Φτιάχνουν κλίμα για να ξεφορτώσουν μετοχές…

Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί όταν ξαφνικά οι ίδιοι ειδικοί, τεχνοκράτες, κάνουν εναρμονισμένα κωλοτούμπα, διαμορφώνοντας ένα αναπάντεχα ευνοϊκό κλίμα, κυρίως για το εγχώριο χρηματιστήριο. Λέτε να ψάχνουν να ξεφορτώσουν τις καραβιές που σκούπισαν στα χαμηλά;

***

> Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο την υποκρισία και τα ψέματα. Οι ανοχές και οι αντοχές του τελείωσαν προ πολλού! Ελπίζουμε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – «τρόικας» να μην προσπαθήσει να ξανακοροϊδέψει. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα καταθέσει ένα εντέχνως αποπροσανατολιστικό προσχέδιο προϋπολογισμού, που θα κρύβει τις όποιες επιβαρύνσεις, προκειμένου να μας τις πλασάρει αργότερα στο ανανεωμένο.

> Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δεν καταλαβαίνουν ότι προκαλούν με το να σχεδιάζουν τους επιμέρους όρους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα κάποιων υποψηφίων; Γιατί σε κάποιους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων να επιτρέπονται οι συμμαχίες στην τελική φάση από τα σχήματα που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και σε ορισμένους άλλους να απαγορεύονται;

> Κάλλιο αργά παρά ποτέ με τον περιορισμό του ηθικού κινδύνου! Τυχαίο που η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει πλαφόν στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των τραπεζών που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση; Δεν νομίζουμε, αρκεί να συμπεριλαμβάνει και τα κάθε είδους μπόνους-φαντάσματα.

> Περισσότερο με ευχολόγιο μας μοιάζει! Με τον αλάνθαστο κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης να μη λειτουργεί στην κτηματαγορά, αφού το ύψος των συναλλαγών δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση ασφαλών συμπερασμάτων, και με τις αντίστοιχες πράξεις μίσθωσης να μη δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των τιμών, απορούμε με κάποιους που θεωρούν πως έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού και επίκειται ανάκαμψη…

Σφάζουν συνεχώς…
> Να πώς το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας! Mόνο το «Ελληνίδες και Έλληνες, τη διαχείριση του έθνους έχει αναλάβει… η Εφορία» δεν εμπεριέχουν οι ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προς τους υπόχρεους ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς σύμφωνα με αυτές «ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα…». Και σαν να μην έφθανε αυτό, θα δέχεται ακίνητα υπερχρεωμένων φορολογουμένων όχι στην αντικειμενική τους τιμή, βάσει της οποίας υπολογίζει τους φόρους που επιβάλλει, αλλά σε χαμηλότερη.

> Υπήρξαν, ναι ή όχι, παρατυπίες μεροληπτικού χαρακτήρα και παρεκκλίσεις από το εγκεκριμένο νομικό πλαίσιο του διαγωνισμού; Ποια η άποψη του εκκαθαριστή της ATEbank σχετικά με την πρόθεση της τουρκικής εταιρείας Seba να καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου για την υπόθεση εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ; Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, ασύμφορο κρίθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας της καπνοβιομηχανίας, με τη δικαιολογία ότι είναι ακριβό, λες και ο μεγαλομέτοχός της κ. Ιβάν Σαββίδης δεν το γνώριζε εξαρχής, λες και η διορισμένη διοίκηση δεν είχε κάνει τους υπολογισμούς της.

> Μήπως θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν οι μικρομέτοχοι της Παπουτσάνης; Τι άλλο να υποθέσουμε όταν προχωρούν σε εξωχρηματιστηριακή πώληση χαρτιών της επιχείρησης τόσο ο πρόεδρός της, όσο και εταιρεία που συνδέεται με την οικονομική της διευθύντρια;

> «…παρά την προσπάθειά μας να δώσουμε συμβουλές στους οργανωτές του διαγωνισμού… για μια διαδικασία που θα συνάδει με τις επικρατούσες πρακτικές της αγοράς, αυτή δεν άλλαξε»! Επειδή με αυτά δεν παίζουν, αναρωτιόμαστε τι ακριβώς ήθελε να πει ο CEO της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ για την απόκτηση της ΔΕΠΑ…

