εξουσία θα καταργήσει το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση. Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει ότι ανεξάρτητα από το ύψος του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και τον τρόπο που αυτά θα καλυφθούν, το μάρμαρο τελικά θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες.

Θεωρίες…

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας είχαν ως… συνέπεια να περάσει σε δεύτερη μοίρα η αντιπαράθεση κυβέρνησης (Νέας Δημοκρατίας) και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη θεωρία των δύο άκρων. Η Κουμουνδούρου πάντως χαρακτήρισε τον Αντ. Σαμαρά αρχιτέκτονα της εν λόγω θεωρίας κι έκανε λόγο για την ύπαρξη μιας «δράκας ακροδεξιών φίλων του», κάτι που αποδεικνύει το πόσο επικίνδυνος είναι για τη δημοκρατία. Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι με «υπόγειες διαρροές» και ανυπόστατες φήμες («Μαρφίν», Σκουριές κ.α.) στοχοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες και την Αριστερά. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «θεωρίες συνωμοσίας» και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η γελοιότητα των ισχυρισμών του συναγωνίζεται την θεσμικά επικίνδυνη ανευθυνότητά του».

Εμπόριο

Την αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί η απόφαση της Βουλής για άρση της ασυλίας έξι εξ αυτών. Των Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου, Στ. Μπούκουρα, Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλου, Χρ. Αλεξόπουλου. Οι παραπάνω επέμειναν στον γνωστό ισχυρισμό τους ότι είναι πολιτική η δίωξή τους και ότι «επιβλήθηκε» από την «τρόικα», Αμερικανούς και Εβραίους!.. Σε νέα φάση μπαίνει και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών να ορίσει δύο εφέτες-ανακριτές (γυναίκες), οι οποίες παίρνουν στα χέρια τους το σύνολο της δικογραφίας. Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή η τροπολογία για τη διακοπή της χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή ο ΣΔΟΕ ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους και σε βάθος 12ετίας των οικονομικών της οργάνωσης, σε βιβλία εσόδων-εξόδων, τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρξε παράνομη διακίνηση χρημάτων, καθώς και αν υπάρχουν μυστικοί χρηματοδότες. Σε νέα κατάθεσή του ο Γ. Ρουπακιάς ισχυρίσθηκε ότι «πάνω στη κακιά στιγμή» σκότωσε τον Π. Φύσσα, ενώ υπό προστασία μάρτυρας κατέθεσε ότι βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής έκαναν εμπόριο όπλων.

Διεργασίες

Έντονες είναι οι διεργασίες στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μετά την πρωτοβουλία των «58» να απευθύνουν πρόσκληση για τη δημιουργία νέου πόλου. Το σχετικό κείμενο υπογράφουν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες κ.ά., ενώ υπέρ της κίνησης τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Ο Β. Βενιζέλος χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία, αλλά δεν φάνηκε διατεθειμένος να «ακολουθήσει» χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Στις τάξεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ περισσεύει ο προβληματισμός, καθώς η παρουσία ενός νέου φορέα στον ίδιο χώρο, περιορίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης του κόμματος. Αρνητική ήταν η απάντηση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος επικαλέστηκε τις βασικές διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας στις ευρωεκλογές του 2014. Διαφορετική άποψη έχουν ωστόσο αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέου πόλου στο χώρο της Κεντροαριστεράς.


Σχολιάστε εδώ