αμυντικά θέματα

Ο Δ. Αβραμόπουλος θυμάται, όταν άλλοι ξεχνούν…

• Ο μοναδικός σήμερα επιζών κορυφαίος του παλαιού ΠΑΣΟΚ, Νέστορας και συνιδρυτής του, τ. αντιπρόεδρος, ΥΠΕΞ, ΥΕΘΑ κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο επιλεγόμενος HONEST JOHN, δεν κλήθηκε, ξεχάστηκε, στην προ μηνός βεγγέρα του κ. Ευ. Βενιζέλου και Σία (Καρχιμάκης, Φώφη, Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης κ.λπ.) για τα γενέθλια του κόμματος. Ούτε ο «σκληρός» σωματοφύλακας του Ανδρέα, Παναγιωτακόπουλος, τον θυμήθηκε.

• Όταν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος πληροφορήθηκε ότι ο Γ. Χ. είχε ένα μικροπρόβλημα υγείας (που ήδη το ξεπέρασε), του τηλεφώνησε για να τον ενθαρρύνει και να τον καλέσει στο ΥΕΘΑ να τον τιμήσει. Δεν γνωρίζω αν ο γηραιός Λέων αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Οι πύραυλοι S-300

• Το πώς και γιατί αγοράστηκαν από τους Κυπρίους, με ενθουσιώδη συναίνεση της Ελλάδας, ενώ οι «συμπράττοντες» γνώριζαν απ’ αρχής ότι οι Τούρκοι, μέσω ΗΠΑ, δεν θα επέτρεπαν την εγκατάστασή τους, είναι μια ωραία ιστορία, που μπορεί να γίνει ένα ωραίο σίριαλ.

• Cherchez la femme, θα έλεγαν οι Γάλλοι, αντικαθιστώντας τη λέξη femme (γυναίκα), με κάτι άλλο… Μετά ετάφησαν στην Κρήτη…

• Το λοιπόν, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός κ. Μιχάλης Κωσταράκος μάς επιφυλάσσει έκπληξη. Έμαθα ότι ετοιμάζει βολή. Ελπίζω να με καλέσει… Σπουδαία πρωτοβουλία…

• Και μετά; Το μετά με απασχολεί.

Αχ αυτός ο δαίμων…

• Στο σχόλιό μου του περασμένου φύλλου περί κατορθωμάτων του ΒΕΝΙ, ο… αναίσχυντος δαίμων μού μάσησε την τελευταία και ουσιωδέστερη φράση.
• Ο φοβερός ΒΕΝΙ, λοιπόν, όχι μόνο μετέφερε την DEFENDORY (Έκθεση Πολεμικού Υλικού) από την Αθήνα (όπου, παραδοσιακά, πραγματοποιείτο επί δεκαετίες) στη Θεσσαλονίκη, για να μαζέψει ψηφαλάκια. Αφού η οργάνωσή της εκεί απέτυχε, την κατάργησε! Έτσι, χάθηκε ένα σπουδαίο γεγονός για τη χώρα στον αμυντικό χώρο. Πέραν αυτού, απωλέσθη πολύ χρήμα από έναν ογκώδη εκθεσιακό τουρισμό, που έδινε πνοή στην Αθήνα.

Αναγκαίες επαφές

• Διαβάζω ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά την τελευταία επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνάντησε στη Νέα Υόρκη κορυφαίους τραπεζίτες και επιχειρηματίες, επικεφαλής επενδυτικών οίκων, που χειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια. Πολύ καλά έκανε…

• Ο ΥΕΘΑ κ. Δ. Αβραμόπουλος, που αναπτύσσει εξαιρετικά θετική δραστηριότητα, πρέπει να συναντήσει εδώ, αφού δεν «πρόκανε» στις ΗΠΑ, τους κορυφαίους των παραγωγών οπλικών συστημάτων, που έχουν υλικό στις ΕΔ μας, με τους οποίους να συζητήσει τα προβλήματα του υλικού (είναι πολλά) και την ανάγκη να βοηθήσουν τις αμυντικές βιομηχανίες (αν επιζήσουν τελικά).

