Κουβέλης: Εμμονή στον ετσιθελισμό

Το παράδοξο είναι ότι μέχρι πρότινος ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, μέσω της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, άρα κάλλιστα θα μπορούσε να χρεωθεί στον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ η κατηγορία για «στρατηγική σύγκλισης με τη Δεξιά». Η αλήθεια είναι πως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν στην κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να οδηγηθεί σε πορεία εξόδου από την κρίση και εξόδου από Μνημόνια – συμμετείχαν δηλαδή σε μια εθνική προσπάθεια. Το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που είναι ακριβώς η εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας και όχι η ιδεολογικοπολιτική σύγκλιση. Μετά ταύτα ρωτάμε είναι αβάσιμος ετσιθελισμός να λέει ο κ. Κουβέλης ότι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς «δεν μπορεί να αφορά όσους ταυτίζονται με τις σημερινές κυβερνητικές επιλογές». Να θυμίσουμε στον κ. Κουβέλη ότι τα σκληρά μέτρα (κόψιμο μισθών και συντάξεων, καθώς και κοινωνικών επιδομάτων) τα πήρε η τρικομματική κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε.

Σήμερα, αντίθετα, η δικομματική κυβέρνηση λέει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις περαιτέρω, ενώ έχει καταφέρει να φέρει τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση.

•Ασφαλώς, η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς απαιτεί τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού προοδευτικού προγράμματος διακριτού τόσο από εκείνο της ΝΔ όσο κι από του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που διατύπωσε ο κ. Κουβέλης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» (αν και κινείται σε επίπεδο προσδοκιών) θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συζήτησης μέσα στον κεντροαριστερό χώρο. Όμως, για να γίνει μια συζήτηση χρειάζεται εξ αρχής να προσέλθουν όλα τα μέρη με διάθεση συνεργασίας, χωρίς ετσιθελικούς αποκλεισμούς, ιδιαίτερα όταν ο αποκλεισμός αφορά το ΠΑΣΟΚ που είναι ο κεντρικός πυλώνας της Κεντροαριστεράς. Επʼ αυτού η διακήρυξη της κίνησης των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι μια καλή αφετηρία για να δείξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης ότι θέλουν και μπορούν να βάλουν πλάτη στην ανασυγκρότηση, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Θα το πούμε καθαρά, η πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση, για μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη, από την κίνηση των «58», αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, να φύγουν από τους ετσιθελισμούς και να συμβάλουν στην οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.


Σχολιάστε εδώ