Αποσπασματικού χαρακτήρα η επίσκεψη Βενιζέλου, δύσκολα θα μεταφραστεί σε κάτι συγκεκριμένο

Έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους της αλβανικής κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον επικεφαλής του ΚΕΑΔ και αντιπρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Ντούλε, τους τρεις ομογενειακής καταγωγής υφυπουργούς, τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, ομογενείς βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων και τον επικεφαλής του ομογενειακού κόμματος Mega, Χρίστο Κίτσιο, ενώ η κ. Δούρου επισκέφθηκε και το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες.

Στόχος της διήμερης επίσκεψης ήταν η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία. Για την αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μια πολλαπλά χρήσιμη επίσκεψη, καθώς εκτιμούν ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εκλογή του Έντι Ράμα στο πλαίσιο μιας ενεργητικής πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής που θα δίνει το «παρών» στα Βαλκάνια γενικότερα και στην Αλβανία ειδικότερα.

Όσον αφορά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, η τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωση της στο «ΠΑΡΟΝ» εκτιμά ότι: «Μετά την περίοδο της περιβόητης “οικονομικής διείσδυσης” της Ελλάδας στα Βαλκάνια ακολούθησε μια περίοδος απόσυρσης, με αποτέλεσμα την αναιμική παρουσία της χώρας μας σε μια περιοχή που θα έπρεπε να αποτελεί προνομιακό της πεδίο. Έχω την αίσθηση ότι η πραγματοποιηθείσα επίσκεψη του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου, δεν εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερα σχεδιασμένο πλαίσιο πολιτικής για την Αλβανία και τα Βαλκάνια όπου το αλβανικό στοιχείο έχει δυναμική παρουσία. Ήταν μια αποσπασματικού χαρακτήρα επίσκεψη, χωρίς βάθος, που δύσκολα θα μεταφραστεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο πέρα από τις τυπικές εξαγγελίες που με δυσκολία έκρυβαν τη χρόνια έλλειψη προόδου στις σχέσεις των δύο πλευρών».


Σχολιάστε εδώ