ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Το Δημοτικό Θέατρο, δεν θα λειτουργεί μόνο ως θέατρο, αλλά και ως μουσείο, δεδομένου ότι έχει κειμήλια που χρονολογούνται πριν από 130 και πλέον χρόνια και αξίζει να τα βλέπουν όλοι.

// Άλλαξε όψη η περιοχή του Βρυώνη, μετά την κάλυψη της επί 50 χρόνια ανοιχτής «τάφρου» του ΟΣΚ και την εξέλιξη των εργασιών για τη μετατροπή της σε πάρκο και παιδική χαρά. Οι κάτοικοι της περιοχής που βλέπουν τον χώρο αυτό του ενός στρέμματος, στη λεωφόρο Μ. Χατζηκυριακού να γίνεται πνεύμονας πρασίνου, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους.

// Ένα ευρύτατο πρόγραμμα έργων υποδομής στα νησιά και την Τροιζηνία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην τελευταία του συνεδρίαση, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Νήσων Δ. Κατσικάρη. Τα κυριότερα από τα έργα αυτά είναι: Η συντήρηση του οδικού δικτύου Σαλαμίνας ύψους 500.000 ευρώ, η επέκταση του αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο Κυθήρων ύψους 400.000 ευρώ, η επίστρωση δημοτικών δρόμων του Αγκιστρίου με κυβόλιθους ύψους 455.000 ευρώ, η παράκαμψη της Σουβάλας στην Αίγινα ύψους 1.700.000 ευρώ, η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας ύψους 1 εκατ. ευρώ, η ανακατασκευή της γέφυρας Ψήφτας στην Τροιζηνία ύψους 500.000 ευρώ, η ανακατασκευή του δυτικού παραλιακού κρηπιδώματος Πόρου ύψους 800.000 ευρώ κ.λπ.

// Απόλυτα επιτυχημένο είναι το πρόγραμμα Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών που υλοποιεί ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος 9 μαθητές του τμήματος εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας του ομίλου με καθηγήτρια την κ. Ελένη Σκόρδου-Ταφέκη έλαβαν μέρος στις εξετάσεις για το πτυχίο HSK 1, επιπέδου Α1 στο Ινστιτούτο Κομφούκιος και πέρασαν όλοι με επιτυχία! Ο πρόεδρος του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA), Ιωάννης Μαρωνίτης, τόνισε σε δήλωσή του: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι η αξιόλογη προσπάθεια των εθελοντών καθηγητών του ομίλου, για την εκπαίδευση εκατοντάδων μαθητών έχει αντίκτυπο και σε εξετάσεις κρατικών πιστοποιητικών που είναι απαραίτητο εφόδιο ώστε να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας έστω και αυτή την τραγική περίοδο που διανύουμε».

// Έχουν πλημμυρίσει οι γειτονιές των δήμων του Πειραιά από αδέσποτα ζώα και τα στελέχη του ΠΕΣΥΔΑΠ στον οποίο ανήκει το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) με το ζόρι μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω έλλειψης πόρων, δεδομένου ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποδίδει στον Σύνδεσμο τα χρήματα που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό εδώ και τρία χρόνια! Έτσι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων όπως το καλααζάρ και η λύσσα! Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, την περασμένη Τετάρτη. Αν δεν δοθεί άμεση λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης, τότε δεν απειλείται μόνο να τιναχτεί στον αέρα ένας υγιής αυτοδιοικητικός φορέας με μηδενικό δανεισμό και χρέος, αλλά -το κυριότερο- ελλοχεύει ο κίνδυνος της παύσης της φροντίδας και του κτηνιατρικού ελέγχου των αδέσποτων ζώων, σε μια συγκυρία όπου παρατηρείται έξαρση των ζωοανθρωπονόσων καλααζάρ και λύσσας. Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δωρεάν νομική κάλυψη σε όλους τους αιρετούς που ανήκουν στους 18 δήμους-μέλη του, σε όλες τις περιπτώσεις που έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για θέματα αδέσποτων ζώων.

// Την υλοποίηση τεσσάρων πολύ σημαντικών αθλητικών έργων στην Περιφέρεια του Πειραιά ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατόπιν εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη Στέφανου Χρήστου. Τα έργα αυτά αφορούν στην κατασκευή αθλητικού κέντρου στο Σχιστό Κορυδαλλού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ περίπου, στην ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Πειραιά Πέτρος Καπαγέρωφ, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ, στην ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου του ΣΕΦ, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ και στην κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου για τον Εθνικό Πειραιά, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

// Χαρακτήρα προεκλογικής συγκέντρωσης πήραν τα εγκαίνια των γραφείων του συνδυασμού «Αναγέννηση» του Ζαχαρία Ζούπη, στην πλατεία Τσαλδάρη του Κερατσινίου, την περασμένη Πέμπτη, όπου ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Πολύς κόσμος αλλά και πολλοί επώνυμοι έσπευσαν να δώσουν το «παρών» και να δηλώσουν τη στήριξή τους στον Ζαχαρία Ζούπη που εδώ και πάνω από 20 χρόνια βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των προβλημάτων των λαϊκών συνοικιών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας από τις οποίες προέρχεται.

