Πας καλά, όταν η κοινωνία πάει καλά…

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στη σειρά του Λάκη Λαζόπουλου «Διά ταύτα» μιλάει για τους καναλάρχες που δεν έχουν όραμα, αλλά και για τους πολιτικούς που το μόνο που τους νοιάζει είναι να γίνουν πλούσιοι σε δέκα ημέρες, από τότε που θα κάτσουν στην καρέκλα της εξουσίας. «Όραμα δεν έχουν ούτε οι πολιτικοί, ίσως γιατί και η κοινωνία μας δεν χρειάστηκε ανθρώπους με όνειρα αλλά διαχειριστές», τονίζει με νόημα και ποιος δεν συμφωνεί μαζί του.

// Γυρίσατε όλη την Ελλάδα, μέσω της παράστασης «Άνδρες έτοιμοι για όλα», η οποία θα παιχτεί για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Λαμπέτη». Ποια είναι η εικόνα σας για την οικονομική κρίση και πως τη βιώνει η χώρα;
Η αλήθεια είναι ότι 1.000.000 άνθρωποι πρέπει να ξαναπάνε πίσω στα χωριά τους από την Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, τα Επτάνησα και την Πελοπόννησο. Η επαρχία είναι ερημωμένη και έχει ανάγκη από ανθρώπους με έμπνευση, με γνώση και με όρεξη για δουλειά. Δυστυχώς, το σύστημα μας έκανε λίγο τεμπέληδες. Λεφτά δεν μπορούν να μας δώσουν ούτε οι ξένοι, ούτε τα Μνημόνια, ούτε οι τράπεζες. Πρέπει να ξυπνήσουμε το πρωί και να πάμε με κέφι για δουλειά και να δουλέψουμε μέχρι αργά το απόγευμα, για να έχουμε αποτέλεσμα. Να δουλέψουμε με ειλικρίνεια, με φιλότιμο. Σεβόμενοι πως αν πάει καλά ο διπλανός μας θα πάμε και εμείς. Πας καλά, όταν όλη η κοινωνία πάει καλά.

// Έχετε δυο σειρές να παλεύετε; To «Διά ταύτα», που θα προβληθεί στον ΟΤΕ TV και στον ALPHA και τους «Βασιλιάδες» που θα προβληθούν τόσο στο Mega, όσο και στον ΑΝΤ1…
Το θέμα δεν είναι τι παλεύω εγώ, αλλά τι μπορούν να κάνουν τα κανάλια. Οι σταθμοί δεν έχουν χρήματα γιατί δεν είναι προσοδοφόρες επιχειρήσεις. Δεν έχουν διαφήμιση. Αφού έχει βουλιάξει η αγορά, ποιος να διαφημίσει τα προϊόντα του πια; Αν οι ιδιοκτήτες δεν στηρίξουν τα κανάλια τους δεν θα μπορέσει να γίνει νέο πρόγραμμα. Πάντως, οι διευθυντές των καναλιών κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να προσφέρουν στον τηλεθεατή. Τις αποφάσεις, όμως, δεν τις παίρνουν αυτοί, αλλά οι ιδιοκτήτες. Και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν παράδοση στα ΜΜΕ. Δεν τα πήρανε από τον πατέρα τους για να τα πονάνε. Τα κανάλια είναι φαινόμενο της τελευταίας εικοσαετίας. Κάποιος που έβλεπε ότι πήγαιναν καλά οι δουλειές του θεωρούσε ότι ήταν καλή επένδυση να ανοίξει ένα τηλεοπτικό κανάλι. Αυτός ο άνθρωπος έχει το σθένος ή το όραμα για το κανάλι του; Γιατί το όραμα είναι κάτι που κοστίζει. Με αυτή την έννοια ναι, έχω πολλές συζητήσεις για σειρές. Έχω συζητήσεις, αλλά δεν βλέπω χρήματα. Συζητάω, κάνω ραντεβού και κάνω καλή παρέα. Το μόνο σίγουρο είναι το «Διά ταύτα», που ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου στον ΟΤΕ TV και θα προβληθεί και στον ALPHA. Είναι το μόνο πραγματικό και το μόνο που γίνεται. Ήρθα από γύρισμα τώρα.