> Από τις πολλές εμφανίσεις και τις ακόμα περισσότερες δηλώσεις, όλο και κάτι θα ξεφύγει από το στόμα του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη! Όπερ και εγένετο, αφού μάθαμε πως τα Venture Capital μπορούν να αποτελέσουν τον ενδιάμεσο κρίκο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. Οι τράπεζες-μεσάζοντες των διαδικασιών ρωτήθηκαν, άραγε;

> Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να παρουσιάσει θετικές ειδήσεις, που τις αναζητεί ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν! Είναι δυνατόν να πανηγυρίζει επειδή η Singapore Airlines ανακοίνωσε την επιστροφή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»; Μα, αν δεν κάνουμε λάθος, και προσωρινή είναι και πραγματοποιήθηκε επειδή δεν τα βρήκε με το κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

> Πιέστηκαν λόγω ανοιχτών υποχρεώσεων ή τοποθετήθηκαν πιστεύοντας σε μελλοντικές υπεραξίες; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι διοικήσεις των εισηγμένων (Ελλάκτωρ, Autohellas, Quest Συμμετοχών, Δρομέας, Λεβεντέρης κ.λπ.) που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

> Μιλάμε για 8,5% και 12%! Σαν πολύ υψηλά δεν είναι τα επιτόκια της έκδοσης των ομολόγων από την Emma Delta, με στόχο τη χρηματοδότηση της εξαγοράς του 33% του ΟΠΑΠ; Τόσο μεγάλο θεωρήθηκε το ρίσκο της επένδυσης, όταν ως εγγύηση θα δοθούν μετοχές του «φιλέτου» των αποκρατικοποιήσεων; Εκτός κι αν στην πλειονότητά τους εξαγοράστηκαν από συμφέροντα προσκείμενα στους νέους ιδιοκτήτες του Οργανισμού.

> Να της ευχηθούμε να τις εκατοστίσει; Την ένατη κατά σειρά πρόσκληση για εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση εταιρείας Θράκη δημοσίευσε η Εθνική Κεφαλαίου, με το τίμημα να απέχει κατά πολύ από την πρώτη.

> Τελικά, ποιος έχει δίκιο, ο κ. Λαζαρίδης (ΧΑ) ή ο κ. Αποστολόπουλος (Ιατρικό Αθηνών), σχετικά με το αν το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να αποτελεί μοχλό άντλησης κεφαλαίων; Πάντως, ο πρώτος, ως θεσμικός παράγων (τρομάρα του), κλείνει τα αυτιά του στις δηλώσεις του εγχώριου επιχειρείν, που εκφράζει ο δεύτερος.

> Επειδή μιλάμε για θέμα επιστροφής κεφαλαίου και δεν πολυκαταλάβαμε την επίσημη ανακοίνωση, ξαναρωτάμε! Ποιος ευθύνεται για την αναθεώρηση του οικονομικού ημερολογίου της Autohellas; Η εταιρεία, λόγω καθυστέρησης ολοκλήρωσης της διοικητικής διαδικασίας, ή το υπουργείο Ανάπτυξης, λόγω αργοπορίας στην έγκριση της τροποποίησης του καταστατικού της;

> Εύλογο το ερώτημά μας! Με αφορμή την επικείμενη ανάληψη από πλευράς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολόκληρου του κατασκευαστικού αντικειμένου που είχαν οι ισπανοί συνεταίροι της στα έργα οδικών αξόνων, αναρωτιόμαστε αν και κατά πόσον οι κοινοπραξίες σχηματίζονται για τα μάτια του κόσμου, προκειμένου να απορροφούν τυχόν κραδασμούς…

> Ποιοι ωφελήθηκαν από τη συγκεκριμένη καθυστέρηση; Αν η περιβαλλοντική αναβάθμιση της Μονάδας Άγιος Δημήτριος 5 της ΔΕΗ αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων λιγνίτη της, θα λέγαμε ότι και πολύ άργησε…

