Τώρα να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας απέναντι στον Σαμαρά

Οι χειρισμοί και κυρίως το «σόου» (όπως το αποκαλούν πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη) στο θέμα των συλλήψεων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, αποτέλεσαν τον καταλύτη για ένα ευρύτατο κύκλο αντιδράσεων και προβληματισμών και για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και για την κυβέρνηση. Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «αν έχει όντως αποφασίσει ο κ. Βενιζέλος να συγχωνευτεί με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, τότε καλά κάνουμε και δεν ανοίγουμε μέτωπα, αν όμως θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να έχει το δικό του αυτόνομο πολιτικό στίγμα και να καταφέρει να επιβιώσει, τότε η στάση μας και οι χειρισμοί μας είναι έξω από κάθε λογική».

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο τα τελευταία 24ωρα, ενώ σε όλα τα στελέχη του (ακόμα και σε αυτά που μετέχουν στην κυβέρνηση) υπήρξε δυσφορία, εκνευρισμός και προβληματισμός για τη διαχείριση της κυβέρνησης στο θέμα των συλλήψεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Επιχειρήθηκε μάλιστα από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και από κάποιους βουλευτές, να τηρηθούν αποστάσεις από το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της, μόνο που αυτό δεν διήρκεσε και δεν εντάθηκε, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να κρατήσει την εικόνα του «φερέγγυου κυβερνητικού εταίρου».

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επεσήμαιναν πως υπήρξε «ένας αιφνιδιασμός», καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος για την επιχείρηση των συλλήψεων, ενώ άφηναν και αιχμές για το «κλίμα υπερβολικής ευφορίας» που καλλιεργούσε το Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως και παρά τις κριτικές που υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ, πήρε πάνω του το όλο θέμα, με αποκλειστικό γνώμονα να μην διαταραχθεί η διακυβέρνηση και να μην δημιουργηθεί θέμα πολιτικής αστάθειας. Όπως λένε αρκετά στελέχη και βουλευτές «ο κ. Βενιζέλος χειρίστηκε μέχρι τώρα το όλο θέμα ως απολογητής της κυβέρνησης και όχι ως ισότιμος κυβερνητικός εταίρος».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα (παραμονή της απόφασης για μη προφυλάκιση των τριών πρώτων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που απολογήθηκαν), δήλωνε σε συνέντευξη τύπου πως η κυβερνητική πλειοψηφία από μόνη της αρκεί «και μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε αυτά που απαιτούνται για την προστασία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την επομένη (και μόλις είχε ανακοινωθεί η απόφαση για μη προφυλάκιση), ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να «μαζέψει» τις διαρροές περί δυσαρέσκειας της Χαριλάου Τρικούπη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και απέφυγε να καταλογίσει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, κάνοντας μόνο μια γενικόλογη αναφορά περί πολύμηνης αναβλητικότητας της Πολιτείας.

Ευθυγραμμίστηκε δε πρακτικά με την επίσημη επιχειρηματολογία που είχε εκφραστεί λίγο νωρίτερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνιστώντας μάλιστα να μην υπάρξει βιασύνη διότι «δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση…».

Πάντως, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το κλίμα ήταν θερμό και οι τόνοι της κριτικής ανέβηκαν ακόμα και από στενούς συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Θάνος Μωραΐτης, Τόνια Αντωνίου. Διατύπωσαν έντονη κριτική για τη διαχείριση της όλης υπόθεσης, ενώ διαμαρτυρήθηκαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώθηκε πολιτικά οφέλη από τις συλλήψεις του αρχηγού, των βουλευτών και των στελεχών της ΧΑ, αν και ήταν το πρώτο κόμμα που ανέλαβε πρωτοβουλίες κατά της Χρυσής Αυγής και του νεοναζισμού. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Σκανδαλίδης ήταν αρκετά αιχμηρός στην κριτική του, ενώ έντονη ήταν και η κριτική του κ. Μωραΐτη τον οποίο, όπως λένε οι πληροφορίες, τον διέκοψε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος για να πάρει τον λόγο και να του ανταπαντήσει.

Άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασαν στην ίδια συνεδρίαση να καταφερθούν ευθέως κατά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον «σκληρό δεξιό», ενώ από τα πυρά τους δεν ξέφυγε και στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του, μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως ο κ. Βενιζέλος προς το τέλος της συνεδρίασης συνέστησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και να μην ειπωθεί τίποτα άλλο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προτού ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο μόλις στάδιο.


Σχολιάστε εδώ