// Τι είναι το «Διά ταύτα»;
Δώδεκα αυτόφωρα, σε ένα δικαστήριο. Ο Λάκης Λαζόπουλος υποδύεται τον αστυνόμο «Φευγουλέα», εγώ τον πρόεδρο του δικαστηρίου, η Σοφία Μουτίδου την Εισαγγελέα. Είναι πολύ αστείο. Ο Λάκης είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Από τη δικαστική αίθουσα θα περάσει ο Γιάννης Μπέζος, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και πολλοί ήρωες από τους «Δέκα μικρούς Μήτσους». Από την κυρία Γρουμπουλάκη μέχρι τη χήρα Μήτσι. Η πρόταση για το «Διά ταύτα» μου έγινε από τον Λάκη, όταν πήγα καλεσμένος του στο «Αλ Τσαντίρι Νιούζ». Μου λέει, Κώστα θέλω να δουλέψουμε μαζί. Ο Λάκης δίνει ελευθερία στους συνεργάτες του να αυτοσχεδιάσουν. Γελάμε πάρα πολύ. Η δουλειά του ηθοποιού δεν θέλει γκρίνια. Γιατί έχεις να κάνεις με το θυμικό του άλλου. Πρέπει να του φτιάξεις το θυμικό, όχι να του μεταφέρεις τη γκρίνια σου.
Γυρίσαμε ένα πολύ αστείο επεισόδιο. Η Φιλιππινέζα της κυρίας Γρουμπουλάκη την κατηγορούσε ότι την άφηνε όλο το βράδυ στην ξαπλώστρα του Άμμος, στη Μύκονο, για να έχει την ημέρα μπροστινή ομπρέλα στη θάλασσα. Είναι ευτυχία που συνεργάζομαι με τον Λάκη κι ο κόσμος λέει ότι ταιριάζουμε.

// Είμαστε δικομανείς οι Έλληνες;
Ο Έλληνας αποφεύγει να πάει στα δικαστήρια. Αυτό, όμως, που μας μάθανε από όταν ήμασταν μικροί, είναι ότι όταν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο τότε τη λύση θα μας τη δώσουν τα δικαστήρια. Δηλαδή, δεν μας είπαν καθίστε κάτω να τα βρείτε.

// Γιατί άρεσαν τόσο οι Βασιλιάδες;
Γιατί υπήρχαν χαρακτήρες αναγνωρίσιμοι που έχουν περάσει στο DNA μας. Αυτοί του φιλότιμου, του αλτρουισμού, του δεν βαριέσαι, του και αύριο μέρα είναι. Ο Έλληνας δεν έχει αδιέξοδα. Οι γονείς μας, οι παππούδες μας, μας έλεγαν να είστε έντιμοι, να βοηθάτε τον διπλανό σας. Αυτές τις αρετές τις είχαμε και τις χάσαμε τα 20 τελευταία χρόνια.

// Γιατί ο κόσμος δεν επαναστατεί;
Υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι που ζουν από τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες και πρέπει να γυρίσουν στην επαρχία. Εκεί απ’ όπου τους έδιωξαν οι γονείς τους, δηλαδή από το χωράφι και τους είπαν πηγαίνετε να κάνετε άλλα πράγματα. Από τύψεις τώρα τους συντηρούν στην Αθήνα και δεν τους λένε ελάτε πίσω να δουλέψετε.

// Η καταγωγή σας από που είναι;
Από το φιόρο του Λεβάντε. Τη Ζάκυνθο

// Σκεφτόσαστε την επιστροφή;
Πάρα πολύ έντονα. Η Ζάκυνθος είναι μέρος ξεχωριστό. Έχει έναν λαό που αγαπάει το θέατρο και τη μουσική. Έχω ζήσει τα πιο ωραία παιδικά χρόνια. Αλλά η δουλειά μου με θέλει στην Αθήνα, την αγαπάω, δεν την έχω ξεπεράσει. Ακόμη καρδιοχτυπώ για αυτήν, έχω άγχος. Κάθε φορά που κάνω μια δουλειά έχω την ίδια αγωνία όπως στην πρώτη παράσταση.

// Κύριε Κόκλα, 500.000 άνθρωποι που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή έψαχναν για τιμωρούς;
Η κοινωνία δεν είχε το περιθώριο να ασχοληθεί για το ποιοι είναι πραγματικά οι Χρυσαυγίτες. Πολλοί πήγαιναν και τους ψήφιζαν αδιάφορα. Τώρα που τα πράγματα σοβάρεψαν κατάλαβαν οι περισσότεροι ότι οι ακραίες πεποιθήσεις έχουν μέσα τους κάτι το άρρωστο. Αυτό είναι καρκίνωμα για την κοινωνία και για το Κοινοβούλιο. Το θέμα είναι να μην δηλητηριάζεται η Βουλή. Δεν έχουμε μεγάλη ιστορία στον κοινοβουλευτισμό. Δεν λέω στη Δημοκρατία. Οι Άγγλοι έχουν Κοινοβούλιο από το 1700. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα καλά του κοινοβουλευτισμού. Μπορούμε να εκπροσωπηθούμε όλοι. Λειτουργούμε δυστυχώς παραταξιακά. Ενδεχομένως τα παιδιά μας να ξέρουν να αξιοποιήσουν τον κοινοβουλευτισμό.

