Απόφαση 3578/2010: «Αυθαίρετη κατάληψη συχνοτήτων», που αντιβαίνει στο Σύνταγμα

Κι αυτό γιατί το ΣτΕ έχει εκθέσει αναλυτικά το πώς αυτό το καθεστώς είναι αντισυνταγματικό, αφού επιτρέπει σε όσους κατέλαβαν τηλεοπτικές συχνότητες να συνεχίσουν να παρανομούν, αποκλείοντας όσους περιμένουν (ακόμη) την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών. Στην απόφαση ήδη από το 2010 υπάρχει ρητή αναφορά στην «ολοκλήρωση μιας το ταχύτερον δυνατόν κινουμένης διαδικασίας αδειοδοτήσεως», την οποία όμως δεν έλαβε υπόψη της τόσο η κυβέρνηση όσο φυσικά και η «τρόικα».

Η 3578/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έκρινε πως η «επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα:

1. Αντιβαίνει προς τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή του Κράτους Δικαίου, από την οποία απορρέει η υποχρέωση του κράτους να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή του νόμου και να προασπίζει τα δημόσια αγαθά.

2. Η επίμαχη ρύθμιση αντιβαίνει προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Διότι θέτει τα πρόσωπα εκείνα τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και τη βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν όμως αυθαιρέτως και δεν παρέβησαν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με τα πρόσωπα τα οποία, με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, ίδρυσαν παρανόμως, χωρίς δηλαδή άδεια, τηλεοπτικό σταθμό. Πράγματι, τα τελευταία αυτά πρόσωπα νέμονται τομέα της αγοράς τηλεοπτικών υπηρεσιών, η λειτουργία της οποίας μάλιστα συνδέεται με την, καίριας σημασίας σε μια δημοκρατική πολιτεία, άσκηση των δικαιωμάτων του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι.

3. Η διάταξη περί προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας “ήταν περιορισμένης χρονικής ισχύος, εάν προέβλεπε δηλαδή έναν οπωσδήποτε οριστό καταληκτικό χρόνο ανοχής της λειτουργίας των νομιμοποιούμενων τηλεοπτικών σταθμών”, ο χρόνος δε αυτός θα έπρεπε να είναι εύλογος, ως απολύτως αναγκαίος, να αντιστοιχεί δηλαδή προς τον χρόνο ο οποίος απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας το ταχύτερον δυνατόν κινουμένης διαδικασίας αδειοδοτήσεως».


Σχολιάστε εδώ