// Πάνω από 300 κάτοικοι του Νέου Φαλήρου παρακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Πειραιά στον χώρο απέναντι από το οικόπεδο που παλιά ήταν το λούνα παρκ «Δελφινάκια». Όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την αλλαγή του χώρου αλλά και το εκπληκτικό κτίριο που θα φιλοξενήσει 150 παιδιά Πειραιωτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ιδιωτικούς σταθμούς. Πρόκειται -ίσως- για τον μεγαλύτερο βρεφονηπιακό σταθμό του λεκανοπεδίου και δικαιολογημένα ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε υπερήφανος που αποκτήθηκε από τον δήμο, διαμορφώθηκε και εγκαινιάστηκε επί των ημερών του.

// Μια πολύ περίεργη υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη στα δικαστήρια του Πειραιά. Κατηγορούμενος ένας ηλικιωμένος κύριος, πολύ καλοβαλμένος και κατήγοροι τρεις κυρίες, η διευθύντρια του υποκαταστήματος της ALPHA BANK στις Σπέτσες, μία υπάλληλος και η ταμίας. Ο ηλικιωμένος κύριος κατηγορείτο γιατί πήρε από την ταμία 8.700 ευρώ, τα οποία μετά από λίγο… επέστρεψε! Ο πρόεδρος προβληματισμένος ρώτησε πώς έγινε. Η ταμίας είπε ότι ο κύριος πήγε πίσω από το ταμείο ανενόχλητος, πέρασε δηλαδή τον γκισέ και της πήρε από το ανοιχτό συρτάρι της 8.700 ευρώ! Ο πρόεδρος τότε της είπε: «Έχω ακούσει να απειλούν ταμίες και να παίρνουν λεφτά, να παίρνουν χρήματα πυροβολώντας με όπλα, αρπαγή χρημάτων τόσο… λάιτ δεν έχω συναντήσει! Πώς τον αφήσατε να σας πλησιάσει και να πάρει τα χρήματα;» Η ταμίας δεν απάντησε και ο πρόεδρος ξαναρώτησε: «Όταν τα πήρε, έφυγε τρέχοντας;» Η ταμίας απάντησε πως έφυγε περπατώντας κανονικά. «Και δεν τον κυνηγήσατε;», ξαναρώτησε ο πρόεδρος. «Τον κυνηγήσαμε μόλις βγήκε από την τράπεζα», είπε η ταμίας. «Δηλαδή περιμένατε να φύγει με την… ησυχία του», παρατήρησε ο πρόεδρος. Ο κατηγορούμενος ζήτησε τον λόγο και ρώτησε την ταμία: «Εσείς δεν γνωρίζατε γιατί ήρθα; Δεν με κυνηγήσατε γιατί ξέρατε ότι δεν θα κρατούσα τα χρήματα» (Σ.σ.: υπονοούσε προφανώς πως κάποια σχέση είχε με την κυρία και της έκανε… πλάκα ή κάποιο… καπρίτσιο). Κάτι πήγε να πει μία άλλη από τις ενάγουσες αλλά ο πρόεδρος την έκοψε: «Δεν θα μου κάνετε το δικαστήριο… ALPHA BANK», της είπε και ξέσπασε όλο το ακροατήριο σε γέλια… Βέβαια ο κατηγορούμενος αθωώθηκε γιατί επέστρεψε αμέσως τα χρήματα, αλλά το γεγονός καταδεικνύει τις ιστορίες… καθημερινής τρέλας που διαδραματίζονται στα νησιά.

**

Συνεχίζεται ο εμβολιασμός

Πριν δύο χρόνια το ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, το μεγαλύτερο της περιοχής του Πειραιά, με 600 μαθητές, πήρε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Προχώρησε στον εμβολιασμό όλων των μαθητριών για τον ιό HPV που η εμφάνισή του προκαλεί καρκίνο στα γεννητικά όργανα των γυναικών. Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις ετήσιες δόσεις. Τα δύο προηγούμενα χρόνια τα εμβόλια τα χορήγησε ο δήμος και έγιναν κανονικά. Φέτος όμως δεν είχε άλλα εμβόλια ο δήμος και κινδύνευε το πρόγραμμα να… τιναχθεί στον αέρα, καθώς αν δεν γίνει μία δόση το εμβόλιο είναι ως μη γενόμενο! Μπροστά στον κίνδυνο αυτό οι καθηγητές του ΕΠΑΛ κάλυψαν οι ίδιοι τα έξοδα και αγόρασαν τα εμβόλια ώστε να γίνει και η τρίτη δόση και να ολοκληρωθεί κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού. Και για να καταλάβουμε για τι μεγέθη μιλάμε, αρκεί να σημειώσουμε ότι το κάθε εμβόλιο στοιχίζει 80 ευρώ.

**

Αληθεύει;

• Έχει… βουίξει ο Πειραιάς ότι σε νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύεται ασθενής με λύσσα σε κωματώδη κατάσταση, που θεωρείται δύσκολο να καταφέρει να επιβιώσει. Αν ισχύει όντως κάτι τέτοιο, οφείλει το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει τους πολίτες και κυρίως να πει αν το κρούσμα της λύσσας σημειώθηκε στην Αθήνα ή μεταφέρθηκε η ασθενής από άλλο σημείο της χώρας.


Σχολιάστε εδώ