Ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ το «ναι» για να μην κατηγορηθεί ότι κάτι έχει να κρύψει

Μπορεί ο Δ. Παπαδημούλης να ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις επιφυλάξεις του- θα ψηφίσει την τροποποιημένη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ωστόσο πριν από την ανακοίνωση αυτή είχαν προηγηθεί εσωκομματικές διαβουλεύσεις και είχαν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις.

Το ιστορικό της υπόθεσης:

Η αρχική τροπολογία Μιχελάκη προέβλεπε ότι η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης θα επέρχεται με υπουργική απόφαση όταν ένας αριθμός στελεχών ενός κόμματος θα κατηγορείται για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις όπως ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, κατασκοπεία, ενέργειες που απειλούν την ειρήνη κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη διαφωνία του, με αποτέλεσμα ο Γ. Μιχελάκης να αφαιρέσει τα υπόλοιπα αδικήματα και να κρατήσει μόνο τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και των τρομοκρατικών πράξεων. Ο υπουργός ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη νέα τροπολογία και υπαινικτικά, σε δημόσιες δηλώσεις του, έλεγε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει να υπάρχει και το έγκλημα των τρομοκρατικών πράξεων στις κατηγορίες για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κατά ενός κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου αμέσως «έπιασαν το υπονοούμενο» και έμπειρα στελέχη συνδύασαν την εν λόγω δήλωση, ως έναν κρίκο στην αλυσίδα της κυβερνητικής προσπάθειας να στοχοποιηθούν μέσω προβοκάτσιας – όπως κατήγγειλε η «Αυγή»- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή σε διάφορες πράξεις βίας. Η εκτίμηση που έγινε είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «κρεμάσει στα μανταλάκια» τον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι φοβάται να υπάρχει η κατηγορία για «τις τρομοκρατικές πράξεις» επειδή κάτι «έχει να κρύψει» και «κάτι φοβάται».

Στις εσωκομματικές ζυμώσεις που έγιναν εκφράστηκε η άποψη ότι το κόμμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθεί τη συμπερίληψη της κατηγορίας των «τρομοκρατικών πράξεων», γιατί έτσι ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος για τη στοχοποίηση κομμάτων και κινημάτων που η δράση τους «εύκολα» θα μπορούσε, ανάλογα με τη συγκυρία, να χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική πράξη».

Ωστόσο, τελικά, επικράτησε η άποψη να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία Μιχελάκη και ως «φύλλο συκής» χρησιμοποιήθηκε η πρόβλεψη ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει η Βουλή και όχι οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί. Ακόμα και στελέχη της λεγόμενης αριστερής τάσης ανέφεραν ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει κανένα πρόσχημα στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη θεωρία των «δύο άκρων», αφού όπως ανέφεραν η ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι πλέον το κόμμα του 4%, αλλά αξιωματική αντιπολίτευση στα πρόθυρα της κυβερνητικής εξουσίας.

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου έχουν μπει οι κυβερνητικοί ελιγμοί αναφορικά με τη φημολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αφού όπως εκτιμούν τα επιτελεία του κόμματος η ομηρία της κυβέρνησης έναντι των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες όμως μπορεί να αποβούν υπέρ του λαού υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει λαϊκή κατακραυγή. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι «κατέρρευσε πια και το success story, κατέρρευσαν και οι ελπίδες ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπήρχε μια άλλη αντιμετώπιση. Η τελευταία έντιμη πράξη αυτής της κυβέρνησης είναι να καταφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία». Στον ΣΥΡΙΖΑ γενικευμένη είναι η εκτίμηση ότι η σημερινή συγκυβέρνηση βρίσκεται σε αποσύνθεση και αντιδρά σπασμωδικά, όπως φάνηκε από την κόντρα ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και τον Δ. Αβραμόπουλο που πυροδοτήθηκε μετά από την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του Αλ. Τσίπρα για το πρόβλημα με τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού που «σαπίζουν» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πάντως στο κόμμα ζουν εποχές «ευρωπαϊκού μεγαλείου», αφού την Παρασκευή ο Α. Τσίπρας πήγε στην Πορτογαλία, όπου στη συνεδρίαση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναμένονταν να εγκριθεί η υποψηφιοτητά του ως προέδρου της Κομισιόν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το θέμα απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία δόθηκε η έγκριση για την εν λόγω υποψηφιότητα. Η εκτίμηση που έγινε είναι ότι η υποψηφιότητα Τσίπρα ως πρόταση όλων των κομμάτων της αριστεράς στην ΕΕ θα ενισχύσει το προφίλ τόσο του ίδιου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εμφανιστεί ως μια δύναμη την οποία υπολογίζουν στην Ευρώπη. Ο Αλ. Τσίπρας, στην αρχή, είχε επιφυλάξεις για την αποδοχή της πρότασης φοβούμενος ότι θα κατηγορηθεί για «μικρομεγαλισμό» ωστόσο πείστηκε τελικά να την αποδεχθεί από τη στιγμή που όπως του επισημάνθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην ΕΕ, είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και ως εκ τούτου μόνο θετικές συνέπειες θα έχει η όλη υπόθεση στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