Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Οι κίνδυνοι για την Ιταλία δεν έχουν εκλείψει, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. Οι κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από την άσχημη εξέλιξη των μακροοικονομικών της μεγεθών και ειδικά του δημόσιου χρέους. Έτσι, η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας βρίσκεται σήμερα στη θέση BBB (Fitch) ή στη Baa2 με αρνητική προοπτική (Moody’s). Οι αγορές διαπιστώνουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας αυτής να αρχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος της από το 2014. Σημειώνουμε ότι το χρέος φτάνει στο 130% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2 (δύο) τρισ. ευρώ. Η Ιταλία μετά από μια 10ετία συνεχούς οικονομικής στασιμότητας, τώρα αντιμετωπίζει και ύφεση, αλλά και υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα. Μέσα στο κλίμα οικονομικής αστάθειας στη γειτονική μας χώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν δήλωσε προ ημερών (5/10/2013) ότι «οι συνέπειες των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία δεν θα περιοριστούν εντός των συνόρων της». Φυσικά αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικότερα όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που βρίσκεται σε φάση μιας εύθραυστης ανάκαμψης. Ταυτόχρονα ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της Ιταλίας θα προκληθεί τεράστια αναταραχή στις αγορές σε βάρος και της Ευρώπης γενικότερα. Άσχημα μαντάτα για την Ιταλία, αλλά και για τη βιωσιμότητα του ευρώ με τη σημερινή του μορφή. Υποπτεύομαι ότι ο ιταλικός λαός θα κληθεί τελικά να στηρίξει το ευρώ, όπως έγινε και στη χώρα μας.

2

Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ πρέπει να τοποθετήσουμε και την επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Εμπορίου της κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ κ. Πένι Πρίσκερ. Η κ. Πρίσκερ είναι επικεφαλής ομάδας αμερικανών επιχειρηματιών, που ενδιαφέρονται για εμπορική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας. Και η εδώ παρουσία της σηματοδοτεί την έναρξη ενός ελληνοαμερικανικού επιχειρηματικού διαλόγου, που ευχόμαστε να επιτύχει στον τομέα των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας και των μεταξύ συναλλαγών, δηλαδή πύκνωση των εισαγωγών-εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Και στους δύο αυτούς τομείς υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων, που θα πρέπει να περιέχει συμφωνίες και όρους επωφελείς και για την Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι το κύρος της κυβερνητικής θέσης που κατέχει η κ. Πρίσκερ είναι πάρα πολύ σημαντικό και με διεθνή επιρροή. Όμως εκείνο που προβληματίζει είναι ότι η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, πριν καταστεί μέλος της κυβέρνησης, υπήρξε ιδρύτρια της εταιρείας επενδύσεων PSP CAPITAL PARTNERS, καθώς και των ομίλων διαχείρισης ακινήτων Artemis Real Estate Partners και Pritzer Realty Group. Αυτή η προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στα πλοκάμια της χρηματοπιστωτικής αγοράς, που υπήρξε και η βάση για την εξέλιξή της στην πολιτική, σημαίνει ότι έχει ζυμωθεί με τις μεθόδους και τις δομές της πλέον αμαρτωλής αγοράς. Άραγε έχει αποτοξινωθεί τώρα με τη στενή συνεργασία της με τον Πρόεδρο Ομπάμα;

3

Η Κομισιόν και το ΔΝΤ πήραν πίσω τις προθέσεις για εφαρμογή και πρόσθετων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Εκεί που χάρηκαν Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας ότι στον δημόσιο κορβανά θα εισρεύσει πρόσθετο «ζεστό χρήμα» για να φουσκώσουν μερικά πορτοφόλια ξένων και ελλήνων συμβούλων και φυσικά και ορισμένων δανειστών μας. Ήρθαν οι νεώτερες δηλώσεις των κ. Λαγκάρντ – Μπαρόζο και χάλασαν τα κυβερνητικά σχέδια. Η «τρόικα» του εξωτερικού δεν επιθυμεί οριζόντιες μειώσεις μισθών – συντάξεων. Το μόνο που θέλει είναι κάθετες μειώσεις εισοδημάτων, δηλαδή αυξήσεις εισιτηρίων, δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, αύξησης του ΦΠΑ ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και πωλήσεις δημοσίων ακινήτων και μερικά άλλα που θα σοφιστούν λίαν προσεχώς. Φαίνεται ότι αντί για δημοσιονομικό πρωτογενές περίσσευμα μάλλον θα έχουμε δευτερογενές έλλειμμα την προσεχή τριετία 2014-2016. Και ποιος μπορεί μετά να φρενάρει τις αχαλίνωτες απαιτήσεις της «τρόικας»; Οι «σωτήρες» μας θα τις δεχθούν όλες, όπως μέχρι τώρα, ενώ τα κανάλια και οι κυβερνητικές εφημερίδες θα μιλάνε και θα γράφουν για «σκληρές» διαπραγματεύσεις. Και θα μας επισκέπτονται ξένοι αξιωματούχοι, που θα διαπιστώνουν σημαντικές προόδους στην οικονομία μας. Σαμαρά, το μεγαλείο σου! Το ψέμα και η εξαπάτηση του ελληνικού λαού από τους πολιτικούς που μας κυβερνάνε έχει φουντώσει σ’ αυτή τη χώρα της «φαιδράς διακυβέρνησης».


Σχολιάστε εδώ