ΣΤΗΝΟΥΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ-ΜΑΪΜΟΥ για να… κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ!

Ετοιμάζουν διαγωνισμό-μαϊμού δήθεν για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος είναι όμως βέβαιο ότι θα καταλήξει σε ναυάγιο, με τη μοναδική βιομηχανία νικελίου της Ευρώπης να κλείνει προς όφελος του μοναδικού ανταγωνιστή της στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, που κατά ειρωνική σύμπτωση για τον έλληνα πρωθυπουργό έχει το εργοστάσιό του στα… Σκόπια!

Ακόμη και η «τρόικα» διαπίστωσε με έκπληξη ότι το τελευταίο σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ, που με μεγάλη ένταση υποστηρίζεται από τον Γ. Εμίρη του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, κρύβει σε… υποσημειώσεις του κειμένου που δόθηκε στους «τροϊκανούς» μια εξαιρετικά επικίνδυνη νομική παγίδα, η οποία προοιωνίζεται βέβαιο «ναυάγιο» της διπλής διαδικασίας του προσεχούς Φεβρουαρίου για την πώληση του εργοστασίου στη Λάρυμνα και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, στα οποία κρύβεται ορυκτός πλούτος αξίας άνω των 15 δισ. δολαρίων.

Πολύ απλά, όπως εξηγούν έγκυρες πηγές στο «Π», το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να πουλήσει σε ιδιώτες ένα εργοστάσιο που δεν του ανήκει! Διότι το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, το οποίο θα τεθεί πρώτο προς πώληση (στη συνέχεια θα διενεργηθεί ξεχωριστός διαγωνισμός για τα ορυχεία, όπου θα έχει προβάδισμα ο αγοραστής του εργοστασίου), έχει ήδη κατασχεθεί εδώ και αρκετούς μήνες από την «παλαιά» ΛΑΡΚΟ, στην οποία μετέχουν η Εθνική Τράπεζα και ιδιώτης επιχειρηματίας!

Οι… μάγοι των ιδιωτικοποιήσεων και οι ακριβοπληρωμένοι νομικοί σύμβουλοι, που έχει συγκεντρώσει στο επιτελείο του στο ΤΑΙΠΕΔ ο Γ. Εμίρης, προσπερνούν αυτό το τεράστιο νομικό θέμα, που είναι βέβαιο ότι θα διώξει κάθε εχέφρονα επενδυτή από τον διαγωνισμό για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, σαν να επρόκειτο για μια ασήμαντη λεπτομέρεια! Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τις διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», στο σχέδιο που εστάλη στην «τρόικα» το ζήτημα της κατάσχεσης του εργοστασίου αναπτύσσεται… ακροθιγώς σε σημειώσεις με «ψιλά γράμματα» στο υποσέλιδο του εγγράφου!

Οργή της Εθνικής!

Μάλιστα, όταν οι «τροϊκανοί» ζήτησαν εξηγήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για την παγκόσμια πρωτοτυπία της πώλησης… κατασχεμένου εργοστασίου, η μόνη απάντηση που έλαβαν (και, βεβαίως, δεν ήταν πειστική) ήταν ότι πρόκειται για «εσωτερικό θέμα» της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο θα ξεπερασθεί με τη συναίνεση της Εθνικής Τράπεζας. Για κακή τύχη του ΤΑΙΠΕΔ, όμως, ουδεμία σχετική, έγγραφη ή προφορική, διαβεβαίωση παρέχει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας η οποία, αντιθέτως, έχει εξοργισθεί με τις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς μάλιστα να περνά απαρατήρητο ότι το Ταμείο διοικείται από στέλεχος προερχόμενο από… ανταγωνιστική τράπεζα!

Άλλωστε η Εθνική θα υποχρεωθεί, εάν εφαρμοσθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, να σχηματίσει άμεσα πρόβλεψη της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, που θα επηρεάσει δυσμενώς την κεφαλαιακή της θέση σε μια περίοδο που δίνει «μάχη» προκειμένου να καλύψει τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη επάρκειας κεφαλαίων (9% του σταθμισμένου ενεργητικού), καταφεύγοντας ακόμη και στην πώληση «πακέτου» μετοχών της Finansbank, καθώς και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Συν τοις άλλοις, αν ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ καταλήξει σε «ναυάγιο» και η εταιρεία αναστείλει τη λειτουργία της, η Εθνική, ως ιδιοκτήτρια του κατασχεμένου εργοστάσιου, θα κινδυνεύσει να επιβαρυνθεί με το κόστος των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει υπολογισθεί από προηγούμενη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ σε ποσό της τάξεως των 380 εκατ. ευρώ!

Εξάλλου, ακόμη και αν η Εθνική έδινε τις «ευλογίες» της στην εξαγορά του εργοστασίου, δεν είναι καθόλου βέβαιο -το αντίθετο μάλιστα- ότι θα συναινούσε και ο έτερος μέτοχος της «παλαιάς» ΛΑΡΚΟ, που είναι απαραίτητο να εγκρίνει τη σχετική απόφαση, διότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 100% των μετόχων!

