Αντάρτικο Σαμαρά κατά της «τρόικας»

Ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, αν όχι εξοργισμένος, καθώς διαπιστώνει ότι οι δανειστές εμμένουν σε αποφάσεις και ρυθμίσεις που παράγουν αδιέξοδα και διογκώνουν, αντί να επιλύουν τα προβλήματα. Ενώ παράλληλα δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πριν ένα χρόνο για μέτρα που θα αποσκοπούν στη δραστική μείωση του ελληνικού χρέους.

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να σημάνει «αλλαγή πλεύσης» της κυβερνητικής πολιτικής και κατ’ επέκταση της χώρας και στο πλαίσιο αυτό προτίθεται (είναι ειλημμένη απόφαση) να «καρατομήσει» τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών και κυρίως του Βερολίνου, ότι καθαιρεί τον «ευνοούμενό» τους. Από την άλλη, ο κ. Στουρνάρας έχει ταυτιστεί με την πολιτική των Μνημονίων, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, με τις φοροεπιδρομές, οπότε δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει μια άλλη πολιτική, που θα είναι κοντά στον πολίτη. Πέραν του ότι δεν την πιστεύει μια τέτοια πολιτική και δεν συμφωνεί με αυτήν. Εν κατακλείδι θα χρησιμοποιηθεί και ως «αποδιοπομπαίος τράγος», ακολουθώντας τα χνάρια αρκετών προκατόχων του που όντας «αναλώσιμοι» απομακρύνθηκαν, αφού «φορτώθηκαν» και την αποτυχία της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, και πλέον δεν είναι χρήσιμοι… Εξέλιξη που δεν είναι πρωτόγνωρη, όχι μόνο εδώ αλλά και στο εξωτερικό.

Μηνύματα

Μιλώντας, την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς επανέλαβε, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη έμφαση, πως δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα. Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και στις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» στην τριετία 2014-16. Οι συζητήσεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να τοποθετηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η «μετρολογία» υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Επιπλέον είναι πεπεισμένοι πως νέα μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν, δεν τα αντέχει η οικονομία, δεν τα αντέχει η κοινωνία και δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή. Στο ζήτημα αυτό ο κ. Σαμαράς έχει την αμέριστη, καθαρή στήριξη του Β. Βενιζέλου, ο οποίος κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νέων μέτρων. Το δεύτερο «μήνυμα» που έστειλε ο πρωθυπουργός προς τους δανειστές ήταν ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα, τηρεί τις δεσμεύσεις της και έχει αποτελέσματα, πρέπει κι εκείνοι να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Διαφωνούν

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν τα αναγκαία βήματα για να βοηθήσουν τη χώρα μας να περιορίσει το χρέος και να διευκολύνουν έτσι τις προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση. Κι αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που ενισχύει την απόφαση του κ. Σαμαρά να βγει από τα Μνημόνια, να «διώξει» την «τρόικα» και να βγει στις αγορές προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου αυτό θα γίνει πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αφού τον Ιούνιο λήγει η ισχύς του προγράμματος βοήθειας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται αισιόδοξοι, ότι αν δεν μεσολαβήσουν συγκλονιστικά απρόοπτα, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές και να δανεισθεί με χαμηλά επιτόκια. Κατά συνέπεια δεν θα έχει ανάγκη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις Βρυξέλλες.

Τα σχέδια του κ. Σαμαρά, δεν βρίσκουν σύμφωνους, όπως είναι φυσικό, τους δανειστές. Κάθε άλλο. Υποστηρίζουν ότι το «ρίσκο» είναι μεγάλο και ότι αν οι προσπάθειες της Ελλάδας να βρει χρήματα από τις αγορές δεν αποδώσουν (λόγω μικρής προσφοράς ή υψηλών επιτοκίων) οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές και σε πολλά επίπεδα. Ότι η αποτυχία αυτή θα πλήξει την καρδιά της ευρωζώνης και η κρίση θα επεκταθεί και σ’ άλλες χώρες της ΕΕ.

Στον αέρα…

Από την άλλη, ακόμη κι αν βρεθούν τα χρήματα, οι ξένοι θεωρούν περίπου σίγουρο ότι η Ελλάδα θα… ξανακυλήσει σε καταστάσεις που την έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ότι χωρίς την επιτήρηση της «τρόικας» και των τεχνικών κλιμακίων της, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα χαλαρώσουν, οι υπουργοί θα αυτονομηθούν και θα επανέλθουν στην πολιτική των παροχών και των διευκολύνσεων. Με άμεσο κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα όσα θετικά επιτεύχθηκαν κατά την τελευταία τετραετία στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης του Δημοσίου, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως αμφιβολίες και επιφυλάξεις για τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου, δεν εκφράζονται μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν στη χώρα μας να βγει τόσο εύκολα από τα Μνημόνια και ότι στη προσπάθειά τους αυτή θα χρησιμοποιήσουν και τον εκβιασμό και τις απειλές. Ακόμη, θεωρούν ότι δεν είναι βέβαιο ότι σε ένα χρόνο από σήμερα η κατάσταση της οικονομίας θα είναι τέτοια, ώστε η χώρα μας να μπορεί να βγει στις αγορές.

Κούφια λόγια

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ακόμη μικρότερες…προσδοκίες. Θεωρούν ότι οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου περί «σύγκρουσης» με την «τρόικα» είναι «κούφια λόγια» για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Ότι, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς είναι εγκλωβισμένοι στην πολιτική των Μνημονίων και στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών, οπότε δεν θα καταφέρουν ποτέ να αλλάξουν πολιτική και κατεύθυνση. Επιπλέον εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί τους προσεχείς μήνες, οπότε η χώρα θα χρειασθεί νέο πακέτο βοήθειας, που σημαίνει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα που θα πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ηρωική έξοδος;

Υπάρχουν όμως και απόψεις που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια δυναμική κίνηση αποπομπής της «τρόικας», γνωρίζοντας τους κινδύνους ότι μπορεί να βρεθεί μπρος στη σκληρή στάση της ΕΕ, που δεν θα επιτρέψει αλλαγή πολιτικής, αλλά ίσως έχει υπολογίσει το τελευταίο χαρτί που θα του έχει απομείνει, την ηρωική έξοδο, που θα έχει τη θετική επίπτωση στον κόσμο για τον εαυτό του.


Σχολιάστε εδώ