• Με πρωτοβουλία των ξένων. Τη αιτήσει τους, που έλεγαν παλιά…

ΝΙΜΤΣ

• Είχε αρχίσει παλαιότερα το έργο εκσυγχρονισμού κτιρίων του νοσοκομείου, το οποίο διεκόπη προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία που αναφερόταν σε κακή διαχείριση της δαπάνης κ.λπ.

• Θα έλεγε κανείς, ορθώς. Έπρεπε να γίνει έλεγχος.

• Ο έλεγχος τελείωσε, αλλά το έργο σταμάτησε στη μέση, χωρίς λόγο. Μερικά κτίρια και θάλαμοι του νοσοκομείου κραυγάζουν, ζητώντας εκσυγχρονισμό και καλλωπισμό. Ιδιαίτερα τα εξωτερικά ιατρεία.

• Κύριοι του ΔΣ, γιατί ολιγωρείτε; Παραμερίστε τη διστακτικότητά σας και προχωρήστε.

• Βρίσκω την ευκαιρία να σημειώσω ότι το νοσοκομείο ΔΕΝ λαμβάνει ουδεμία επιχορήγηση. Ζει και αποδίδει, αρκετά ικανοποιητικά και νοικοκυρεμένα, από τις εισφορές των αξιωματικών και τις υποχρεώσεις των Ταμείων. Χρειάζονται αμφότερες, μία δεν φτάνει.

Αγαπητέ ναύαρχε…

• κ. Δ. Παπαγιαννίδη, πρόεδρε του ΕΚΑΒ… Ωραία τα γράφετε στην επιστολή σας στο «ΠΑΡΟΝ» για τους άφρονες πολιτικούς που εκπέμπουν κηρύγματα μίσους και επιδιώκουν κερδοσκοπία στα συντρίμμια της χώρας.

• Εκεί στο ΕΚΑΒ, το οποίο διοικείτε επιτυχώς, όπως έχω μάθει, έχετε «εν πλω» έναν διαγωνισμό (έρχεται και δεύτερος) για την προμήθεια ασθενοφόρων, που καρκινοβατεί. Νομίζω ότι χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι οι πιστώσεις ίσως χαθούν, αν δεν βιαστείτε.

• Προσοχή! Κυκλώματα, ισχυρότατα, αμαρτωλής εταιρείας, που διώκεται ήδη, απείραχτα, δρουν ανενόχλητα. Τον νου σας μήπως με τα παλιά κόλπα τους σας «τορπιλίσουν» τις διαδικασίες. Ξέρουν αυτοί… Τον νου σας. Επιδιώκουν, και αυτά, να κερδοσκοπήσουν στα συντρίμμια της χώρας…

Και πάλι οι καρντάσηδες

• Το πρώτο αεροσκάφος, από τα οκτώ υπερσύγχρονα Ναυτικής Συνεργασίας τύπου ATR-72-600, που προμηθεύτηκε το τουρκικό Ναυτικό από την ALENIA (συμπαραγωγή), παραλήφθηκε. Η Τουρκία θα ελέγχει πλήρως Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο!

• Εμείς «ψειρίζουμε τη μαϊμού». Τρία χρόνια τώρα, περιμένουμε τους Γάλλους να μας πουλήσουν τέσσερις «αρχαιότητες», για να ακολουθήσει μετά το γνωστό «άρμεγμα» στα ανταλλακτικά.

