Στο στόχαστρο και του ΠΑΣΟΚ ο Στουρνάρας

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις του ΔΝΤ, αλλά και το ευρύτερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, υπονομεύουν στην πράξη τα επιχειρήματα της κυβέρνησης την ώρα μάλιστα που δεν έχει ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την «τρόικα» για την αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην «τρόικα», μιλά ανοιχτά πλέον για την ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης και αφήνει αιχμές για τη στάση υπουργών της κυβέρνησης, όπως του Γιάννη Στουρνάρα, να λειτουργούν με διαρροές.

Διαρροές

Έντονη είναι η ενόχληση για την τακτική του υπουργείου Οικονομικών να λειτουργεί με διαρροές σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Να πάνε να διεκδικήσουν τις ελαφρύνσεις και μετά να μας ενημερώσουν για τα αποτελέσματα. Δεν γίνεται να λειτουργεί η κυβέρνηση με διαρροές», έλεγαν βουλευτές του ΠΑΟΣΚ αναφορικά με το ζήτημα του πετρελαίου, για το οποίο κάποιοι εξ αυτών (ειδικά εκείνοι που εκπροσωπούν τις βόρειες περιφέρειες της χώρας), εμφανίζονται αποφασισμένοι να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, προειδοποιώντας ακόμη και με καταψήφιση. Πιέσεις ασκούνται ακόμα και προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη για τα 25 ευρώ της εισαγωγής στα νοσοκομεία. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με το πνεύμα του νομοσχεδίου και τις διατάξεις που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο καλεί τον υπουργό να βρει από αλλού τα χρήματα για τη νοσηλεία. Το έτερο ζήτημα που τίθεται από την πλειοψηφία των μελών της ΚΟ είναι το πώς θα απαντήσει η χώρα στο δίλλημα που θα τεθεί τον προσεχή Απρίλη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Ανάμεσα στην επιλογή ενός νέου πακέτου βοήθειας (10-12 δισ.) από τους δανειστές που θεωρείται ότι θα προκαλούσε νέες αναταράξεις στη Βουλή και της εξόδου της χώρας στις αγορές για δανεισμό ακόμη και με υψηλό κόστος (της τάξης του 7-9%), η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της δεύτερης. Και αυτό γιατί, όπως λένε, πέρα από το ότι θα δείξει πως η Ελλάδα επιστρέφει ως ισότιμος εταίρος, θα αναγκάσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση, χωρίς να έχουν τη δικαιολογία της κακιάς «τρόικας».

Παναγιώτης Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