Μην παραπλανάτε τον κόσμο…

Μονοπώλιο και οι τιμές στα σύννεφα…

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της Κομισιόν να ανάψει το πράσινο φως στην εξαγορά της Olympic Air από την Aegean! «Η Δημόσια Ολυμπιακή υπέστη για δεκαετίες μια διαχρονική λεηλασία, μια επιχειρησιακή απαξίωση και μια μιντιακή καταβαράθρωση άνευ προηγουμένου, και αφού πουλήθηκε σε “σωτήρα” ιδιώτη για να σπάσει το δήθεν κρατικό μονοπώλιο, τώρα εξαγοράζεται από άλλη ιδιωτική εταιρεία, δημιουργώντας ένα πραγματικό ιδιωτικό μονοπώλιο, με δυσμενείς συνέπειες για τους επιβάτες, την οικονομία και την περιφερειακή συνοχή της χώρας…».

**

Ούτε ευρώ δεν απέφεραν…

Για να μη λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του! Πόσα από τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφονται κάθε φορά που ο εκάστοτε πρωθυπουργός, με την κουστωδία υπουργών, συμβούλων, επιχειρηματιών, παρατρεχάμενων, αυλικών, γραμματέων και Φαρισαίων, ταξιδεύει για business στην αλλοδαπή έχουν αποφέρει καρπούς, μετουσιώνοντας τη θεωρία σε πράξη με συμφωνίες που περιέχουν επωφελείς όρους για την εθνική οικονομία;

**

> EΤΣΙ εννοεί η κυβέρνηση την ανοιχτή διαβούλευση για τις περιβαλλοντικές μελέτες με τις τοπικές κοινωνίες; Όλα θυσία στον βωμό των επίδοξων επενδυτών του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης; Είναι γεγονός ότι το ειδικό χωροταξικό σχέδιο επιτρέπει τη μεταβολή χρήσης γης στην περιοχή; Αληθεύει ότι παρέχει τη δυνατότητα κατεδάφισης, ώστε να κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες;

> Ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση; Θα βγουν επιτέλους από το χρυσό κλουβί τους; Πόσα είναι τα χρήματα που έβαλε ο νέος αστέρας του εγχώριου επιχειρείν Ιβάν Σαββίδης για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ; Πόσα από τα παλαιά χρέη «κουρεύτηκαν» και ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο;

> Για πολλοστή φορά η νομοθετική εξουσία φαίνεται να αποτελεί την κολυμπήθρα του Σιλωάμ σε κάθε είδους απαιτήσεις των τεχνοκρατών που ζημιώνουν το Δημόσιο! Είναι δυνατόν να μελετάται ρύθμιση που θα δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές που θα ενέχουν μεγάλα discount σε σχέση με εκείνες όπου συμμετείχε προσφάτως το ΤΧΣ; Και το λέμε γιατί άρον άρον το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε σύσταση ομάδας εργασίας (οι γνωστές επιτροπές των φωτεινών αλλά καθοδηγούμενων φωστήρων) που θα εξετάσει το αμέσως επόμενο διάστημα τις επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

> Ελπίζουμε να μη θυσιάσουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας στον βωμό της εκλογικής σκοπιμότητας! Σαφώς και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι θεωρητικά εφικτή, το θέμα όμως είναι το ύψος τιμολόγησης των κρατικών τίτλων, καθώς δίχως investment grade αποτελεί μεγάλο ρίσκο.

> Καλό το παραμύθι, αλλά κρύβει δράκους! Μπορεί ο Ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης να προβλέπει ότι το διοικητικό συμβούλιο μιας εισηγμένης είναι σε θέση να απαιτήσει την επιστροφή όλου ή μέρους του μπόνους που έχει απονεμηθεί, λόγω παραπτωμάτων ή ανακριβών οικονομικών καταστάσεων προηγούμενων χρήσεων, ωστόσο το θέμα είναι πόσες θα το εφαρμόσουν…

> Θυσία των παιδιών για χάρη των γονιών; Τι κι αν οι περισσότερες, για να μην πούμε όλες, από τις επικείμενες πωλήσεις τραπεζικών θυγατρικών, κυρίως της αλλοδαπής, αναμένεται να πραγματοποιηθούν με discount έναντι της λογιστικής τους αξίας, εντούτοις η απελευθέρωση του goodwill αναμένεται να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των μητρικών.

