ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Όσοι λένε ότι το θέμα των δικαστηρίων έχει τελειώσει, ψεύδονται, τόνισε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. «Μετά τη συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό το θέμα ξανασυζητείται και μάλιστα αναμένουμε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά την εγκατάσταση κι άλλου υπουργείου», υπογράμμισε.

// Με το που προσλήφθηκαν οι νέοι «οκταμηνίτες» υπάλληλοι του Τομέα Καθαριότητας στον Δήμο Πειραιά οι δρόμοι… γέμισαν και πάλι οδοκαθαριστές. Μέσα σε μία βδομάδα τα ρείθρα και τα πεζοδρόμια καθάρισαν και όλες οι γωνίες όπου υπάρχουν υπόνομοι ή κάδοι σκουπιδιών ασπρίστηκαν με ασβέστη και απολυμάνθηκαν. Επιπλέον όλα τα φρεάτια των ομβρίων έχουν καθαριστεί από σκουπίδια ή φύλλα και τα νερά της βροχής δεν συγκεντρώνονται πουθενά. Οι βροχές της περασμένης εβδομάδας δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στη συνέχεια του χειμώνα.

// Μαγευτικές βραδιές επιφύλαξε για τους χιλιάδες Πειραιώτες που το παρακολούθησαν το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου Τραγουδιού που διοργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο 11 και 12 του μήνα. Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, στον παλαιό Σταθμό του ΟΣΕ στη Δραπετσώνα, πάνω από 5.000 κόσμου έμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεπαρμένοι από τη μουσική και τη μαγεία του χώρου. Μια ανθρωποθάλασσα «απλωμένη» πάνω στις γραμμές τραγουδούσε, χειροκροτούσε, χόρευε στους ρυθμούς τραγουδιών που γράφτηκαν σ’ αυτή τη γειτονιά και σμιλεύτηκαν με τον κόσμο και την ιστορία της. Ήταν μία από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις του δήμου και ήδη ο δήμαρχος, όπως αποκάλυψε στο Κανάλι 1, σχεδιάζει να παραχωρήσει τον παλαιό Σταθμό του ΟΣΕ σε παλιούς ρεμπέτες, για να τον κάνουν «στέκι του ρεμπέτικου τραγουδιού».

// Σηματοδοτώντας την έναρξη της δράσης της δημοτικής παράταξης Ενωτική Κίνηση Σαλαμίνας, της οποίας ηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος Μάριος Τραυλός, συναντήθηκε με περισσότερους από σαράντα υποψηφίους και στελέχη της παράταξης, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της παράταξης την περασμένη Πέμπτη. Ο Μάριος Τραυλός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της επανεγκαθίδρυσης πολιτικού πολιτισμού, που έχει εκλείψει τελευταία από τη Σαλαμίνα. Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε πως οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν στη δημοτική αρχή να δώσει άμεση προτεραιότητα στην κοινωνία και στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα ανακουφίσει τον δημότη, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια την κρίση που βιώνει και δίνοντάς του προοπτική για το μέλλον. Εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πάνω στο νησί. «Υπάρχει ο τρόπος», είπε, «έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στα Σελήνια και μπορεί να πετύχει σε όλη τη Σαλαμίνα». Συζητήθηκε ακόμη το τεράστιο πρόβλημα της απομάκρυνσης των δημοσίων υπηρεσιών από τη Σαλαμίνα, με καίριο το οριστικό κλείσιμο της εφορίας, γεγονός που υποχρεώνει πάρα πολλούς κατοίκους του δήμου να ταλαιπωρούνται καθημερινά μεταβαίνοντας στον Πειραιά για τις υποθέσεις τους ή να «στοιβάζονται» σε ατέλειωτες ουρές στη ΔΕΗ ή στο Ταχυδρομείο. Το κοινό συμπέρασμα ήταν πως η επόμενη μέρα στον Δήμο της Σαλαμίνας θα απαιτήσει το τρίπτυχο «ικανότητα – γνώση – εμπειρία», σε συνδυασμό με μεράκι για ανιδιοτελή προσφορά, ώστε να μπουν σε μια τροχιά επίλυσης τα δεκάδες προβλήματα που χρονίζουν και ταλαιπωρούν τους δημότες.

// Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το θέμα της κατεδάφισης του κτιρίου-φαντάσματος της Ραλλείου, ώστε στη θέση του να γίνει δημοτικό πάρκο και από κάτω τριώροφο υπόγειο γκαράζ που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του Δημοτικού Θεάτρου αλλά και τους επιβάτες του Μετρό. Μάλιστα τα έξοδα της κατεδάφισης είναι πολύ πιθανό να τα αναλάβει το κράτος, μια και κάτι τέτοιο έχει διαφανεί από τις τελευταίες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο.

