Νταηλίκια Ερντογάν…

Έτσι, την εβδομάδα που πέρασε είχαμε προκλήσεις και παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα. Στα ελληνοτουρκικά, με τη νέα, υπερσύγχρονη φρεγάτα να φθάνει στο Σούνιο και όλη την ηγεσία της Τουρκίας να ασχολείται με τη Θράκη, ενώ ο Εγκεμέν Μπαγίς περιόδευε στην περιοχή ως «νομάρχης» και στο Κυπριακό έκανε πονηριές ο Αχ. Νταβούτογλου.

Και απέναντι σε όλα αυτά μια αναιμική αντίδραση από την Αθήνα και το ΥΠΕΞ, που υπό κανονικές συνθήκες όφειλε να βγει στο «κλαρί» και να καταγγείλει και στην ΕΕ την τουρκική στάση, ώστε να μαζευτεί και ο φιλότουρκος και φιλοσκοπιανός επίτροπος Φούλε εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία.

Αντ’ αυτού, είδαμε μια διακριτική και εντελώς άοσμη πολιτικά και διπλωματικά δήλωση του κ. Βενιζέλου για το θέμα της Χάλκης και μια δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Κ. Κούτρα και τέλος. Η Αθήνα, σε μια απολύτως προβληματική αντιμετώπιση, δεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν είναι πλέον ανεκτό να ασχολείται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας και να αυτοαναγορεύεται σε προστάτη όχι μόνο των ελλήνων μουσουλμάνων αλλά και όλων των μουσουλμάνων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Και δεν θα έπρεπε να καλωσορίζουν τον Μπαγίς, τον πρώην διερμηνέα του Τ. Ερντογάν, που θεωρεί ότι μπορεί να περιοδεύει ανά την Ελλάδα και να προβαίνει σε υποδείξεις προς την ελληνική Πολιτεία.

Και δεν είναι κατανοητό γιατί ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, που συναντήθηκε μαζί του στην Αθήνα, εκτός όλων των άλλων που έσπευσαν να συναντήσουν τον Μπαγίς, δεν φρόντισε να βγάλει έστω και μία ανακοίνωση στη συνέχεια με την οποία να τραβάει το λουρί στον τούρκο αξιωματούχο και να τονίζει ότι δεν είναι ανεκτή η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας.

Για τη Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, σε ιδιαίτερη ευθυμία, ως συνήθως όταν βλέπει Τούρκους, συμφώνησε με την ιδέα του Μπαγίς να καταργηθεί η βίζα για Τούρκους που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη.

Η εμμονή του Γ. Μπουτάρη είναι ότι με το κακόγουστο, όπως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι Τούρκοι, σκηνικό που στήθηκε στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ και με το άνοιγμα τζαμιών θα προσελκύσει τουρισμό από την Τουρκία. Ακόμη όμως κι αν ίσχυε αυτό, δεν μπορεί για μερικές χιλιάδες τουρκικές λίρες να μη συνυπολογίζονται οι συνέπειες… Διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι, με ένα μικρό αντάλλαγμα μερικών εκατοντάδων τουριστών, επιτυγχάνεται η ενοποίηση των εδαφών της Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας με τα ευρωπαϊκά εδάφη της Τουρκίας… Η διευκόλυνση στη χορήγηση θεωρήσεων είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο πρέπει να μελετηθεί, όπως και οι οικογενειακές θεωρήσεις και οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων. Αλλά η κατάργηση θεωρήσεων εξυπηρετεί τελικά μόνο την Άγκυρα. Ο Γ. Μπουτάρης δεν έβαλε μυαλό, καθώς επέμεινε να ανοίξει το ιστορικό τζαμί της πόλης και να λειτουργήσει ως τέμενος για το Μπαϊράμι, όπως ζητούσαν χρόνια κάποιοι μουσουλμάνοι της Θράκης, αλλά όταν το αποφάσισε σαμποτάρισαν τη λειτουργία του επειδή δεν δέχθηκε το ελληνικό κράτος να ορισθούν οι ιμάμηδες από τον ψευδομουφτή… Ο Εγκ. Μπαγίς, πάντως, έκανε τη δουλειά του μια χαρά στη Θράκη. Έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες και, κυρίως, προσπάθησε να κατευνάσει τις εσωτερικές έριδες στη μειονότητα… Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, η Τουρκία φρόντισε να στείλει την Πέμπτη για βόλτα στο Σούνιο τη φρεγάτα «Χάλκη», την υπερσύγχρονη φρεγάτα που ναυπηγήθηκε στην Τουρκία, την ώρα που εμείς κλείνουμε, κατόπιν εντολών, και τις τελευταίες αμυντικές βιομηχανίες και αφήνουμε τα ναυπηγεία, την κάποτε μεγάλη δύναμη της χώρας, να μαραζώνουν και να οδηγούνται στο κλείσιμο.

Συμπτωματικά, την ημέρα που η φρεγάτα αλώνιζε στο Αιγαίο είχε προγραμματισθεί κοινή άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ και φαίνεται ότι ο Ερντογάν ήθελε να στείλει το μήνυμα: «Είμαστε κι εμείς εδώ».

Όσο για το Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου ήρθε να διαψεύσει όσους ήθελαν να μας πείσουν ότι είναι εντελώς αθώες οι χιαστί συναντήσεις της Αθήνας και της Άγκυρας με τους διαπραγματευτές της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού προανήγγειλε μόνος του ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν στις 4 Νοεμβρίου και θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τον Μάρτιο, οπότε πρέπει να γίνουν τότε και τα δημοψηφίσματα, αποκάλυψε ότι στη βάση της συμφωνίας Νταβούτογλου – Βενιζέλου υπάρχει «δεύτερη σκέψη», αυτή της τετραμερούς. «Από δω και πέρα, αυτό το επίπεδο μπορεί να γίνει πιο υψηλό, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές συναντήσεις, και εάν υπάρξει θέληση να κάτσουμε οι τέσσερίς μας να συζητήσουμε. Αυτή η γεωγραφική περιοχή είναι δική μας γεωγραφική περιοχή», είπε ο κ. Νταβούτογλου, δίνοντας έτσι απάντηση στον Ν. Αναστασιάδη και στον Β. Βενιζέλο, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν υπάρχει ιδέα για τετραμερή…


Σχολιάστε εδώ