> Μήπως έχουμε μπερδέψει τους ρόλους; Δεν μας χαρίζουν, μας δανείζουν εντόκως! Είναι άλλο η απλή καταγραφή της ροής των πιστώσεων των τραπεζών προς την πραγματική οικονομία από τις ελεγκτικές εταιρείες, για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, και άλλο να διαμορφώνουν τη γενικότερη πολιτική των δανειοδοτήσεων.

> Εν αναμονή της επιβολής του φόρου υπεραξίας και επειδή πολλά λέγονται περί αυτού! Γιατί το ΥΠΟΙΟ λειτουργεί σαν πλασιέ της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών; Από πού κι ως πού νομοθετεί υπέρ της επαγγελματικής διαχείρισης χαρτοφυλακίων, εις βάρος μάλιστα των επενδυτών που πραγματοποιούν μόνοι τους συναλλαγές;

> Ήρθε η ώρα να βγουν οι σκελετοί από το χρονοντούλαπο και να αναλάβει ο καθείς τις ευθύνες που του αναλογούν! Καλώς ή κακώς, αρέσει – δεν αρέσει στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, χρηματιστηριακό εκπρόσωπο και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου θυγατρικής τράπεζας κ. Μιλτιάδη Μιχαλούστο, επί δικής του διοίκησης θεσμοθετήθηκε εθιμοτυπικά η παροχή πίστωσης (και μάλιστα άτοκης) προς τους πελάτες της.

> Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει! Εκπρόσωποι των ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΗ, ανεξάρτητων παραγωγών και ΔΕΠΑ αναμένεται να συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη προκειμένου να βρουν λύση για το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

> Τι σημαίνει «μετά από αίτημα του ενδιαφερομένου ή και αυτομάτως (όταν γίνει σχετική προσαρμογή στο πληροφοριακό σύστημα)»; Τελικά, κύριε αναπληρωτή υπουργέ ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, θα εντάσσονται, ναι ή όχι, απευθείας στον νέο νόμο 4178/2013 όσοι εμπιστεύτηκαν το κράτος και νομιμοποίησαν τα αυθαίρετά τους με παλαιότερες ρυθμίσεις; Γιατί εξακολουθείτε να διατηρείτε γκρίζες ζώνες πολλαπλών ερμηνειών; Μήπως για να αναγκάσετε τους εμπλεκομένους να ξαναπληρώσουν τους μηχανικούς που θα εισαγάγουν ηλεκτρονικά το αίτημα;

> Το να πουλάει τις μετοχές της εταιρείας του κάποιος insider έχει τη σημασία του, το να ρευστοποιούν όμως ταυτόχρονα συγγενικά πρόσωπα του νομικού συμβούλου – αντιπροέδρου και του αναπληρωτή αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Περί των τεκταινόμενων στην Jumbo ο λόγος.

> Και ο νοών νοείτω γιατί έχει ανοίξει συζήτηση μεταξύ τραπεζιτών για το πόρισμα της BlackRock σχετικά με την πορεία των NPls στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα! Μια αλλαγή στη μεθοδολογία ήταν υπεραρκετή προκειμένου ο δείκτης των μεικτών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Ελληνικής Τράπεζας της Μεγαλονήσου να εκτοξευθεί στο 43%.

> Απορίας άξιον! Θα δεήσει, άραγε, η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος να μας ενημερώσει, επίσημα και υπεύθυνα, για τον ακριβή αριθμό αιτήσεων ένταξης στον νόμο 4161/2013, για το Πρόγραμμα Διευκόλυνσης Ενήμερων Δανειοληπτών;

> Πότε σκοπεύει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης να ασχοληθεί με το θέμα; Τελικά, οι τόκοι των ομολογιακών δανείων που εκδίδονται από ανώνυμες εταιρείες ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης θα αποτελούν, ναι ή όχι, εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες;

Απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι από τους insider της Attica Bank δεν συμμετείχαν δυναμικά στο μετατρέψιμο ομολογιακό της δάνειο! Για του λόγου το αληθές, μόλις 215 μετοχές απέκτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ Θεόδωρος Κρίντας.

