«Ο τρίτος δρόμος προς το πουθενά»

Ο… αριστερός και πρωταθλητής του απροκάλυπτου οπορτουνισμού Νίκος Μπίστης, μαζί με άλλες 57 φθαρμένες στην πλειονότητά τους προσωπικότητες του γλυκού νερού –οι περισσότερες εξ αυτών συγκαταλέγονται στα «ορφανά του Σημίτη», όπως είθισται να αποκαλούνται- κυοφορούν, με τις εκ των υστέρων ευλογίες του ίδιου του Σημίτη, μια νέα (και πλειστάκις πομπωδώς εμφανισθείσα στο παρελθόν) πολιτική Κίνηση, αποκλειστικός αντίπαλος της οποίας θα είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ιδρυτικό κείμενο της εν λόγω Κίνησης –κείμενο άκρως φλύαρο με τετριμμένες διατυπώσεις προς πάσαν χρήσιν– χαρακτηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως… «νεοκομμουνιστική και εθνολαϊκιστική Αριστερά»! Συγκαλύπτουν –βεβαίως, βεβαίως- την αποκλειστικότητα του αντιπάλου τους, αναφέροντας ΦΡΑΣΤΙΚΑ ως αντίπαλο και τη Δεξιά. Πώς θα κατάφερναν αλλιώς να καλύψουν τον τρίτο δρόμο που διεκδικούν ως μετριοπαθείς ενδιάμεσοι;

Ομιλούν και για «μικρό δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ», τον οποίο αποκαλούν «στείρο» και τον θεωρούν «προγραμματικά οπισθοδρομικό και ιδεολογικά συντηρητικό»! Τσιμουδιά, ωστόσο, εναντίον των Μνημονίων, αφού σχεδόν όλοι, ρητά ή άρρητα, είναι μνημονιακοί. Θυμίζω το επαίσχυντο κείμενο με τίτλο «Τολμήστε!», που είχαν υπογράψει 32 άνθρωποι των τεχνών και των επιστημών στις 2 Ιουνίου του 2011, με το οποίο καλούσαν όλα τα κόμματα και τους βουλευτές «να συσπειρωθούν γύρω από το μνημονιακό πρόγραμμα», καθώς, κατά τους ίδιους, οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές προτάσεις κρίνονταν «καταστροφικές», ανεδαφικές ή εξωπραγματικές»!

Ντροπή και πάλι ντροπή, αναφωνώ, όπως είχα αναφωνήσει και τότε. Και σημειώνω τα ονόματα τα οποία, κατά… σύμπτωση, είχαν υπογράψει το «Τολμήστε!» και μερικά από εκείνα που υπογράφουν την έκκληση για τη δημιουργία της «νέας Κίνησης». Είναι τα ακόλουθα: Πέτρος Μάρκαρης, Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Βούλγαρης, Αρίστος Δοξιάδης, Νίκος Μουζέλης, Γιώργος Παγουλάτος. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογράψει το εμετικό κείμενο του Ιουνίου 2011, μη δυνάμενος σήμερα, ως υπουργός εν ενεργεία, να υπογράψει υπέρ της «νέας Κίνησης».

Δεν ανέφερα τυχαία το όνομά του. Διότι, εάν ευδοκιμήσει στοιχειωδώς ως κόμμα η «νέα Κίνηση», θα λειτουργήσει ως ισχνό έστω δεκανίκι της Δεξιάς. Ενδεχόμενο που το θεωρεί ολοφάνερο κάθε πολιτικά σκεπτόμενος Έλληνας, συμφωνώντας με τις βλέψεις που θα έχει τότε ο Γ. Στουρνάρας!

Επανέρχομαι στον χαρακτηρισμό «νεοκομμουνιστική και εθνολαϊκιστική Αριστερά», με έμφαση στον επιθετικό προσδιορισμό «εθνολαϊκιστική». Το πρώτο συνθετικό –«εθνο»- του προαναφερθέντος επιθετικού προσδιορισμού ΜΕ ΞΕΝΙΖΕΙ. Διότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εθνικισμό. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Όσο για το δεύτερο συνθετικό -«λαϊκιστική», δηλαδή: λαϊκισμός, παραπέμπω στο άρθρο του Τάσου Τσακίρογλου με τίτλο «Οι Φρανκενστάιν της Σοσιαλδημοκρατίας» (που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην «εφ.συν»), από το οποίο δανείστηκα τον δικό μου τίτλο. Ο Τάσος Τσακίρογλου παραθέτει απόσπασμα από άρθρο του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου –είδε το φως της δημοσιότητας ήδη τον Νοέμβριο του 2010- με τον εκπληκτικό τίτλο «Αντιλαϊκισμός, το ανώτατο στάδιο του λαϊκισμού».

Ιδού το απόσπασμα, το οποίο επίσης δανείζομαι ευχαριστώντας: «Όλοι (τους) θέλουν να μηδενίσουν το κοντέρ, να ξαναχτιστεί μια νεόκοπη ʽʽνοικοκυροσύνηʼʼ στον τόπο. Με κάθε θυσία (των άλλων), με το ψαλίδισμα των οραμάτων, με την ισοπέδωση των ερωτημάτων, με την “εξίσου” καταδίκη των “άκρων” και την (επ)ανάκαμψη του φαντασματικού πολιτικού ʽʽκέντρουʼʼ».

Φοβάμαι ότι πολλοί δεν θα καταλάβουν το βαθύτερο νόημα των τελευταίων συλλογισμών. Και αυτό επειδή δεν έχουν ζήσει στο εξωτερικό για να βιώσουν από πρώτο χέρι τον «εξτρεμισμό του Κέντρου», σύμφωνα με τον μόλις αναφερθέντα όρο του Ταρκ Άλι, τον οποίο επικαλείται ο ευρυμαθέστατος Τάσος Τσακίρογλου. Εγώ θα σας αφήσω σήμερα να απολαύσετε, και να κάνετε τις δικές σας σκέψεις, τον συγκλονιστικό τίτλο του άρθρου του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου «Αντιλαϊκισμός, το ανώτατο στάδιο του λαϊκισμού».

ΥΓ.: Ο ιστότοπος «Αλεξίπτωτο» ανέβασε την Πέμπτη το δηλωθέν εισόδημα του οικονομικού έτους 2012 τριών πάμπτωχων συμπολιτών μας:
Βγενόπουλος 18.217 ευρώ.
Κόκκαλης 26.770 ευρώ.
Αλαφούζος 26.160 ευρώ.

Κατόπιν αυτού, οι εν λόγω κύριοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης!


Σχολιάστε εδώ