Είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου…

Έτσι, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε συμβολικά τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη στο κτίριο του υπουργείου στους Αμπελοκήπους. Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις ευχαριστίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ουσιαστική συμβολή του Στ. Καλαφάτη σε θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ που αφορούν την Εκκλησία. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή που έκανε τόσο στο υπουργείο όσο και στον ίδιο με την επίσκεψή του. «Το ΥΠΕΚΑ κινείται πάντα στο πλαίσιο της αειφορίας, με ταυτόχρονους στόχους την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι «στο θέμα της κοινωνικής συνοχής το ΥΠΕΚΑ και η Εκκλησία βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου, με στόχο να ανακουφίσουν τον συνάνθρωπό μας που σήμερα δοκιμάζεται». Έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στις ρυθμίσεις του νόμου των αυθαιρέτων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και άλλοι. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα χωροθέτησης κοινωφελών δραστηριοτήτων, επίλυσης προβλημάτων ανέγερσης και επισκευής ναών αλλά και γενικότερα θέματα συνεργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Βίλες ναι, Γηροκομεία όχι!

Σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα χωροθέτησης που αντιμετωπίζει πολλές φορές η Εκκλησία για κοινωφελή ιδρύματα που θέλει να δημιουργήσει. Ανέφερε, μάλιστα, και συγκεκριμένο παράδειγμα, όπου δωρεά γηπέδου 150 στρεμμάτων στην Εκκλησία δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανέγερση Γηροκομείου, παρότι στην περιοχή επιτρέπονται βίλες με πισίνες! Ο υπουργός σημείωσε ότι όποια τέτοια θέματα δομών κοινωνικής υποστήριξης μπορούν να λυθούν, το ΥΠΕΚΑ τα προωθεί άμεσα, αλλά επιπλέον στοχεύει να αλλάξει σύντομα το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπονται όπου είναι δυνατόν κοινωφελείς δραστηριότητες, όπως κέντρα συσσιτίων, ξενώνες αστέγων, ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων, ορφανοτροφεία και γηροκομεία. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στην επίλυση των προβλημάτων ανέγερσης και επισκευής ναών, τόσο με τη θεσμοθέτηση της Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας Δόμησης, αποκλειστικά για ναούς, όσο και με τον νόμο για τα αυθαίρετα, με τον οποίο η Εκκλησία μπορεί να τακτοποιήσει τις όποιες πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε κτίριά της με τους ίδιους όρους με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΚΑ, για εθνικούς λόγους, τακτοποίησε άμεσα μια εκκρεμότητα δεκαετιών σχετικά με την παραχώρηση έκτασης και την ανέγερση πολιτιστικού κέντρου στο Ίδρυμα της Ιεράς Μονής του Σινά στην περιοχή της Τραγάνας, καθώς η Μονή αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή πολλές δυσκολίες λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Αίγυπτο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ο κ. Καλαφάτης θα συμμετάσχει στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη και θα συζητήσει μαζί του σε δημόσιες εκδηλώσεις και τα θέματα περιβάλλοντος, στα οποία ο Πατριάρχης, ως γνωστόν, δίνει ιδιαίτερο βάρος.


Σχολιάστε εδώ