Σημαντικές, για τους πολυτέκνους, ρυθμίσεις στον νόμο για τα αυθαίρετα

Σε όλα τα νομοσχέδια τα οποία ψηφίσθηκαν, είτε από την παρούσα (συγ)κυβέρνηση είτε από την κυβέρνηση του «λεφτά υπάρχουν», οι πολύτεκνοι είχαν την αντιμετώπιση που είχαν και οι άγαμοι!

Όχι μόνον δεν ελαμβάνετο μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά ουσιαστικώς ετιμωρούντο και μάλιστα η αντιμετώπισή τους ήταν ακόμη χειρότερη, όσα περισσότερα προστατευόμενα τέκνα είχαν. Όλα αυτά ελάμβαναν χώραν παρά τις γνωμοδοτήσεις και εκθέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής περί αντισυνταγματικότητος των σχετικών ρυθμίσεων σε βάρος τους και παρά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 περί ειδικής φροντίδος για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση για την απαράδεκτη και αντισυνταγματική μεταχείριση των πολυτέκνων αποτελούν οι γενόμενες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο πολύτεκνος, όταν έκτιζε κάποιο αυθαίρετο, ή στο υπάρχον κτίσμα του προέβαινε σε αυθαίρετη κατασκευή, αυτό το έκανε εξ ανάγκης, προκειμένου να στεγάσει την οικογένειά του και όχι από πολυτέλεια. Ο νόμος του υπουργού Γ. Σουφλιά για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων προέβλεπε ότι οι πολύτεκνοι θα κατέβαλαν το 50% της προβλεπομένης εισφοράς. Στη συνέχεια, με την κυβερνητική μεταβολή του 2009, η κυρία του γυμναστηρίου, πού διορίσθηκε ως υπουργός Περιβάλλοντος και μετέβη με το σακίδιο (!) στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκισθεί, κατήργησε τον νόμο και έφερε νέο νόμο, στον οποίον ουδεμία απολύτως πρόνοια υπήρχε για τους πολυτέκνους. Είχαν την ίδια μεταχείριση με τους αγάμους, προφανώς λόγω των ιδεοληψιών της εν λόγω κυρίας.

Σε όλη αυτή την καταιγίδα των μέτρων κατά των πολυτέκνων, φωτεινή εξαίρεση υπήρξε η ρύθμιση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη (βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ) για τα αυθαίρετα, με το άρθρο 17 του νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».

Είναι η πρώτη φορά που υπουργός σεβάσθηκε τις γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, έλαβε υπόψη του τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος και έλαβε ειδική μέριμνα για τους πολυτέκνους θεσπίζοντας τις ακόλουθες διατάξεις με την διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 17 του ανωτέρω νόμου:

«Μειώσεις Προστίμων σε Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού».

«5. Πολύτεκνοι, για την υπαγωγή στο άρθρο 8 του παρόντος της κύριας κατοικίας τους καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα Α’ του παρόντος και υποβάλλουν επιπλέον τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων. Πολύτεκνοι, για την υπαγωγή στο άρθρο 8 του παρόντος της δευτερεύουσας κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι άνω των 80 τ.μ., καταβάλλουν ποσοστό 50% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα Α’ του παρόντος και υποβάλλουν επιπλέον τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων».

Η παραπάνω ρύθμιση, πολύ σημαντική για τους πολυτέκνους και μάλιστα σ’ αυτή την εποχή της δεινής οικονομικής κρίσεως, που τους πλήττει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αποδεικνύει ότι η λήψη των μέτρων κατά των πολυτέκνων δεν ήταν απαίτηση της «τρόικας», αλλά συνειδητή επιλογή των υπουργών οι οποίοι τα έλαβαν.

Καμία «τρόικα» δεν εζήτησε να μεταχειρίζονται τους πολυτέκνους όπως τους αγάμους. Ούτε αξίωσε να πληρώνουν τον ίδιο φόρο εισοδήματος, για το ίδιο εισόδημα, ο πολύτεκνος, με όσα προστατευόμενα τέκνα και εάν έχει, με τον άγαμο. Αυτό είναι επιλογή των κυρίων που διορίσθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών ως υπουργοί και των ιδεοληψιών που τους διακατέχουν. Είναι της ίδιας ποιότητος με την κυρία του γυμναστηρίου, η οποία ουδεμία μέριμνα έλαβε για τους πολυτέκνους, σε αντίθεση με τον νυν αναπληρωτή υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Ας απαντήσει ο κ. πρωθυπουργός γιατί αυτή η διαφορά.


Σχολιάστε εδώ