«Φιλί της ζωής» ο Λοβέρδος για τη ΔΗΜΑΡ!

Ήδη ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά οδηγούνται ολοένα και πιο κοντά σε εκλογικό «γάμο» με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, της οποίας ηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ χαμόγελα στο κόμμα χάρισαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ έδειξαν να «φουσκώνουν», δίνοντας έναν σχετικό αέρα αισιοδοξίας στην ηγεσία και στους επιτελείς και ανατρέποντας το κακό «ποδαρικό» που καταγράφηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη, όταν το κόμμα άγγιζε το όριο του 3%. Γι’ αυτό, άλλωστε, ξόρκιζαν και εξακολουθούν να ξορκίζουν το σενάριο των εκλογών. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, δίχως να υποτιμούν το μέτωπο που έχει ανοίξει το κόμμα τους με τη Χρυσή Αυγή, απορρίπτουν εκ των πραγμάτων την εκδοχή ότι «κερδίζουν» ψηφοφόρους που φεύγουν από το νεοναζιστικό μόρφωμα, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τα ποιοτικά ευρήματα. Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς συνεργάτες του ότι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους τα… πανιά της ΔΗΜΑΡ πήραν αέρα ήταν η σύμπραξη του κόμματος με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Παρότι τον πρώτο καιρό η συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε βουλευτές του κόμματος, ο στόχος της εισόδου στη Βουλή υπερκέρασε τις διαφωνίες.

Από την άλλη μεριά, την Τετάρτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το «Κείμενο των 50» για την Κεντροαριστερά, τη συγγραφή του οποίου ολοκλήρωσε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης. Ένα κείμενο που πιθανολογείται πως θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις και κραδασμούς στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το «Π», πάντως, μαθαίνει πως η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να «μην ενστερνίζεται αυτήν την κίνηση», της οποίας τα νήματα κινεί ο Νίκος Μπίστης (ο οποίος από καιρό αποτελεί παρελθόν για την Αγίου Κωνσταντίνου). Επίσης, ο κ. Κουβέλης φέρεται να θεωρεί πως η όλη πρωτοβουλία έχει στόχο την αντιμετώπιση των αδιεξόδων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και, παράλληλα, το χτύπημα της ΔΗΜΑΡ. Στον αντίποδα, υπάρχουν και κάποιες φωνές που επισημαίνουν την ανάγκη «να διαβάσουμε πρώτα το κείμενο και μετά να τοποθετηθούμε», όπως υποστηρίζουν και τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (Σταύρος Λιβαδάς, Γεράσιμος Γεωργάτος, Γιάννης Αντωνίου, Ντόρα Τσικαρδάνη), που το βλέπουν θετικά και ενδέχεται να υπογράψουν.

Εκδηλώσεις για τον τρίτο πόλο

Την ίδια στιγμή, η ΔΗΜΑΡ προγραμματίζει τη διοργάνωση πολιτικών εκδηλώσεων, που αφενός θα δημιουργήσουν «ειδησεογραφικά γεγονότα» και αφετέρου θα δώσουν την αίσθηση ότι πράγματι «κάτι κινείται» με τη συγκρότηση του τρίτου πόλου.

Η πρώτη εκδήλωση θα διεξαχθεί αύριο, Δευτέρα, στο θέατρο «Γκλόρια» και αφορά τη Δημοκρατία και τη Χρυσή Αυγή, με τίτλο «Η Δημοκρατία δεν απειλείται». Θα συμμετάσχουν οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος και Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο επιστημονικός διευθυντής του think tank του… ΠΑΣΟΚ (ΙΣΤΑΜΕ) Γιώργος Σιακαντάρης, ενώ θα μιλήσει και ο Φώτης Κουβέλης. Μία εβδομάδα αργότερα, η ΔΗΜΑΡ θα διοργανώσει νέα εκδήλωση, για την οικονομία, με τίτλο «Ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ποιος δρόμος;», όπου θα καταθέσουν τις απόψεις τους ο καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών Σωτήρης Βαλντέν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκος Καραμούζης, ο Ηλίας Κικίλιας (πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, κύριος ερευνητής ΕΚΚΕ), οι πανεπιστημιακοί Αργύρης Πασσάς και Γιάννης Τσαμουργκέλης, αλλά και ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ θα μιλήσει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, οι επιτελείς της ΔΗΜΑΡ προϊδεάζουν και για την κοινή εμφάνιση Κουβέλη – Λοβέρδου, που θα επισφραγίσει τη σύσφιγξη των σχέσεών τους. Οι δυο τους αναμένεται να μιλήσουν για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί η πόλη στην οποία θα παραστούν. Όσο περνάει ο καιρός και οδεύουμε προς τον Δεκέμβριο -οπότε και θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ- τόσο θα εντείνονται οι συνομιλίες, με κινήσεις και πρωτοβουλίες. Είναι ξεκάθαρο πια πως το στοίχημα για τον Φώτη Κουβέλη είναι να αποτελέσει η ΔΗΜΑΡ τον σταθερό πόλο της Αριστεράς, τόσο για την οικονομία όσο και για τη Δημοκρατία, προβάλλοντας παράλληλα το αίτημα για αλλαγή του Μνημονίου και επιδιώκοντας να προσπεράσουν στην εκλογική κούρσα το ΠΑΣΟΚ. Το χαρτί των εκλογών, άλλωστε, μπορεί να πέσει στο τραπέζι ανά πάσα ώρα και στιγμή και εκεί θα μετρηθούν οι δυνάμεις όλων.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