// Τόσοι φόροι πιστεύετε ότι μπορούν να πληρωθούν;
Όχι. Η κοινωνία ίσως αντιδράσει μετά τις κατασχέσεις. Θα το αντιμετωπίσουμε όμως. Το κραχ στην Αμερική έχει συμβεί πάμπολλες φορές. Εμείς το βιώνουμε τώρα. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο κράτος, έχει μικρή ιστορία. Σκεφθείτε ότι τα Δωδεκάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1947. Όταν γεννήθηκα στη Ζάκυνθο δεν είχαμε τηλέφωνο, υπήρχε ένα στο χωριό. Ακόμα δεν έχουμε δρόμο να πάμε στην Πάτρα, το 2013. Οι πολιτικοί μεγαλοστομούν. Αλλά ο καιρός τι δείχνει; Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χρήματα. Πάμε για πτώχευση. Θα υπάρξει αλλαγή; Θα υπάρξει ανατροπή; Διαγραφή χρέους; Νέο Μνημόνιο; Δεν ξέρω. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργατική τάξη με συνείδηση. Να δουλεύει παππούς, γονιός, παιδί στο εργοστάσιο. Το ’80 έκλεισαν όλες τις βιομηχανίες. Στην Ελλάδα υπήρχε αγροτική τάξη που εκμαυλίστηκε τη δεκαετία του ’80 με τα πακέτα Ντελόρ όπου τα χρήματα για τη γη έγιναν ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ. Έτσι δημιουργήθηκε η μεσαία τάξη η οποία έχει ευθύνες, δίνει δουλειές σε κόσμο, έχει περιουσία και η οποία δεν επαναστατεί. Για αυτό δεν θα γίνει ξεσηκωμός.

// Τι θα μας σώσει;
Το δίδαγμα του έργου «Άνδρες έτοιμοι για όλα» είναι ότι οι άνδρες της παρέας κάνουν μέχρι και στριπτίζ για να σώσουν το μαγαζί του φίλου τους. Όλοι περνάμε δύσκολα, αλλά στα δύσκολα ο ένας πρέπει να βοηθά τον άλλον.

// Ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει;
Ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει, αλλά δεν έχει χρήματα για να ξοδέψει. Αυτό όταν το διαπιστώνεις ως ηθοποιός δεν ξέρεις τι να κάνεις. Αυτή τη δουλειά την κάνουμε γιατί την αγαπάμε, όχι για να βγάλουμε χρήματα. Το εισιτήριο έχει μειωθεί πολύ, αλλά ο κόσμος πάλι δυσκολεύεται. Δεν ξέρεις πώς περιμένω να ανέβω πάλι στο σανίδι του Λαμπέτη. Γελάω πολύ σ’ αυτήν την παράσταση.

// Τι σας κάνει ευτυχισμένο;
Οι ακτογραμμές που υπάρχουν στη χώρα μας. Ευλογημένο μέρος η Ελλάδα μας. Ο πλούτος μας είναι ο ήλιος μας και η θάλασσά μας. Αυτά για τα φυσικά αέρια δεν τα πιστεύω. Αυτά που έχουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί τους φτάνουν και τους περισσεύουν. Αυτό που δεν έχουν είναι ωραία καλοκαίρια. Ενεργειακά η Ελλάδα μας δεν παίζεται. Με μια σαγιονάρα και μια βερμούδα τη βγάζεις οχτώ μήνες. Φέτος ήρθαν 20.000.000 τουρίστες. Ξέρετε πόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ονειρεύονται στη ζωή τους ένα ταξίδι στην Ελλάδα;

// Τι σας εκφράζει;
Δουλεύω από 12 χρονών. Ένιωθα χρήσιμος, ανεξάρτητος με το πορτοφόλι μου. Δεν μ’ αρέσει η τεμπελιά. Προσπάθησα από μικρός να κάνω αυτή τη δουλειά, την ονειρεύτηκα. Του ηθοποιού. Και όσο μεγαλώνω τόσο πιο πολύ εκφράζομαι μέσα από αυτήν.

// Όραμα οι πολιτικοί μας έχουνε;
Όχι, βλέπουν πολύ κοντόφθαλμα τα πράγματα. Ψηφίζεις κάποιον και αντί να έχει στο μυαλό του να κάνει ένα καλό για τον τόπο του και να μιλούν για εκείνον οι επόμενες γενιές, αυτός νοιάζεται μόνο για το πως θα γίνει ζάμπλουτος σε λίγο χρονικό διάστημα. Ακόμα και στις δέκα πρώτες ημέρες που θα γίνει υπουργός, βουλευτής ή, δήμαρχος. Ίσως όμως και η κοινωνία μας δεν χρειάστηκε ακόμη ανθρώπους με όραμα και αρκείται στους διαχειριστές.

// Περιμένατε το μπαμ;
Ναι. Θα φτάναμε σε αδιέξοδο. Δεν τα φάγαμε μαζί, αλλά δεν ήμασταν βλάκες. Βλέπαμε το πράγμα που πήγαινε. Ταξίδια στο Μπαλί με λεφτά από το χρηματιστήριο ή με καταναλωτικά δάνεια; Ε, τώρα πληρώνουμε το Μπαλί.


Σχολιάστε εδώ