Ποιοι οι στόχοι της πρωτοβουλίας

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της πρωτοβουλίας και θα οριστεί συντονιστικό όργανο που θα «τρέξει» το όλο εγχείρημα. Όπως λένε πρόσωπα που συμμετείχαν στις διεργασίες, απώτερος σκοπός, δεν είναι η δημιουργία κόμματος, αλλά η μέτρηση των πραγματικών δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης και η συσπείρωση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών που νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται από τις παρούσες πολιτικές δυνάμεις.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ισχυροποιήσουμε ένα νέο πόλο, προκειμένου να ενεργοποιηθούν αντίστοιχες διεργασίες και στους όμορρους πολιτικούς χώρους», επισημαίνει στο «Π», μέλος της πρωτοβουλίας και προσθέτει: «Είναι όπως οι μπάλες σε ένα παιχνίδι αμερικάνικού μπιλιάρδου. Ρίχνεις το πρώτο χτύπημα και ανάλογα με το πώς θα στηθούν οι μπάλες ξεκινάει και η παρτίδα».

Πάντως οι «58» φέρονται αποφασισμένοι να μην περιχαρακωθούν στο συγκροτημένο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά να κάνουν ανοίγματα- χωρίς όμως να παραγνωρίζουν τους εκάστοτε τακτικισμούς- στο φιλελεύθερο κομμάτι της ΝΔ και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία θεωρούν ότι έχουν κοινή πολιτική κουλτούρα.

Μνημόνιο

Για το ζήτημα του Μνημονίου, οι «58» πιστεύουν ότι πέρα από την πραγματική του διάσταση που έχει να κάνει με τις οριζόντιες περικοπές, η χώρα διέρχεται σε μία νέα φάση, στο τέλος δηλαδή, αυτού του τύπου ελέγχου από τους δανειστές. «Έχουμε εισέλθει σε μια διαφορετική φάση που η χώρα θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον. Το πρόβλημά μας είναι η ανάπτυξη και το που θα βρούμε τα λεφτά για να την χρηματοδοτήσουμε, εφόσον δεν υπάρχει πλέον ο φθηνός δανεισμός. Να κουβεντιάσουμε για το νέο παραγωγικό μοντέλο», εξηγούν.

Για το θέμα της ηγεσίας, επισημαίνουν πως θα τεθεί εφόσον η πρωτοβουλία μεγαλώσει και προκύψει κάτι ευρύτερο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο τονίζουν πως για εκείνους το σημαντικό δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η συγκρότηση ενός ενιαίου χώρου.

Π. Τ.


Σχολιάστε εδώ