> Κατά τα άλλα, ο υπουργός Ναυτιλίας θα στεκόταν αλληλέγγυος στους ναυτεργάτες και οι ακτοπλόοι θα τους στήριζαν! Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) καταγγέλλει ότι συνεχίζονται οι απολύσεις στο επιβατηγό οχηματαγωγό «Hellenic Spirit» της ΑΝΕΚ LINES, με βάση τις υπουργικές αποφάσεις που ανατρέπουν πλήρως τις συνθέσεις των πληρωμάτων για τα υπό ελληνική σημαία πλοία στη γραμμή Πάτρα – Ιταλία.

> Από μεθοδεύσεις άλλο τίποτε! Δεν πέτυχε η υλοποίηση της δημόσιας πρότασης και της εξόδου της μετοχής από το ταμπλό; Κανένα πρόβλημα, ας είναι καλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα αποφασίσει τη διαγραφή της, αρκεί να έχει υποβληθεί αίτηση από την εισηγμένη εταιρεία και να έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τη ΓΣ της με πλειοψηφία 95%.

> Άλλο ένα δωράκι (Κυβερνητικό να το πούμε; «Τροϊκανό» να το ονομάσουμε;) προς τις συστημικές τράπεζες! Ο λόγος για τη σταδιακή διακοπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων τόσο από το να χορηγεί δάνεια όσο και από το να δέχεται καταθέσεις.

> Δεν κάνουμε προπαγάνδα, αλλά κινούμαστε στη λογική τού «το μη χείρον βέλτιστον»! Το καλό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, με την επικείμενη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ, είναι ότι δεν περιμένει τη νέα αλλαγή της νομοθεσίας περί διευκόλυνσης των απολύσεων, αλλά εφαρμόζει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που σαφώς εμπεριέχει καλύτερους όρους.

> Ειδάλλως οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών θα είναι μεγάλες! Για να δούμε πόσες από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα βαπτιστούν εθελοντικές συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου η κοινοπραξία του αγωγού TAP να περάσει αναίμακτα τις θέσεις της…

> Σαν έτοιμη από καιρό, σαν κάποιοι να μεθόδευαν τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση! Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με τυρί τη μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ρίχνει τη φάκα για την άμεση εμπλοκή της στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

> Για να μην ξεχνιόμαστε! Η πρώην μικρή και νυν μεγάλη Attica Bank είναι η μόνη συστημική τράπεζα που διοικείται χωρίς την εμπλοκή του ελληνικού Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

> Να πώς εννοούν την επόμενη μέρα του εγχώριου επιχειρείν οι αλλοδαποί επενδυτικοί οίκοι του ακραίου καπιταλισμού! Σύμφωνα με τη Citi, το ότι πολλοί αδύναμοι κρίκοι άρχισαν να αποχωρούν από την αγορά αφήνει περιθώριο δράσης στους πιο ισχυρούς παίκτες.

> Γιατί η ΕΥΔΑΠ και όχι κάποια άλλη ημικρατική εταιρεία; Έχει να κάνει με τις πλάτες των διοικούντων ή με τις απαιτήσεις των υποψήφιων μνηστήρων της; Της το σφύριξε κάποιος ή η διαδικασία έγινε φωτογραφικά; Απορίας άξιον το ότι η εν λόγω ΔΕΚΟ κατάφερε να εισπράξει μεγάλο μέρος της επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς τους δήμους, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους.

***

• Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ στους διορισμούς των κρατικών αξιωματούχων είναι απλή… Αρκεί να είναι δικός μας, όργανο των εντολών μας, προκειμένου να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς την εκτέλεση των συμφωνηθέντων με την «τρόικα»! Αφού ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος τα πήγε τόσο καλά ως πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (μιλάμε για ανύπαρκτο έργο), είπαν από το υπουργείο Οικονομικών (μέλος του ΔΣ του ΙΟΒΕ είναι άλλωστε) να τον προτείνουν και για την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

• Το επικοινωνιακό παιχνίδι σε πλήρη εξέλιξη! Καλή, δεν λέμε, η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού από τη ΔΩΔΩΝΗ (με τι μισθούς, για πόσους μήνες κ.λπ.;), αλλά ακόμα καλύτερη θα ήταν η πλήρης εξόφληση των οφειλών της εταιρείας προς τους κτηνοτρόφους.

