Με φωτοβολίδες δεν γίνεται τίποτα…

Μέσα σε ένα περιβάλλον που όλοι μιλούν με όλους, αλλά κανείς δεν τα βρίσκει με κανέναν, το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο στα μάτια της πλειοψηφίας του δημοκρατικού χώρου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπάρχουν βουλευτές που να μη χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη την πρωτοβουλία. Την ίδια στιγμή όμως θέτουν πολλά ερωτηματικά για το πώς μπορεί να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη. Τα βασικότερο ζήτημα που τίθεται από όλες τις πλευρές είναι αν θα καταφέρει να συσπειρώσει κόσμο. Πάνω σε αυτό το ερώτημα, χτίζεται η κριτική και ο προβληματισμός που αφορά στο πρόσωπο που θα μπει μπροστάρης, στον απεγκλωβισμό από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, καθώς και στην πολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε στον τόπο η κρίση. Σε μια ομάδα βουλευτών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί) και μια σειρά γνωστών στελεχών που είτε έχουν πάρει αποστάσεις αλλά παραμένουν στο κόμμα, είτε έχουν αποχωρήσει, η ουσία βρίσκεται στην αμφισβήτηση της υφιστάμενης πολιτικής. Σε αυτό το μήκος κινείται ο Δημήτρης Ρέππας, ενώ για σαφώς διαφορετικούς λόγους κατηγορηματικά αντίθετη εμφανίζεται η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να συμμετάσχει. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και αυτοί που ανήκουν στο λαϊκό και παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κάνουν λόγο για ελιτισμό, για μια κίνηση που δεν απαντά στα προβλήματα του πολίτη και κυρίως δεν θίγει το ζήτημα της αποχώρησης από την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μορφή συμφωνίας μεταξύ του Σημίτη και του Βενιζέλου. Εκείνοι που υπέγραψαν το κείμενο και δεν είναι κοντά πολιτικά στον Σημίτη, αποτελούν πρόσωπα που συνομιλούν με τον Βενιζέλο», λέει στέλεχος του κόμματος με αναφορές στον Ανδρέα.

Η πλευρά της κίνησης των «75» του Μιχάλη Καρχιμάκη χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη τη προσπάθεια ενοποίησης της Κεντροαριστεράς αλλά θέτει ζήτημα πολιτικής. «Λένε κάτι για έξοδο από την κρίση; Για να αντιμετωπίσει η χώρα τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται συγκρούσεις και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Με φωτοβολίδες δεν γίνεται τίποτα», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της κίνησης και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αφήνει αιχμές για τα πρόσωπα που μετέχουν: «Δεν γίνεται να μην συγκρούεσαι με εκείνους που έβγαλαν δισεκατομμύρια από την κρίση. Όμως δεν μπορείς να το κάνεις όταν στους 58 συμμετέχουν και πρόσωπα που ανήκουν στο σύστημα».

«Θα δούμε πολλές τέτοιες προσπάθειες ακόμα και μια μεγάλη δραστηριότητα που δεν θα αποδώσει», τονίζει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη εμπειρία. «Πρέπει να υπάρξει ένα πρόσωπο που θα έχει αποδοχή από τον κόσμο και θα κάνει τους πάντες να υποχωρήσουν στις προσωπικές τους επιδιώξεις», προσθέτει. Χαρακτηρίζει δε, ελιτίστικη την πρωτοβουλία των «58» και αναρωτιέται με νόημα αν μπορούν να κάνουν σχετικές κινήσεις στις τοπικές κοινωνίες και στους νομούς όλης της χώρας.

Παναγιώτης Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