Δύσκολα μπορεί να αποκλειστεί η Χρυσή Αυγή από τις εκλογές του Μαΐου

Πρωτοβουλίες που θα κατατείνουν στο να αποκλειστεί ή να μην μπορεί για άλλους λόγους να μετάσχει στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

Οι εντολές που έχει δώσει προς τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξης είναι πλήρης διαλεύκανση της εγκληματικής δραστηριότητας της ναζιστικής οργάνωσης, απόδοση των ευθυνών σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους και αυστηρές ποινές στους πραγματικά υπεύθυνους. Ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή για την αναστολή της χρηματοδότησης, επιδιώκεται η οικονομική ασφυξία της οργάνωσης και σε δεύτερο βαθμό η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση των «μυστικών χορηγών» της. Ενώ με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που σύντομα θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα κάνει ακόμη πιο στενά τα περιθώρια λειτουργίας και ύπαρξης της Χρυσής Αυγής. Τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις (7%), παρά τα όσα συνταρακτικά έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλούν έντονες ανησυχίες στην κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, επιπλέον δείχνουν ότι η προσπάθεια εξάρθρωσής της θα είναι μακρά κι επίπονη.

Σε κάθε ευκαιρία ο κ. Σαμαράς στέλνει μήνυμα μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο του ναζισμού, που απειλεί τη δημοκρατία, όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με (εγκληματικές) πράξεις. «Πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή μαζί τους» είναι η χαρακτηριστική (μόνιμη) αποστροφή του, αναγνωρίζει μεν ότι η Πολιτεία καθυστέρησε να αντιδράσει στα κρούσματα ναζισμού, αλλά «τώρα θα μπει οριστικό τέλος στη δράση τους», τονίζει. «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τους ίδιους τους νεοναζί και παράλληλα να εξαλείψουμε τα αίτια που τους δημιούργησαν», υπογράμμισε μιλώντας προχθές (Παρασκευή) στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Η παρουσία, αλλά κυρίως η δράση της Χρυσής Αυγής αμαυρώνει την εικόνα της χώρας διεθνώς και κατά την κυβέρνηση είναι πιθανό να λειτουργήσει αποτρεπτικά στους ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν εδώ.

Αποκλεισμός

Ο απώτερος στόχος του πρωθυπουργού, όπως προαναφέραμε, είναι να μη μετάσχει η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός της από τις ευρωεκλογές θα μπορούσε να επιβληθεί με μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το επιχείρημα ότι η ηγεσία και τα βασικά στελέχη της κατηγορούνται για εγκληματική δράση, αλλά και για «κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος». Ωστόσο μια τόσο σημαντική απόφαση θα προϋπέθετε ενδεχομένως την οριστική καταδίκη τους, αλλά κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν γίνει, θα καθυστερήσει μήνες αν όχι χρόνια και σίγουρα θα πάει πέρα από τον Μάιο του 2014. Η άλλη «λύση» είναι μέσα από τη δικαστική διερεύνηση να οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι βουλευτές και τα βασικά στελέχη, έτσι ώστε η Χρυσή Αυγή να αποδιοργανωθεί και να μην καταφέρει να προετοιμαστεί για τις εκλογές. Πράγμα δύσκολο ειδικά για τις ευρωεκλογές, όπου υπάρχει ένα μόνο ψηφοδέλτιο και θα βρουν σίγουρα τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων. Άλλωστε, ακόμη και φυλακισμένα τα στελέχη της, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη τους και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους μπορούν κάλλιστα να είναι υποψήφιοι. Υπάρχει μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: Ότι οι πολίτες που θα αποφασίσουν να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή δεν θα αλλάξουν γνώμη αν δεν υπάρχουν στο προσκήνιο συγκεκριμένα στελέχη, όπως ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο Ηλ. Παναγιώταρος κ.α. Όπως και στις εκλογές του 2012 θα το κάνουν με άλλο σκεπτικό και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ακόμη και η ακραία εκδοχή, που προβάλλεται από ορισμένους, να τεθεί εκτός νόμου πέρα από τα αντίθετα αποτελέσματα που θα είχε, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα. Πόσο μάλλον αν δεν έχει προηγηθεί αμετάκλητη καταδίκη των μελών της οργάνωσης.

Για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές η κατάσταση δείχνει να είναι πιο βατή για την κυβέρνηση. Στις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που προωθεί θα μπορούσε ενδεχομένως να περιληφθεί μια διάταξη, σύμφωνα με την οποία όσοι είναι υπόδικοι δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλείεται αυτόματα ο Ηλ. Κασιδιάρης που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα δείχνει «κραυγαλέο», θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και υπάρχει κίνδυνος να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις ανησυχεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Σαμαρά. Ότι, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την εγκληματική δράση των μελών της ένα σημαντικό τμήμα (7%) της κοινωνίας εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει θετικά, ενώ το 26% θεωρεί ότι δεν αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία!.. Το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει τον πρωθυπουργό είναι το ότι από τους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν το τελευταίο διάστημα τη Χρυσή Αυγή, περιορισμένος είναι ο αριθμός εκείνων που κατευθύνονται προς τη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