• Κουϊζ…
Είναι συνταξιούχος τραπεζικός, πρώην ιδιαίτερος πράσινου υφυπουργού Οικονομικών, πρώην διευθύνων σύμβουλος ΑΧΕΠΕΥ, νυν γενικός διευθυντής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, νυν μέλος διοικητικού συμβουλίου εισηγμένης κ.λπ. Αυτός, λοιπόν, ο τυχάρπαστος (που ενώπιον ανακριτών κάνει την αθώα περιστερά) αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους για περίοδο πέραν του εξαμήνου, βάζει ένσημα όποτε του κατέβει, απολύει χωρίς να αποζημιώνει, μοιράζει «μαϊμού» βεβαιώσεις αποδοχών, δημιουργώντας προβλήματα στην Εφορία, ενώ εμπλέκεται σε έρευνα της Οργάνωσης για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) λόγω κατάχρησης κοινοτικών πόρων. Ποιος είναι;

• Από κουτοπονηριές άλλο τίποτε! Με τυρί τη δέσμευση για τη διατήρηση των περίπου 600 εργαζομένων της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού, η κυβέρνηση κρύβει τη φάκα του τιμήματος, που αναμένεται κατώτερο μιας επιχείρησης που διαθέτει υποδομές.

• Τάδε έφη κ. Στουρνάρας! Μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, ωστόσο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα επηρεάζεται από την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Δηλαδή, κύριε υπουργέ, τι μας λέτε; Ότι δεν θα ανοίξουν οι κρουνοί της ρευστότητας; Όλα αυτά που ξεστομίζετε σήμερα δεν τα ξέρατε πριν; Εκτός κι αν βόλευε αυτούς που εξυπηρετείτε και κάνατε τον ανήξερο.

***

Τη ζημιά ποιος θα την πληρώσει;

Ποιες καθυστερήσεις στη συμβασιοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των υπουργείων και πράσινα άλογα επικαλείται ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων; Η ολιγωρία στις δημοπρατήσεις κάποιων πρότζεκτ, με υποσχετικές προς συγκεκριμένα συμφέροντα, κόστισε στη διοίκηση του ΟΑΣΑ, που απομακρύνθηκε κακήν κακώς. Και κάτι ακόμα, κύριε Χρυσοχοΐδη. Αν οι πράξεις και οι παραλείψεις των μελών της ζημίωσαν την εταιρεία με κάποια εκατομμύρια ευρώ, όπως εντέχνως διοχετεύεται, γιατί δεν απαιτείτε την επιστροφή τους;

***

• Ονόματα δεν έχουν, κύριε Σούρλα; Εκτός κι αν μαζί με τα ξερά θα πρέπει να καούν και τα χλωρά, προς γνώση και συμμόρφωση… Ποιοι και με τις πλάτες ποιων από τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις τους για την προσωπική τους καλοπέραση και τον πλουτισμό τους, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα;

• Διά χειρός…
…του οικονομικού συντάκτη Γιώργου Παπαϊωάννου από το άρθρο του στο «Βήμα».

Μνημόνιο με τον λαό…

«Τώρα, με όπλο το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή. Είναι ώρα η ελληνική πλευρά να διαμορφώσει το δικό της Μνημόνιο, τη στρατηγική που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Σε αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται πρωτίστως μέτρα ανάκαμψης μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη.
Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι η επανεπένδυση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι η αποκλειστική χρήση τους για τη μείωση του χρέους, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο περιορισμός της κρατικής γραφειοκρατίας, η δημιουργία ενός παραγωγικού Δημοσίου, το άνοιγμα αγορών κτλ.
Τα κυβερνώντα κόμματα οφείλουν να διαμορφώσουν ένα Μνημόνιο με τον ελληνικό λαό και να διαπραγματευθούν με τους πιστωτές, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, με συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι».


Σχολιάστε εδώ