Τέλος στο παραμάγαζο των Πολεοδομιών

Αφορά την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, οι οποίες πλέον θα «σφραγίζονται» από τις πολεοδομίες με απλό έλεγχο των δικαιολογητικών, μέσα σε δύο ημέρες και την ευθύνη θα φέρει ο υπογράφων μηχανικός. Με αυτό τον τρόπο δεκάδες εργασίες ξεμπλέκουν από τον βραχνά έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Με την παλιά διαδικασία κάθε πολίτης και μηχανικός ήταν έρμαιο των ερμηνειών του κάθε υπαλλήλου της πολεοδομίας, ενώ ο ιδιοκτήτης επιβαρύνονταν και με την αμοιβή 4-5 μηχανικών που υπέγραφαν μελέτες που ήταν πολλές φορές περιττές.

Τέτοιες εργασίες που πλέον απομπλέκονται είναι η κατασκευή ανελκυστήρα για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, η επένδυση όψεων, η αντικατάσταση υαλοπετασμάτων, η κατασκευή πέργκολας, η τοποθέτηση ικριωμάτων, οι εξωτερικοί χρωματισμοί, η αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων, η επισκευή επιχρισμάτων, η επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων, οι εκσκαφές καναλιών οδεύσεως καλωδίων εντός των γηπέδων ή οικοπέδων πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών και πολλές άλλες.

Η υπουργική απόφαση καθορίζει επακριβώς (με μεγάλη λεπτομέρεια) τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας από τις αρμόδιες υπηρεσίες Δόμησης.

Με την απόφαση αυτή το υπουργείο υποστηρίζει ότι μειώνεται η γραφειοκρατία, αντικειμενικοποιούνται και προσδιορίζονται με ακρίβεια οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς περιθώρια επιμέρους διαφορετικών ερμηνειών από κάθε ΥΔΟΜ, αναδεικνύεται ο ρόλος αλλά και η ευθύνη του μηχανικού ως βασικού συντελεστή στο χώρο των κατασκευών, προάγεται η ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο της οικοδομής με την υποχρέωση υποβολής μελέτης μέτρων ασφαλείας και τον ορισμό συντονιστή μέτρων ασφαλείας, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ξεκαθαρίζει πλήρως η διαδικασία για τις επισκευές ή ανακαινίσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς ή διατηρητέα κτίρια, διευκρινίζεται επακριβώς η διαδικασία για τη χορήγηση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας στα ακίνητα που εντάχθηκαν στο νόμο 4014/2011 ή που θα ενταχθούν στο νόμο 4178/2013 και καθιερώνεται ρητή υποχρέωση χορήγησης από τις ΥΔΟΜ εντός δύο ημερών της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, με έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Εμείς σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά δεν θα χρειάζεται η έκδοση οικοδομικής άδειας για να βάψετε ένα ολόκληρο κτίριο, καθώς καταργήθηκε αυτή η υποχρέωση που επιβάρυνε με πολλές χιλιάδες ευρώ τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Έτσι αρκεί η τεχνική έκθεση του μηχανικού, η περιγραφή και η ανάληψη της ευθύνης για τα μέτρα ασφαλείας για να στηθούν οι σκαλωσιές για το σοβάτισμα ή το βάψιμο μιας παλιάς πολυκατοικίας…

***

• Οι αρχιτέκτονες πάντως συνεχίζουν να γκρινιάζουν για την απόφαση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, παρά το ότι αποτελεί χρυσή τομή, καθώς μέχρι τώρα υπέγραφαν σε όλες τις μελέτες για τα βαψίματα πολυκατοικιών. Τουλάχιστον μία συγκεκριμένη συνδικαλιστική μερίδα τους, γιατί στην ελεύθερη αγορά οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ΥΑ για τη μικρή κλίμακα οι αρχιτέκτονες μάλλον περιορίζονται κυρίως στα διατηρητέα κτίρια και στους παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς στην υπόλοιπη χώρα οι σκαλωσιές θα μπαίνουν με την υπογραφή μόνο ενός αλλά οποιασδήποτε ειδικότητας μηχανικού.

