Στη δίνη σεναρίων…

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει νέο γενναίο «κούρεμα» η Ελλάδα θα «καταδικαστεί» σε μια μακροχρόνια (μέχρι το 2030) πολιτική σκληρής λιτότητας. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο επιμένουν ότι θέμα νέου «κουρέματος» δεν υφίσταται και αναζητούν άλλες λύσεις. Το ΔΝΤ εγείρει θέμα νέων μέτρων 6,7 δισ. στην τριετία 2014-16, από τα οποία τα 2,9 μέσα στον επόμενο χρόνο, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα». Στην Ευρώπη συνεχίζεται η ανακύκλωση δηλώσεων για την ανάγκη νέου δανείου, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να… διαβεβαιώνει ότι δεν θα σημάνει και νέο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή διακινούνται τρομοκρατικά σενάρια για μείωση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και του εφάπαξ, αλλά και για νέους φόρους στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Βαρβαρότητες…

Αισιόδοξο, πέραν του δέοντος, χαρακτηρίστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπει ανάπτυξη 0,6%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ., μείωση της ανεργίας στο 26%, αλλά παράλληλα ανοίγει παράθυρο για νέα μέτρα (περικοπές συντάξεων- νέους φόρους), καθώς προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 2,5 δισ. από φόρους και περιστολή δαπανών κατά 2,7 δισ. Διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι οι εν λόγω δαπάνες θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η «τρόικα» ζητάει επιτακτικά να κλείσει η «μαύρη τρύπα». Κάτι περισσότερο από επικριτικά ήταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το προσχέδιο δεν μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, καθώς και τα νέα βάρη που θα κληθεί να σηκώσει η ελληνική κοινωνία. Για «βάρβαρα» μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μιλούν για «κοινωνικό Αρμαγεδώνα» και τονίζουν ότι μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας είναι η διαγραφή του χρέους και η καταγγελία των Μνημονίων.

Σε κλοιό…

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ συνεχίζονται οι εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σε αστυνομικό, δικαστικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Βουλή θα κληθεί να απαντήσει στα αιτήματα των δικαστών για άρση της ασυλίας των βουλευτών Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλου και Στ. Μπούκουρα που- βάσει καταθέσεων μαρτύρων- κατηγορούνται για απόπειρα «κατάλυσης της δημοκρατίας», αλλά και του Ηλ. Παναγιώταρου, για το αδίκημα της στάσης. Παράλληλα το ΣΔΟΕ, μετά από σχετικό αίτημα του ανακριτή, ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στα οικονομικά της Χρυσής Αυγής προκειμένου να εντοπίσει τους κρυφούς χρηματοδότες. Στο μεταξύ, ένας μετά τον άλλον προσέρχονται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρώην και νυν μέλη της οργάνωσης και δίνουν λεπτομερή στοιχεία για την εγκληματική δράση των μελών της. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής επιμένει στους ισχυρισμούς της περί «πολιτικής δίωξης» και προσπαθεί να απαξιώσει τους μάρτυρες και τα όσα καταθέτουν. Παρά τις σημαντικές απώλειες που έχει στις δημοσκοπήσεις η οργάνωση κρατάει μεγάλο μέρος των δυνάμεών της.

Σενάρια

ΚΑΙ μέσα στην ένταση που προκαλούν οι δικαστικές εξελίξεις περί τη Χρυσή Αυγή προέκυψε και ζήτημα υποκλοπών. Αφορμή στάθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους παρακολουθούνται. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν είτε να καταθέσει τα αποδεικτικά στοιχεία, είτε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η Κουμουνδούρου με μεγάλη καθυστέρηση διέψευσε τις πληροφορίες. Ωστόσο, λίγα 24ωρα αργότερα και με αφορμή δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη (για «κοριούς» στα τηλέφωνα) και του Αρ. Σπηλιωτόπουλου (για το ρόλο της ΕΥΠ), ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα στελεχών του κόμματος, ή άλλων κομμάτων. Έντονη ήταν και σ’ αυτή την περίπτωση η αντίδραση της κυβέρνησης, με το υπουργείο Δημ. Τάξης να κάνει λόγο για απίστευτα σενάρια συνωμοσίας.

Γκραν φινάλε

ΦΙΝΑΛΕ στην υπόθεση με τις «μίζες» για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή (χωρίς αναστολή) 20 ετών στον Α. Τσοχατζόπουλο και από 12 χρόνια στη σύζυγό του Β. Σταμάτη και την κόρη του Αρετή, ενώ οι ποινές για τους υπόλοιπους κινήθηκαν μεταξύ 6 και 16 ετών. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των τριών (ανάμεσα σ’ αυτά και το σπίτι στη Δ. Αρεοπαγίτου), ενώ οι υπόλοιποι θα κληθούν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά ως αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο (άνω των 55 εκατ. ευρώ) από τις προμήθειες εξοπλισμών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για εξοντωτική απόφαση, υποστήριξε ότι το δικαστήριο αποδείχθηκε ανεπαρκές και αδύναμο να αντισταθεί στις άνωθεν πιέσεις. Τέλος, δήλωσε ότι άμεσα θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του μέχρι να αθωωθεί.

Παραπομπή

ΣΤΟ προσκήνιο επανήλθε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου με τις «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων, μετά την απόφαση του ανακριτή να παραπέμψει σε δίκη 14 συνολικά άτομα, για πλημμεληματικές και κακουργηματικές πράξεις. Μεταξύ αυτών είναι ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος από τη Μονή Βατοπεδίου, οι συμβολαιογράφοι Δημήτρης και Διονύσης Πελέκης, η Αικ. Πελέκη (σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη) που είχαν κάνει τα συμβόλαια για τις ανταλλαγές. Παραπέμπονται επίσης τα μέλη της διοίκησης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κ.α., ενώ απαλλακτικό ήταν το βούλευμα για τον Γ. Αγγέλου, σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.


Σχολιάστε εδώ