Σκωτσέζικο ντους για την κυβέρνηση

Ο επικεφαλής και ο ηγετικός πυρήνας βρίσκονταν ήδη στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τον είχαν διαβεβαιώσει ότι ο… επόμενος προορισμός τους θα ήταν οι φυλακές Κορυδαλλού. «Προσγειώθηκε», όπως ήταν φυσικό, επί αμερικανικού εδάφους με τον…αέρα του νικητή και στις πρώτες επαφές του εκεί έκανε ιδιαίτερη μνεία στα γεγονότα στην Ελλάδα και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη ναζιστική οργάνωση και να θέσει τέρμα στην εγκληματική δραστηριότητά της.

Φαντάζεστε το σοκ που υπέστη όταν τρία 24ωρα αργότερα ενημερωνόταν από την Αθήνα ότι εισαγγελέας και ανακριτής είχαν αποφασίσει να αφήσουν ελεύθερους τρεις από τους συλληφθέντες βουλευτές, τους Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο και Ν. Μίχο. Με το σκεπτικό ότι δεν ήσαν ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, αλλά και διάπραξης νέων αδικημάτων. «Ο πρωθυπουργός εξεπλάγη με την απόφαση» παραδεχόταν λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Στην κυβέρνηση επικρατούσε παγωμάρα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν αμήχανοι και ανήσυχοι, ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια «αναγκαστικής παραίτησης» των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργών Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες υπουργών και στελεχών τονίζοντας ότι «είμαστε στη φάση της προδικασίας, ο δρόμος θα είναι μακρύς». Πρόσθεταν ακόμη ότι οι τρεις βουλευτές που αφέθηκαν ελεύθεροι δεν αθωώθηκαν, είναι υπόδικοι, και μάλιστα με βαρύ κατηγορητήριο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν επίσης δύο βασικά πράγματα: Πρώτον ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που ανεξάρτητη θα αποφασίσει και δεύτερον ότι εξακολουθεί να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τους κ. Αθανασίου και Δένδια και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής τους από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο πρωθυπουργός δεχόταν τα «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, ενώ μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού διατύπωναν το ερώτημα μήπως η ιστορία με τη Χρυσή Αυγή εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Ο οποίος πάντως συνέχιζε να συστήνει «ψυχραιμία» στους συνομιλητές και τους στενούς του συνεργάτες.

Η είδηση, λίγες ώρες αργότερα, της προφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου βρήκε τον πρωθυπουργό στη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους. Η ανακούφιση ήταν εμφανής στο πρόσωπό του, λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Τόσο στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους όσο και στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς κινήθηκε σε δύο άξονες: Ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση, σεβόμενη τους νόμους και το Σύνταγμα, να οδηγήσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή και ότι η δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και παράλληλα να πάρει αποστάσεις από τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές σε βάρος των δικαστικών για την απόφασή τους να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