Δίχασαν τη ΔΗΜΑΡ οι «58»

Η απάντηση από την ηγεσία στο κάλεσμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ήταν απορριπτική, γεγονός που δεν αποτέλεσε και έκπληξη για τους καλά γνωρίζοντες τις διαθέσεις του κ. Φώτη Κουβέλη, αν και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ στιγματίστηκε από «έντονη πολιτική αντιπαράθεση», όπως αποκάλυψε στο «Π» στενός συνεργάτης του προέδρου.

Η κριτική επικεντρώθηκε στα πρόσωπα των κ. Λιβαδά και Γεωργάτου, οι οποίοι και «κατηγορήθηκαν» ότι υπονομεύουν το κόμμα και ότι δεν έπρεπε να υπογράψουν, καθότι μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, όπως δεν υπέγραψαν και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Στην κριτική αυτή ο κ. Λιβαδάς απάντησε ότι είναι τραγική ειρωνεία να εγκαλούνται στελέχη για ένα κείμενο συμφιλίωσης του χώρου όταν μέχρι και μία εβδομάδα πριν από την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση πέντε κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ και ισάριθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συζητούσαν το ενδεχόμενο συμπόρευσης των δύο κομμάτων στη βάση ενός αντίστοιχου κειμένου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όσο η ΔΗΜΑΡ συμπεριφέρεται ως εθνική δύναμη θα επιδοκιμάζεται από τον κόσμο και αν λειτουργεί σαν μικρομάγαζο θα αποδοκιμάζεται. Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η διακριτική διαφοροποίηση του Σπύρου Λυκούδη από τον πρόεδρο του κόμματος. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε υπέρ του κειμένου των 58, καθότι όπως κατά καιρούς έχει πει «ο χρόνος είναι ασφυκτικός», επικρίνοντας ωστόσο τις υπογραφές των στελεχών του κόμματος. Επιπλέον, και οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσούκαλης δεν εμφανίστηκαν αρνητικοί απέναντι στην πρόταση για σχηματισμό ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Κατά τα λοιπά, εγκρίθηκε η εισήγηση του κ. Κουβέλη, ο οποίος χαρακτήρισε ως «καλή πρόθεση» την πρωτοβουλία των 58, υπογραμμίζοντας από την άλλη την πλήρη απουσία πολιτικού πλαισίου σύγκλισης για μεταγενέστερη εκλογική συνεργασία και ότι δεν είναι δυνατόν από μία τέτοια να είναι εκκωφαντική η απουσία ουσιαστικής κριτικής στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, η οποία ακολουθείται με τη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ. «Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί με τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. Όμως δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Φώτης Κουβέλης διεμήνυσε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει «δική της πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου και διακριτό σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης», παραπέμποντας στις συνεργασίες ενόψει των ευρωεκλογών με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, όπως και στις ζυμώσεις στον χώρο της πολιτικής πλατφόρμας της Κεντροαριστεράς που αναμένεται να συνεχιστούν επί μακρόν.

«Κοινό μέτωπο απέναντι στον ναζισμό»

Κάλεσμα για «κοινό μέτωπο απέναντι στο νεοναζισμό», απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση του κόμματος με τίτλο «Η Δημοκρατία δεν απειλείται», όπου επεσήμανε πως για την αντιμετώπιση για τη Χρυσή Αυγή αποτελεί προτεραιότητα η «συνεννόηση όλων των κομμάτων της δημοκρατίας και η συγκρότηση μετώπου αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου».

«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να υποχωρήσουν από τις επικοινωνιακές προσεγγίσεις και να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «μικροκομματικές συμπεριφορές και μικροκομματικές ενέργειες βλάπτουν. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική διαπάλη μέσα στη δημοκρατία, που είναι όχι μόνο σεβαστή, αλλά και αναγκαία και άλλο πράγμα η αντιπαλότητα της δημοκρατίας με τους εχθρούς της».

«Στη Νέα Δημοκρατία, οφείλουν να θυμούνται ότι η ανοχή που επέδειξαν στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής – και η παράλληλη υιοθέτηση μιας συντηρητικής ατζέντας, δεν τους βγήκε», είπε ο κ. Κουβέλης προσθέτοντας πως «τροφοδότησε τη θεσμική αδράνεια και χαλάρωση και την ανοχή στο επίπεδο της κοινωνίας». Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λάθος να είναι επιφυλακτική στην αναγκαία δημοκρατική συμπαράταξη για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, φοβούμενη ότι θα θολώσει η πολιτική της πρόταση για την καταγγελία του Μνημονίου και θα αποδυναμωθεί ο πολιτικός στόχος της για την ανάληψη κυβερνητικής εξουσίας». Όπως ήταν αναμενόμενο, από την ομιλία του δεν έλειψε η αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο, για τον οποίο και σημείωσε πως, «δεν υποκαθίσταται από τον ποινικό κώδικα».

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν σταματούν εδώ, καθώς για αύριο Δευτέρα, με επίκεντρο την οικονομία, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ποιος δρόμος;» και μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιάννης Τσαμουργκέλης.


Σχολιάστε εδώ