6% έχασε ήδη η Χρυσή Αυγή

Διενεργήθηκε, δηλαδή, με φόντο τις αποκαλύψεις, τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 8,5%, ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου είχε 14,5%, χάνει δηλαδή έξι εκατοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, παρά ταύτα, εξακολουθεί να διατηρεί συμπαγές ένα τμήμα της δύναμής της, ενώ παραμένει άγνωστο αυτήν τη στιγμή αν η πτωτική τάση θα συνεχιστεί ή θα σταθεροποιηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 16% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση κι άλλο ένα 16% τήρησε ουδέτερη στάση. Και όλα αυτά ενώ στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ήταν οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες των μελών της, τις απειλές, τις προκλήσεις, τις καταγγελίες για λαθρεμπόριο και εκβιασμούς και, το κυριότερο, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι.

Η άλλη κρίσιμη διαπίστωση της έρευνας είναι ότι η πτώση της Χρυσής Αυγής ενισχύει μεν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι σε βαθμό τέτοιο, που να ανατρέπει τα δεδομένα, δηλαδή το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες διαρροές κατευθύνονται προς διάφορες πλευρές και όχι σε μία συστηματικά. Άνοδο παρουσιάζουν τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ), αλλά αυτό δείχνει να είναι συγκυριακό και δύσκολα θα παγιωθεί.

Στην εκλογική επιρροή προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,5% (έναντι 28,5% τον περασμένο Ιούλιο), ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 29% (28% τον Ιούλιο), τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 8,5% (14,5%), το ΚΚΕ έχει 7,5% (7,5%), το ΠΑΣΟΚ 7% (7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6% (5%), η ΔΗΜΑΡ 4% (2%), ενώ ένα 8,5% (6,5%) επιλέγει άλλο κόμμα.


Σχολιάστε εδώ