• Εκεί στο ΥΠΕΚΑ κάτι ακούμε ότι ξέχασαν στο πληροφοριακό σύστημα για τα αυθαίρετα. Ο Καλαφάτης πέρασε διάταξη στον νόμο με τον οποίο νομιμοποιούνται μικρές στάνες και στάβλοι σε αγροτικές περιοχές με την καταβολή μόνο 300 ευρώ και ορισμένα δικαιολογητικά. Και αυτό για να μη θεωρούνται αυθαίρετα τα «μαντριά» των μικρών κτηνοτρόφων. Μη γελάτε, το θέμα αφορά πολύ κόσμο και έχει παίξει πολύ στα περιφερειακά ΜΜΕ, ειδικά των ορεινών περιοχών. Όμως το ΤΕΕ μάλλον ξέχασε να βάλει αυτή την κατηγορία στο πληροφοριακό σύστημα και έτσι οι τσοπάνηδες που πήγαν με το 300αρι στο χέρι, έμειναν να κοιτάζουν απορημένοι τους μηχανικούς που τους είπαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν ακόμη την υπόθεσή τους…

Μετακομίζει στη Μητροπόλεως το ΥΠΕΚΑ

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σχεδόν κρυφά, το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την επόμενη κίνηση για τη κτιριακή του αποκατάσταση. Μετά το ναυάγιο της υπόθεσης του Μινιόν, τώρα το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να είναι στη τελική φάση των συζητήσεων με την Εκκλησία της Ελλάδος για τη μίσθωση του πρώην υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως! Η συμφωνία φαίνεται σίγουρη, αλλά χρειάζεται να ξεκαθαρισθούν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Αφήστε που θέλουμε να δούμε πως θα ξεπεραστεί το θέμα διενέργειας διαγωνισμού… Επί της αρχής όμως, μάλλον φαίνεται καλή ιδέα, διότι το τίμημα μάλλον θα είναι συγκριτικά μικρό ενώ τα χρήματα πάλι στο ευρύτερο δημόσιο θα μείνουν – και δη στην Εκκλησία που διεξάγει φιλανθρωπικό έργο και τα έχει ανάγκη…

***

Έκπληξη… Ενωμένοι οι «γαλάζιοι» στις εκλογές

Χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα έληξε το συνέδριο της ΔΚΜ, αλλά η είδηση ήρθε λίγες ημέρες μετά… Οι γαλάζιοι της ΔΚΜ αποφάσισαν να κατέβουν στις εκλογές του ΤΕΕ χωρίς εκ των προτέρων να ορίσουν υποψήφιο πρόεδρο. Αυτό γίνεται τόσο για να χωρέσουν οι φιλοδοξίες όλων, όσο και για να διευκολυνθούν οι, μετά την εκλογή αντιπροσώπων, συμφωνίες με άλλες παρατάξεις. Προφανώς ο υποψήφιος θα προέλθει από τις τάξεις πέντʼ έξι γνωστών στελεχών, με την εξαίρεση του Σωκράτη Αλεξιάδη ο οποίος, ως Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ. Η είδηση όμως είναι αλλού… Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν τα τελευταία (πολλά) χρόνια, οι γαλάζιοι θα κατέβουν ενωμένοι στις εκλογές! Από όσα ακούμε, οι ηγεσίες της ΔΚΜ και της ΔΑΠ – ΔΚΜ (γαλάζιοι αντάρτες) αποφάσισαν σε αυτές τις εκλογές να διεκδικήσουν σε κοινά ψηφοδέλτια την εκλογή τους! Ενώ η γαλάζια παράταξη σε εθνικό επίπεδο έχει διασπαστεί, στο ΤΕΕ ακολουθούν και πάλι τον ανάποδο, από την ευρύτερη τάση, δρόμο: ενώνονται!

Είναι μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση αμιγούς παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει νέα πολιτικά χαρακτηριστικά στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ. Πιθανόν με αυτόν τον τρόπο, τη συγκρότηση δηλαδή δύο πόλων, με αμιγή πολιτικά χαρακτηριστικά, να οδηγηθεί πιο πολύ στο περιθώριο η παράταξη της ΠΑΣΚ, παρά τις προσπάθειες του Σπίρτζη να διευρύνει το εκλογικό ακροατήριο του πράσινου ψηφοδελτίου σε άλλους χώρους, κάνοντας συμφωνίες με συγκεκριμένους παράγοντες και στελέχη του τεχνικού κόσμου. Είναι δηλαδή πιθανόν η αντιμνημονιακή ρητορεία του προέδρου του ΤΕΕ μέχρι σήμερα, κόντρα σε όσα το κόμμα του υποστηρίζει, να στρέψει τους οπαδούς του σε άλλες «καθαρές» αντιμνημονιακές» φωνές…


Σχολιάστε εδώ