Με αυτά τα δεδομένα ο πρώτος και σημαντικότερος διαγωνισμός, αυτός για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, είναι βέβαιο -και το ΤΑΙΠΕΔ με τους ακριβοπληρωμένους νομικούς του δεν μπορεί παρά να το αντιλαμβάνεται…- ότι θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού μόνο ένας παράφρων θα πρόσφερε έστω και ένα ευρώ, για να αγοράσει ένα ήδη κατασχεμένο περιουσιακό στοιχείο! Αν αποτύχει αυτός ο διαγωνισμός, το εργοστάσιο θα πρέπει να βάλει «λουκέτο» και θα είναι περίπου υποχρεωτικό να πουληθούν μόνο τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ, για το μετάλλευμα των οποίων ενδιαφέρεται -οποία σύμπτωσις!- μόνο ο βασικός ανταγωνιστής της εταιρείας, δηλαδή η Cunico Resources, που διατηρεί εργοστάσιο στα Σκόπια! Ο εν λόγω όμιλος, μάλιστα, θα έχει κάνει θαυμάσια τη δουλειά του χάρη στην… ευγενή προσφορά του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που θα έχουν «καταφέρει» να κλείσουν το μοναδικό ανταγωνιστή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο!

Στο μεταξύ, ο Γιάννης Εμίρης εξακολουθεί να… σφυρίζει αδιάφορα (ή μήπως να σιωπά ένοχα;) μπροστά στις αποκαλύψεις των συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ που δημοσιεύθηκαν στην πρώτη σελίδα του «Π», την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες είχε μυστική συνάντηση με τον έλληνα εκπρόσωπο της Cunico, πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΛΑΡΚΟ κ. Κ. Δασκαλάκη, στην Αθήνα και λίγες ημέρες πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση της «τρόικας» με την κυβέρνηση για την τύχη της ιστορικής βιομηχανίας.

Ταξίδι-αίνιγμα

Ο κ. Εμίρης, που διατηρεί άριστα οργανωμένο γραφείο Τύπου στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν τόλμησε να στείλει ούτε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα δύο γραμμών, προκειμένου να διαψεύσει τις νέες αποκαλύψεις. Ίσως να το κάνει την επομένη εβδομάδα, με αφορμή τη νέα αποκάλυψη από το «Π» για ένα μυστηριώδες ταξίδι που έκανε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στην Ελβετία, όπου κατοικεί μόνιμα ο βασικός μέτοχος της Cunico Resources, ο δισεκατομμυριούχος Μπένι Στάινμετς, ο οποίος, όπως επίσης έχει γράψει το «Π», ελέγχεται από την αμερικανική Δικαιοσύνη για καταγγελίες της κυβέρνησης της Γουινέας, σύμφωνα με τις οποίες πρόσφερε μεγάλες μίζες σε αξιωματούχους της χώρας, προκειμένου να υφαρπάξει μεγάλο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος!

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο κ. Εμίρης πήγε στην Ελβετία απλώς για να… θαυμάσει το τοπίο των Άλπεων, ακριβώς την ίδια περίοδο -οποία σύμπτωσις!- που ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης προβληματιζόταν έντονα για το αν η Cunico έχει πραγματικό ενδιαφέρον και σκοπεύει να πληρώσει για τη ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταυρίδης, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δημοσίου από δυσάρεστες εκπλήξεις («ναυάγιο» στο διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ), είχε ζητήσει από τον κ. Εμίρη να εξασφαλίσει έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους βασικούς μετόχους της Cunico, που θα πιστοποιούσαν ότι όντως έχουν ενδιαφέρον να αγοράσουν τη ΛΑΡΚΟ (και όχι την επιθυμία να κλείσει οριστικά ένας ενοχλητικός ανταγωνιστής…).

Παρά την προσπάθεια του κ. Σταυρίδη, που όλως τυχαίως λίγες ημέρες αργότερα αποπέμφθηκε με αφορμή τη γνωστή ατυχή φωτογραφία, μέχρι σήμερα οι δήθεν ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ δεν έχουν παράσχει την παραμικρή έγγραφη, ή έστω προφορική, διαβεβαίωση ότι θα μπουν στο διαγωνισμό για το εργοστάσιο (τη λεγόμενη «νέα ΛΑΡΚΟ»). Έτσι, εξακολουθεί να ισχύει αυτό που δήλωνε ο Χρ. Σταϊκούρας πρόσφατα στους συνδικαλιστές της εταιρείας, ότι δηλαδή έχουμε «έναν και με το… ζόρι» ενδιαφερόμενο. Ίσως τώρα εξηγείται καλύτερα η έννοια της φράσης «και με το ζόρι», αφού οι ανταγωνιστές της ΛΑΡΚΟ από τα Σκόπια το μόνο που φαίνεται ότι ενδιαφέρονται να γίνει είναι να αποτύχει ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο, αυτό να κλείσει και να μείνουν στο παιχνίδι ως μόνοι ενδιαφερόμενοι -λόγω γειτονίας, η οποία περιορίζει το κόστος μεταφοράς- για τα ελληνικά μεταλλεύματα!


Σχολιάστε εδώ