από το Περιστύλιο…
Η ευνοϊκή ρύθμιση για δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φωτοβολταϊκών, συμφερόντων των προαναφερόμενων επιχειρηματιών, προέβλεπε ότι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών πάρκων που πήραν άδεια παραγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου 2012 μπορούσαν να πωλούν ρεύμα στη ΔΕΗ σε υψηλότερη τιμή.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι επενδύσεις φωτοβολταϊκών, που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track θα μπορούν να υλοποιούν και να υπογράψουν σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) στην πλέον συμφέρουσα τιμή, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 350 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες με σταθερή τιμή για 20 έτη όταν, στην αγορά χονδρικής, η μεγαβατώρα κοστίζει περί τα 60 ευρώ, με 95 ευρώ επιδότηση, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές με 40-80 εκατ. ευρώ τον χρόνο!
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης ήταν αποτρεπτικός παραπέμποντας στο μέλλον τη συζήτηση της στήριξης των εργοστασίων φωτοβολταϊκών μετά την εξέταση εναλλακτικών λύσεων. Είχε προηγηθεί η απόσυρση των υπογραφών τριών νεοδημοκρατών βουλευτών από τη δικομματική τροπολογία, των Α. Λυκουρέντζου, Θ. Λεονταρίδη και της Φ. Αραμπατζή. Κατά την απόσυρση της δικής του υπογραφής ο πρώην υπουργός Α. Λυκουρέντζος άφησε μάλιστα αιχμές για το πού αποσκοπούσε η κατάθεση της τροπολογίας και κράτησε αποστάσεις τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να ταυτιστεί με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Χαρακτηριστική για το θέμα ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια: «Η πρόταση για περαιτέρω επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ αγγίζει τα όρια του θράσους και της προσβολής στον έλληνα πολίτη που τον χρηματοδοτεί από το υστέρημά του», είπε. «Η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών υπηρεσιών fast track ισχύος 600 MW θα επιβαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ ή όχι; Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Τα τουλάχιστον 80.000.000 έως 100.000.000 ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια, όπως λένε οι υπολογισμοί όλων των εμπλεκομένων με τον κλάδο φορέων, ξεπερνούν κάθε όριο, όταν το ΥΠΕΚΑ έχει στα χέρια του προτάσεις που η ίδια η εγκατεστημένη ισχύς των 600W ζητά, καταθέτει και σας προτείνει μια σειρά πραγμάτων που βεβαίως τεκμηριώνονται με στοιχεία, νούμερα και αριθμούς».
• Πολλή συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μια διαδικασία ρουτίνας που σπανίως κρύβει εκπλήξεις. Το θέμα ήταν περισσότερο συμβολικό. Εν τούτοις την ώρα της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος παρακολουθούσαν άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ύδρα. Μαζί τους και ο υφυπουργός Θ. Δαβάκης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Δεν έδωσαν επίσης το «παρών» ο Α. Τσίπρας και η Α. Παπαρήγα, με αποτέλεσμα από τους πολιτικούς αρχηγούς να παραβρεθούν μόνο ο Φ. Κουβέλης και ο Π. Καμμένος. Στους απόντες προστίθενται οι Γ. Παπανδρέου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Καράογλου, Ζ. Μακρή, Π. Δήμας, Σ. Βούλτεψη, Θ. Φωτίου, Τ. Κουίκ, Β. Κατριβάνου, Μ. Σαλμάς, Ν. Καραθανασόπουλος. Γ. Σταθάς, Γ. Κουτσούκος, Ευ. Μπασιάκος, Κ. Γιοβανόπουλος, Μ. Διακάκη. Γ. Μιχελογιαννάκης, Ε. Ράπτη, Θ.Κωνσταντινίδης, Α. Γκερέκου, Χρ. Δήμας, Ζ. Χουσεϊν, Θ. Δρίτσας, Γ. Χριστογιάννης, Γ. Κεφαλογιάννης, Α. Ξάνθος, Κ. Γιουσούφ, Αχ. Χατζηοσμάν.
• Ενδεχομένως, για να αποφευχθεί το φαινόμενο των μαζικών απουσιών από την ψηφοφορία, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η έγκριση της τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, αλλά αναβλήθηκε καθώς υπολείπονταν πολλοί ομιλητές για να ολοκληρωθεί ο κατάλογος, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν πάρει την άγουσα για τις περιφέρειές τους.
Κατά τα άλλα, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είχε επέλθει συμφωνία στη διατύπωση του τελικού κειμένου, με αυτό συμφωνεί και η ΔΗΜΑΡ και αναμένεται κατά την ψηφοφορία να αποτυπωθεί ευρεία συναίνεση.
Η εφαρμογή των διατάξεων για την αναστολή της χρηματοδότησης θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας. Επίσης, στην περίπτωση άσκησης δίωξης, αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος», θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης, και η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποφάσισαν να δηλώσουν «παρών». Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα ότι «όπως είναι το σύστημα, συμμετέχουμε στις εκλογές, παλεύουμε για να έχουμε περισσότερους βουλευτές στο Κοινοβούλιο και νομίζω ότι συμπεριφερόμαστε στο Κοινοβούλιο κανονικά, αλλά αυτό το Κοινοβούλιο δεν το παραδεχόμαστε ως περιεχόμενο, ως τρόπο ανάδειξης». Εξέφρασε επιφυλάξεις λέγοντας ότι το ΚΚΕ έπρεπε να ψηφίσει «όχι», «λέμε «παρών», γιατί ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει αυτό το μόρφωμα που έγινε κόμμα»…