> Καλά που υπάρχουν κάτι διορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι, σαν τον εκτελεστικό διευθυντή του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ταπραντζή, και μας κάνουν να γελάμε με τις χαριτωμενιές τους! Ακούστε τι είπε το στόμα του: «Το κράτος είναι η οικογένεια όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν κληρονόμους, γι’ αυτό και περιέρχεται στην κατοχή του η περιουσία τους».

> Και μετά η «τρόικα» μας επιπλήττει επειδή δήθεν καθυστερούμε τις αποκρατικοποιήσεις! Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, περίπου δώδεκα μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θα πρέπει να την εγκρίνουν πρωτίστως οι Επιτροπές Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Κομισιόν και δευτερευόντως το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες τόσο με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ όσο και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Τι γίνεται στη Δωδώνη;

Η ανωμαλία (περί αυτού πρόκειται) που επικρατεί στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις βγάζει μάτια στην περίπτωση της εταιρείας Δωδώνη! Λίγους μήνες μετά την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας σε φερέγγυο αλλοδαπό επενδυτή, και τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, η διατήρηση των τιμών στα περυσινά επίπεδα, η αδυναμία συνεννόησης με τους συνεταιρισμούς κ.λπ. έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον μέχρι πρότινος φέρελπι κλάδο της κτηνοτροφίας.

> Κάτι δεν πάει καλά ή απλώς μας φαίνεται; Γιατί ο υφιστάμενος διαχειριστής πληρωμών και εκπρόσωπος των ομολογιούχων της Dionic, ενώ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, δεν έχει κινήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την αντικατάστασή του;

> Διορισμένος από την κυβέρνηση είναι, δεν προσφέρει από το υστέρημά του! Να μας συγχωρεί ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, αλλά οι όποιες θετικές πρωτοβουλίες προς τις ασθενείς ομάδες συμπολιτών μας δεν αφορούν τον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο αλλά την ημικρατική εισηγμένη επιχείρηση, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που επωμίζονται μέσω της αύξησης των τιμολογίων όλοι οι πολίτες-καταναλωτές.

> Ουδείς εκ των θεσμικά αρμοδίων θέλει να ξέρει; Γιατί καταργήθηκε, άραγε, η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης βάσει της οποίας οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώνονταν να υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους τους, καθώς και κάθε μεταβολή αυτών;

> Σε αντίθεση με τις εγχώριες εποπτικές αρχές που στοχοποιούν τους κατώτερους υπαλλήλους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα ανώτερα στελέχη σε θέματα παραβάσεων της νομοθεσίας, οι αντίστοιχες της Μεγαλονήσου κατηγορούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της αλυσίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόσο επί του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, λόγω αμέλειας κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όσο και επί του Λειτουργού Συμμόρφωσης και των μελών της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, λόγω κακής εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

> Δεν ξέρουμε αν εμείς οι απλοί έλληνες πολίτες θα πρέπει να νιώθουμε εθνική υπερηφάνεια με το βραβείο που απονεμήθηκε στη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη! Κι αυτό γιατί καθοριστική σημασία έχει η συμμετοχή της ως συμβούλου των εκπροσώπων διεθνών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

> Ποιοι, με τις πλάτες ποιων και με την ανοχή τίνων, έστησαν το μαραθώνιο ράλι στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ; Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση και η ενίσχυση του ταμείου της με τις πληρωμές του Δημοσίου δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν την έκρηξη.

> Ένας προς έναν, οι πρόεδροι των διαφόρων ημικρατικών εταιρειών, οργανισμών και φορέων του Δημοσίου αναζητούν ρόλο! Μια και ο ΕΟΤ έχει λύσει όλα τα προβλήματα του τουρισμού (ειρωνική η διάθεσή μας), είπε ο κ. Χρ. Πάλλης να δώσει βάρος στην ανάδειξη των εκκλησιαστικών και πολιτιστικών μνημείων.

