Μικρά και ενοχλητικά

Αδιάφορος για τους δελφίνους

Καμία έκπληξη δεν έβγαλε η κάλπη για τον νέο Μητροπολίτη Αργολίδος. Οι αντίπαλοι ήταν δύο: Ο ηγούμενος της Μονής Σαγματά, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος που υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου και ήταν και το φαβορί και από την άλλη, ο βοηθός επίσκοπος της Μητρόπολης Αργολίδος, ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος. Τελικά εξελέγη και με άνεση (55 ψήφοι) ο Νεκτάριος Αντωνόπουλος. Πολλοί λένε πως ήταν από τις πιο αδιάφορες εκλογές των τελευταίων ετών αφού ο νέος Μητροπολίτης, λόγω χαρακτήρος, δεν θα μπορούσε να καταχωριστεί (αυτός και η ψήφος του) σε καμία «ομάδα» του μέλλοντος από τους δελφίνους που ορέγονται τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Δεν υπήρξε παρασκήνιο, παρά μόνο η αξιολόγηση δύο υποψηφίων. Με την αξία του έλαβε το αρχιερατικό χρίσμα ο Μητροπολίτης (πια) Νεκτάριος, κάτι που αναγνώρισε και ο βασικός του αντίπαλος επίσκοπος Επιδαύρου. Η συνύπαρξη τους λέγεται πως θα είναι πια εύκολη αφού δεν τίθεται κανένα θέμα αντιπαλότητας ανάμεσα στα δύο πρόσωπα.

Μητροπολίτης… ζωγράφος!

Τι ήθελε άραγε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, τα πέντε λευκά ψηφοδέλτια με τους ισάριθμους φακέλους που χρησιμοποιούνται μόνο κατά τις εκλογές μητροπολιτών; Τα ζήτησε, λένε οι πληροφορίες μας, μία ημέρα πριν την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Αργολίδος από το αρμόδιο γραφείο της Ιεράς Συνόδου. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως ήθελε να γράψει τα ονόματα των υποψηφίων της αρεσκείας του και να τα παραδώσει στους πέντε υπέργηρους μητροπολίτες που είναι γνωστό πως ότι τους δώσεις θα ρίξουν στο κουτί. Ας ελπίσουμε πως αναζητούσε λευκό χαρτί για να ζωγραφίσει … καραβάκια, αφού θεωρείται ο μητροπολίτης του νησιού των εφοπλιστών.

Το είδαν σε όραμα;

Άνω κάτω έγινε η ιεραρχία με την αναγραφή του ονόματος του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Μουλατσιώτη στη λίστα των κληρικών που μπορούν να γίνουν μητροπολίτες. Οι μητροπολίτες Ηλείας και Τρίκκης είχαν τις ενστάσεις τους και κατάφεραν να πείσουν την ιεραρχία (για πολλούς αδίκως) πως δεν πρέπει να παραμείνει στη σχετική λίστα. Το όνομά του είχε προτείνει να συμπεριληφθεί στη λίστα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Οι ιεράρχες επέλεξαν, τελικά, να τον διαγράψουν από τη λίστα που είχε εγκριθεί από τη μικρή Σύνοδο. Όταν πήγαν όμως οι μητροπολίτες να αφαιρέσουν και τυπικά το όνομά του από τη λίστα έμειναν έκπληκτοι. Το όνομά του δεν είχε μπει ποτέ! Ποιος άραγε είχε δει (σε όραμα ίσως;) πως θα διαγραφεί ο ηγούμενος από τον κατάλογο και τον είχε ήδη βγάλει από τη λίστα, πριν καλά καλά η ιεραρχία αποφασίσει να τον θέσει εκτός; Πολλοί ακόμη αναρωτιούνται…


Σχολιάστε εδώ