// Έναν χρόνο συμπλήρωσε αυτές τις μέρες στη θέση του υπευθύνου της Δημοτικής Περιουσίας ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αγγελόπουλος και έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη αφού αναδεικνύει μία σειρά ακινήτων που ανήκουν μεν στον Πειραιά, αλλά είτε ήταν καταπατημένα, είτε ήταν αφημένα στην τύχη τους, είτε δεν γνώριζε κανείς ότι ήταν περιουσία του Πειραιά! Σε σχετική κατάσταση που παρέδωσε στον δήμαρχο ο κ. Αγγελόπουλος, όχι μόνο αναφέρονται όλα τα ακίνητα του δήμου, αλλά αναλύεται και νομικά η κατάστασή τους. Μερικά από τα ακίνητα που αναφέρονται στην κατάσταση είναι το Στρατόπεδο Παπαδογεωργή, η έκταση στους Γαργαλιάνους, τα οικόπεδα στη Μεταμόρφωση και το Σχιστό, η Παγόδα, οι χώροι του ΟΛΠ κ.λπ.

***

# Έξι παραστάσεις θα δοθούν στο πλαίσιο των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου. Θα τις οργανώσει η θεατρική ομάδα του Φωκά Ευαγγελινού. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσουν κι άλλες παραστάσεις. Όπως η «Ιλιάδα» σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού που είναι ένα υπερθέαμα διάρκειας 3,5 ωρών. Θα ακολουθήσουν συναυλίες μαντολινάτας και παραστάσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Την περίοδο των Χριστουγέννων θα γίνουν παραστάσεις της όπερας για παιδιά «Το μαγικό βιολί», θα παρουσιαστεί η οπερέτα «Η κόρη της καταιγίδας» και η καμεράτα «Το πνεύμα των Χριστουγέννων». Αργότερα θα ανέβει η παράσταση «Άμλετ» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τον Αιμίλιο Χαλάκη, ενώ τον Μάρτη θα κάνει μία παραγωγή-έκπληξη το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο. Επίσης θα γίνει τετραήμερο αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους Σωκράτη Μάλαμα, Γιάννη Κότσιρα και Παντελή Θαλασσινό. Θα υπάρξουν κι άλλα αφιερώματα, όπως στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο, ενώ έχει προγραμματιστεί παράσταση για τον Γιάννη Τσαρούχη, τον πειραιώτη κορυφαίο ζωγράφο, που με το έργο του «σημάδεψε» τον περασμένο αιώνα.

# Τα εισιτήρια των παραστάσεων θα κυμαίνονται από 8 μέχρι 18 ευρώ. Σε κάποιες παραστάσεις που θα έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής θα φτάνουν μέχρι τα 22-23 ευρώ.

# Πολλή κουβέντα έγινε για τους πόρους του θεάτρου. Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος είπε ότι θα διασφαλιστούν 700.000 ευρώ τον χρόνο από το ΕΣΠΑ, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα καταστήματα που βρίσκονται στο ισόγειο του θεάτρου που θα έχουν μεγάλη ζήτηση γιατί δίπλα στο ιστορικό κτίριο θα είναι και η έξοδος του Μετρό.

# Η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου κόστισε 40 εκατ. ευρώ, τα οποία διασφαλίστηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια και εκταμιεύθηκαν σταδιακά τα δέκα τελευταία χρόνια. Το Δημοτικό Θέατρο άρχισε να κτίζεται το 1885 και εγκαινιάστηκε 10 χρόνια μετά.

# Υπάρχουν πολλοί «θησαυροί» στο Δημοτικό Θέατρο που ακόμη δεν θα μπορούν να τους δουν οι επισκέπτες γιατί δεν υπάρχουν χώροι για να εκτεθούν. Πάντως, όπως είπε ο κ. Τζαμαργιάς γίνονται προσπάθειες για να διαμορφωθούν ειδικές αίθουσες ώστε να αξιοποιηθούν τα αντικείμενα αυτά. Μεταξύ των «θησαυρών» περιλαμβάνεται το αρχείο του Μάνου Κατράκη (τα προσωπικά του αντικείμενα, τα κοστούμια που φόραγε στις παραστάσεις, ανέκδοτες φωτογραφίες κ.λπ.) το αρχείο του Δημ. Ροντήρη (κάτι παρόμοιο με αυτό του Κατράκη), το γραφείο με τα έπιπλα του Κρίτωνα Δηλαβέρη (από ξύλο τριανταφυλλιάς και πόμολα από πολύτιμα μέταλλα) κ.λπ.

# Πρόεδρος της Εφορείας του Δημοτικού Θεάτρου, δηλαδή της επιτροπής που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του, θα είναι ο γνωστός πειραιώτης μουσικός Δημήτρης Παπαδημητρίου, που είναι μάλιστα και απόφοιτος της Ιωνιδείου, της τάξης του 1978.

# Η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή θα είναι σε πρώτη φάση ετήσια. Όπως είπε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν δική του επιθυμία να είναι μικρή η πρώτη θητεία, γιατί τον Μάιο θα έχουμε δημοτικές εκλογές και δεν θα ήθελε να δεσμεύσει τον επόμενο δήμαρχο, είναι άγνωστο αν θα είναι ο ίδιος, με έναν καλλιτεχνικό διευθυντή που ενδεχομένως δεν θα τον θέλει.


Σχολιάστε εδώ