> Παραδοχή ύπαρξης μη ικανών υπαλλήλων ή εξόφληση παλαιών ανοιχτών γραμματίων προς συγκεκριμένα συμφέροντα; Παρά την περίφημη κινητικότητα των στελεχών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει στην ανάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού των ασφαλιστικών ταμείων σε ιδιώτες.

> Λέτε να μας το φυλάει για έκπληξη, κάτι δηλαδή σαν «μαξιλάρι» βελτίωσης των οικονομικών της μεγεθών; Κατά την ταπεινή μας γνώμη, δεν υπάρχει «αν» αλλά «πότε» η διοίκηση της Alpha Bank θα προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

> Όχι μόνο δεν διευρύνουν τη φορολογική βάση, που είναι και το ζητούμενο, αλλά, αντιθέτως, εξαιρούν πολλούς από αυτούς που έχουν να δώσουν! Μένει να δούμε αν τα προνόμια του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων θα επεκταθούν και στις περιπτώσεις των διαπραγματεύσιμων Α/Κ επιχειρηματικών συμμετοχών. Και αυτό την ώρα που όσα φυσικά πρόσωπα-επενδυτές πραγματοποιούν πάνω από τρεις συναλλαγές (καλά διαβάσατε) το εξάμηνο επί χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχές, ομόλογα και παράγωγα) θα αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες.

> Να γιατί τα μεγάλα ψάρια έπρεπε να φάνε τα μικρά! Στις εξαγοραζόμενες τράπεζες παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση στο κόστος χρήματος των προθεσμιακών καταθέσεων, στρεβλώνοντας έτσι, με την ανοχή των εποπτικών αρχών, κάθε έννοια ελεύθερου ανταγωνισμού, εις βάρος των καταθετών.

**

> Μα τι είναι αυτά που πάνε να μας πλασάρουν τα «γιουσουφάκια» του οικονομικού ρεπορτάζ; Ότι οι καλές εταιρείες διαθέτουν τα κατάλληλα ερείσματα (θεμελιώδη μεγέθη κ.λπ.) για να ενισχύσουν τις χρηματιστηριακές τους τιμές, αλλά οι κακοί αναλυτές δεν ενδίδουν, αναπροσαρμόζοντας προς τα πάνω τις τιμές- στόχους;

> ΤΑΙΠΕΔ εναντίον Emma Delta, σημειώσατε δαγκωτό δύο! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τον αλάνθαστο κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης των χρηματαγορών (ειρωνική η διάθεσή μας), που αμέσως μετά την πώληση του ΟΠΑΠ από το ελληνικό Δημόσιο στους ιδιώτες εκτόξευσαν τη χρηματιστηριακή τιμή του στα ύψη.

> Δεν κάνει να μάθουμε; Γιατί τέτοια μυστικότητα; Ποιες να είναι, άραγε, οι οικονομικές και τεχνικές παράμετροι της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λήψη της απόφασης κατασκευής του αγωγού TAP από την κοινοπραξία;

> Μήπως θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν οι μικροεπενδυτές; Αργά αλλά σταθερά και αθόρυβα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν προχωράει σε πωλήσεις μετοχών της εταιρείας, γεγονός που δεν μας αφήνει αδιάφορους.

**

Ιδού η Ρόδος…

Καλές οι επισκέψεις πολιτικών στους εργασιακούς χώρους, αλλά να συνοδεύονται και από απτά αποτελέσματα! Αν, κύριε υπουργέ Μακεδονίας και Θράκης, πιστεύετε πως ο πρωτογενής τομέας είναι από τους μόνους παραγωγικούς, κάτι που συνεπάγεται ρευστότητα και θέσεις εργασίας, γιατί δεν κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας προκειμένου να σταματήσετε το ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό τεύτλων στην πατρίδα μας;


Σχολιάστε εδώ