«Δώρο» εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών

Το άρθρο που αποκάλυψαν οι «Τυπολογίες» την περασμένη Κυριακή για την ουσιαστική κατάργηση των τηλεοπτικών αδειών εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ως άρθρο 18.

Με αυτό, όλα τα κανάλια που εξέπεμπαν την 31η Αυγούστου έχουν δικαίωμα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, υπογράφοντας συμβάσεις με τις εταιρείες που θα νοικιάσουν τις ψηφιακές συχνότητες. Μοναδική υποχρέωση ελέγχου από το ΕΣΡ είναι η «πληρότητα» του προγράμματός τους.

Η παραδοχή της πολιτικής απόφασης της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να σβήσει το αμαρτωλό τηλεοπτικό παρελθόν των καναλαρχών γίνεται στην Ειδική Έκθεση, με επίκληση των «μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας για την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος» τον Νοέμβριο του 2014.

Με αυτήν την αιτιολογία, δίνουν το πράσινο φως στους καναλάρχες να διεκδικήσουν χωρίς θεσμικό πρόβλημα και τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες μέσω της κοινής τους εταιρείας, της Digea. Ως μέτοχοί της δεν θα ελεγχθούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών τους σταθμών κατά την προηγούμενη περίοδο της αναλογικής λειτουργίας τους!

Το μεγάλο σκάνδαλο της λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης ολοκληρώνεται όμως με την κατάργηση του νόμου 3592/2007 του Θοδωρή Ρουσόπουλου, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Ο νόμος αυτός όριζε τις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, με ρητές δεσμεύσεις για διαδικασία αδειοδότησης, έλεγχο κεφαλαίων και απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο. Το επίμαχο άρθρο, το οποίο καταργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, είναι το άρθρο 6, που αφορά τη «διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών». Σε αυτό προβλεπόταν η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον αριθμό των αδειών, την εμβέλειά τους και το είδος προγράμματος, εξαετής χρονική διάρκεια των αδειών και διαγωνιστική διαδικασία από το ΕΣΡ.

Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής θα είχαν εταιρείες με ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 12 εκατ. ευρώ για πανελλαδική εμβέλεια, 8 εκατ. ευρώ για περιφερειακή εμβέλεια ενημερωτικών καναλιών και 2 εκατ. ευρώ για μη ενημερωτικά κανάλια. Με το ίδιο άρθρο καθοριζόταν η υποχρέωση καταβολής «οικονομικού ανταλλάγματος» για τη χρήση διαύλων συχνοτήτων.

Με τη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων σε παρόχους δικτύου από την ΕΕΤΤ θα δοθούν οι 4 ψηφιακές συχνότητες, που χωράνε τουλάχιστον 16 τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με έσοδα για το Δημόσιο μόλις 16,9 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια!

Μόνη υποχρέωση, η παράγραφος 13

Από το άρθρο 6 του νόμου Ρουσόπουλου του 2007 η κυβέρνηση κράτησε στο άρθρο-σκάνδαλο του νομοσχεδίου μόνο την υποχρέωση ελέγχου της προγραμματικής πληρότητας από το ΕΣΡ, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 13. Σε αυτήν αναγράφονται οι υποχρεώσεις των τηλεοπτικών σταθμών για το πρόγραμμά τους αν είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας, ενημερωτικού, θεματικού ή μη ενημερωτικού χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγείται και η αιφνιδιαστική σπουδή του ΕΣΡ να ζητήσει στοιχεία προγραμματικής πληρότητας από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί του οργανώνονται για την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεοπτική διαπλοκή.


Σχολιάστε εδώ