Προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος «βλέπει» το ΚΚΕ

Σύμφωνα με την ανάλυση του Περισσού με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις, διεργασίες υπάρχουν τόσο στον λεγόμενο «δεξιό» όσο και στον «κεντροαριστερό», «σοσιαλδημοκρατικό» πόλο.

Υπάρχουν, τονίζουν στελέχη του κόμματος, σενάρια συγκρότησης νέας «δεξιάς» πολιτικής δύναμης, τύπου Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, που αντικατοπτρίζονται και σε κόντρες στο εσωτερικό της ΝΔ. Από την άλλη, η ανασύνταξη της σοσιαλδημοκρατίας με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ δύσκολη, ενώ όσον αφορά τη «νέα σοσιαλδημοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνδυασμός των «ρεαλιστικών προσαρμογών» με τη χρήση «ριζοσπαστικής συνθηματολογίας», για να παγιδεύονται εργατικά – λαϊκά στρώματα, αποδεικνύεται αντιφατική διαδικασία.

Ενώ, λένε, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κοντράρονται για το ποιος υπερασπίζεται την «ομαλότητα», δημοσιολόγοι της αστικής τάξης (σωστά από τη σκοπιά τους) κριτικάρουν αυστηρά τις «υπερβολές» και ιδιαίτερα κάποιες κυβερνητικές τοποθετήσεις (όπως του Αντ. Σαμαρά από τις ΗΠΑ) που προσάπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει, όπως η θέση για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, τονίζουν, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπονομευτεί η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει εναλλακτική λύση αστικής διακυβέρνησης και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι κυβερνητικές τοποθετήσεις (περί δύο άκρων) πάνε μακρύτερα από την προσπάθεια άσκησης πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του διπολικού καβγά. Στοχεύουν, ξεκαθαρίζουν, στην πραγματικότητα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, ταυτίζοντάς το, ως «ακραίο», με τη ναζιστική δράση.

Το ζητούμενο, κατά το ΚΚΕ, είναι να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι το παιχνίδι που παίζεται και να μη μένουν θεατές των εξελίξεων, αφού μπορούν να παρέμβουν σε αυτές «μέσα από την ενίσχυση της δικής τους δύναμης, που δεν είναι άλλη από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη λαϊκή συμμαχία σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Έχουν τη δυνατότητα να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ, το δικό τους κόμμα. Όχι βεβαίως ελπίζοντας σε «διόρθωση» του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά βάζοντας εμπόδια στην ανασύνθεσή του, παλεύοντας για την ανατροπή του».


Σχολιάστε εδώ