Μόνη λύση η σύγκρουση…

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση και σε υψηλούς τόνους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα, διότι δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε και η κοινωνία. Προειδοποιεί δε για τις πιθανές παρενέργειες, στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στις εκβιαστικές απαιτήσεις τους. Από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, μέσα σε κλίμα έντασης και αναταραχής, μέχρι τον… ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε τη θέση του, που είναι και θέση ολόκληρου του ελληνικού λαού, έναντι της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ. Κι όχι μία, αλλά δύο φορές, την πρώτη στο τετ-α-τετ που είχαν τέλος Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δεύτερη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τις προηγούμενες ημέρες. Καλά εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Λαγκάρντ τάχθηκε κατά της λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε έναντι του κ. Σαμαρά ότι θα παρέμβει προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα πράγματα για τη χώρα μας γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα λόγω της ανοιχτής διαφωνίας που υπάρχει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Παράγοντες του Ταμείου τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να βγει από το τούνελ της οικονομικής κρίσης. Επισημαίνουν ακόμη ότι σε καμιά φάση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπός τους στην «τρόικα» δεν μίλησε για νέα μέτρα κι ότι αυτό τέθηκε από τον Μ. Μορς και την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διαφαινόμενο αδιέξοδο προκαλεί έντονες ανησυχίες και στην Ουάσινγκτον, με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να μιλούν για τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Φοβούνται ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πάρει νέα μέτρα κι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και στη… χειρότερη περίπτωση την εξουσία θα αναλάβουν ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αδιέξοδο επιτείνει ακόμη περισσότερο η «ακυβερνησία» στη Γερμανία, καθώς όλες οι πλευρές αναμένουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, ούτως ώστε αμέσως μετά να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τις εξελίξεις και η Άνγκ. Μέρκελ.

Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο νέων μέτρων. Μέχρι και ο «θιασώτης» της μνημονιακής πολιτικής Γ. Στουρνάρας, ο οποίος απευθυνόμενος προς την «τρόικα» τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών της οικονομίας. Ο Κ. Χατζηδάκης κάλεσε τους εκπροσώπους των δανειστών να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την κυβέρνηση, που έχει διαταραχθεί λόγω της στάσης τους. Κατά της λήψης νέων μέτρων τάχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι Άδ. Γεωργιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον πρωθυπουργό να κρατήσει σκληρή στάση έναντι της «τρόικας». «Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η σύγκρουση»; τονίζουν.

Επιμήκυνση

Η διέξοδος στην οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν καταλήξει στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει, είναι η επιμήκυνση του Μνημονίου προκειμένου να αποφευχθεί η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου που θα προκαλούσε μεγάλες εσωτερικές αντιδράσεις, αφού θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή, όπου θα υπήρχε ο κίνδυνος να καταψηφιζόταν και από βουλευτές της ΝΔ που δημόσια έχουν δηλώσει (όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και πάρα πολλοί άλλοι) ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα, και η κυβέρνηση να έπεφτε. Όχι σε νέα μέτρα είναι και η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το αντάλλαγμα θα είναι η χορήγηση ενός νέου δανείου γύρω στα 10 δισ. ευρώ, με τη δέσμευση να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Όλα αυτά φαίνεται να συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, αλλά και με τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες.

Σε συζήτηση για το καυτό θέμα της μείωσης του χρέους, η θέση του κ. Βίζερ ήταν ότι το 2020 το χρέος θα είναι στο 125% του ΑΕΠ και έμειναν άναυδοι κάποιοι από τους συμμετέχοντες, σκεπτόμενοι ότι ύστερα από 11 χρόνια μέτρων και άγριων περικοπών, απολύσεων, λουκέτων και 1.500.000 ανέργων, μόνο 1% θα είναι η μείωση.

Η επιλογή της επιμήκυνσης αποτρέπει επικίνδυνες περιπέτειες στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία αν κάνει πράξη τη θέση που συνεχώς διακηρύσσει τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα μετ’ επιμονής ο πρωθυπουργός για έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Στις συσκέψεις που έγιναν επισημάνθηκε ο κίνδυνος τα spread να είναι πολύ υψηλά και τότε νέα, χειρότερα δεινά να προκύψουν για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.


Σχολιάστε εδώ