• Απορία: Κατά τη χρυσή οκταετία Σημίτη, οι Αμερικανοί εισέπραξαν πολύ λιγότερα από τους Γάλλους. Οι πρώτοι άρχισαν να μας κάνουν δώρα μεταχειρισμένου αλλά αξιόμαχου υλικού. Πολλά, μα πάρα πολλά. Δεν πρέπει να θυμίσει κανείς στους Γάλλους ότι οφείλουν κι αυτοί να κάνουν μια χειρονομία; Τέσσερα αεροπλάνα, old fashion, δεν μπορούσαν να μας τα δανείσουν, χωρίς ενοίκιο, για μια δεκαετία… Και μετά βλέπουμε. Κάποιος πρέπει να τους το θυμίσει.

Ξανά μανά…

• Η υπόθεση του συστήματος αυτοπροστασίας των 60 F-16 του Σημίτη (2000), της RAYTHEON… ανασκολοπίστηκε εκ νέου, όπως μας πληροφορεί ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ. Έξοχα…

• Δεκατρία χρόνια μετά και τα F-16 είναι ακόμη χωρίς αυτό το σύστημα, δηλαδή είναι μη επιχειρησιακώς εκμεταλλεύσιμα. Και εδώ χειρ του Άκη… Ουδείς έχει διωχθεί μέχρι σήμερα…

Στρατηγός Γκιάπ

• Η μεγαλύτερη στρατιωτική φυσιογνωμία του 20ού αιώνα. Στρατιωτική ευφυΐα, δάσκαλος το επάγγελμα, οδήγησε με μαεστρία τους Βιετναμέζους, έναν λαό ξυπόλυτο και πεινώντα, σε περιφανείς νίκες κατά Γάλλων και Αμερικανών.

Στο μισό τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων μέσα σε τρία χρόνια

Μια πολύ καλή προσέγγιση για τις τεράστιες περικοπές στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων παρουσίασε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών ΣΞ Λάρισας. Έτσι, λοιπόν, το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού περικόπηκε: 25% από 1η Ιανουαρίου 2011, 25% από 1η Ιανουαρίου 2012 και 9% από 1 Ιαν. 2013. Συνολική μείωση 48,8%. Το βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ, 10% από 1 Ιαν. 2011 και 10% από 1 Ιαν. 2013. Συνολική μείωση 20%. Στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού: 8% από 1 Ιαν. 2011, 14% από 1 Ιαν. 2012, 25% από 1 Ιουλίου 2012 και 9% από 1 Μαρτίου 2013. Συνολική μείωση 46%. Το βοήθημα ΕΚΟΕΜΝ, 4% από 1 Ιαν. 2012, 35% από 1 Σεπτεμβρίου 2012 και 17% από 1 Μαρτίου 2013. Συνολική μείωση 48,21%. Στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας: 5,99% από 31 Δεκεμβρίου 2011, 15,36% από 1 Ιουνίου 2011 και 36,53% από 1 Ιουλίου 2013. Συνολική μείωση 49,46%. Το βοήθημα ΕΚΟΕΜΑ, 10% από 1 Ιουλίου 2011, 10% από 1 Ιαν. 2012 και 35% από 1 Ιουλίου 2012. Συνολική μείωση 47,35%. Με δύο λόγια, τα τρία τελευταία χρόνια οι περικοπές στα μερίσματα άγγιξαν το 50%. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε…

Περί υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών…

Με τα προεδρεία των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ, συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η οποία επιβεβαίωσε ότι όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν έχουν συμπεριληφθεί μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των ένστολων, ενώ τόνισε ότι καμία συζήτηση δεν έχει γίνει σχετικά με συγχωνεύσεις στρατιωτικών νοσοκομείων. Η υπουργός πάντως υπέγραψε την περασμένη βδομάδα πρόταση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος με θέμα: «Υγειονομική Περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος και των Μελών των Οικογενειών τους», με το οποίο εξισώνονται προς τα πάνω (έως το 26ο έτος ηλικίας), τα όρια ηλικίας των τέκνων που δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ακόμη και οι διαζευγμένοι σύζυγοι στρατιωτικών, αποκτούν δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης. Προχωρημένα πράγματα…


Σχολιάστε εδώ