Κραυγή αγωνίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Στις εργασίες της μεγάλης Συνόδου της Ιεραρχίας, σε φιλανθρωπική εκδήλωση και μία τηλεοπτική συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έριξε την προειδοποιητική βολή πως η κοινωνία έχει φτάσει στο «μη παρέκει». Ο λόγος που επέλεξε αυτή την ώρα να αντιδράσει ο κ. Ιερώνυμος είναι προφανής. Το καπάκι έχει αρχίσει να χοροπηδά στην ελληνική κοινωνία που βρίσκεται τόσα χρόνια σε κατάσταση βρασμού. Πολλά μπορείς να καταλογίσεις στον Ιερώνυμο, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μην του αναγνωριστεί η ψύχραιμη και νηφάλια σκέψη. Όταν, λοιπόν, επαναλαμβάνει τρεις φορές πως ο λαός βρίσκεται στο όριό του, σημαίνει πως στην Εκκλησία – που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα των νοικοκυραίων πριν την κάθοδο στα επίπεδα της απόλυτης φτώχειας – τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι καθόλου θετικά. Οικογένειες έχουν γονατίσει οικονομικά και η άλλοτε μεσαία τάξη τείνει να συνθλιβεί ανάμεσα στις φορολογικές υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις για τα προς το ζην. Κι όταν η «τρόικα», όπως ακούγεται, απαιτεί ακόμη περισσότερες θυσίες ο Αρχιεπίσκοπος μεταφέρει το αυτονόητο: Ούτε να το σκέφτεστε. Γιατί ο λαός βρίσκεται ένα βήμα πριν το απόλυτο χάος. Γιατί στην Εκκλησία, είτε οι μητροπολίτες ανταποκρίνονται επαρκώς είτε μπορούν να κάνουν και περισσότερα, τουλάχιστον βλέπουν κατάματα την πραγματικότητα και λαμβάνουν τα μηνύματα από τον κόσμο. Και η υποχρέωσή τους, λένε, είναι να στείλουν τα ανάλογα μηνύματα σε όσους έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους.

Τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην ετήσια Σύνοδο των ιεραρχών είναι ενδεικτικά. Η κρίση ταλανίζει τη χώρα και η κοινωνία γνωρίζει κρίσιμες ανακατατάξεις, τόνισε. «Δοκιμάζεται από τη φτώχεια, τις απειλές εθνικού διχασμού και τις εθνικές προκλήσεις» υπογράμμισε. Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε στους ιεράρχες για τις πνευματικές φωνές στον τόπο που έχουν σιγήσει, χωρίς να αρνείται πως όλοι, και εκείνος, έχουν μερίδιο ευθύνης για τα όσα περνά η Ελλάδα. Για τα θέματα της Εκκλησίας δεν δίστασε να μιλήσει για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των μητροπολιτών διευκρινίζοντας πως η διοίκηση της Εκκλησίας πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή εάν τεθεί θέμα αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη της (αλλάζει με αναθεώρηση του Συντάγματος), διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου, ακόμη και δομικών μεταβολών στις σχέσεις Εκκλησίας με την Πολιτεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την Εκκλησία του μέλλοντος, τονίζοντας την ανάγκη ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου κλήρου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διατήρηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, υπογραμμίζοντας πως «η Ορθοδοξία είναι συστατική της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας».

Ανάμεσα στα πολλά θέματα που έθιξε ο Αρχιεπίσκοπος ήταν και οι σχέσεις της Εκκλησίας με την πολιτική εξουσία, θέλοντας να προλάβει όσους επιδιώκουν να την ταυτίσουν με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. «Δεν ταυτιζόμαστε με κόμματα, ούτε αντλούμε την ύπαρξή μας από την Πολιτεία…» κατέληξε.


Σχολιάστε εδώ