Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τα Μετοχικά Ταμεία

Στο…. γραμματοκιβώτιο της Ανεξάρτητης Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΔ) βρέθηκε φάκελος, αγνώστου αποστολέα, με μελέτη 76 σελίδων για τη βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων. Κατά την ΑΝΕΑΕΔ, πρόκειται για τη μελέτη που εκπόνησε διακλαδική επιτροπή, από εν ενεργεία αξιωματικούς όλων των κλάδων των Ε.Δ, του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ και της ΕΛΑΣ, υπό τον ταξίαρχο (Ο) Δ. Χατζή. Την εντολή είχε δώσει τον Σεπτέμβριο του 2012 ο τότε ΥΦΕΘΑ Παναγιώτης Καράμπελας και το έργο της επιτροπής, ήταν η επεξεργασία και υποβολή προτάσεων σε μορφή νομοσχεδίου, στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των Μετοχικών Ταμείων, της εξασφάλισης της βιωσιμότητάς τους και της εν συνεχεία σταδιακής ενοποίησής τους. Όπως όμως αφήνει να εννοηθεί η ΑΝΕΑΕΔ, παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τον ΥΦΕΘΑ, το πόρισμα της μελέτης παρέμενε «επτασφράγιστο» μυστικό.

Η ΑΝΕΑΕΔ, λοιπόν, μελέτησε το φάκελο και σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «πρόκειται για εξαιρετική εργασία που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, έχει λάβει υπόψη τη σημερινή κατάσταση του κάθε ταμείου, αλλά και όλες τις παραμέτρους και παράγοντες που επηρεάζουν το μέλλον τους…», προχωρά λέγοντας ότι «το περιεχόμενό του δικαιώνει τις ενστάσεις και αιρέσεις της ΑΝΕΑΕΔ», επί των χειρισμών του πρώην και του νυν ΥΦΕΘΑ (Καράμπελα και Δαβάκη).

Καταλήγει δε, επισημαίνοντας ότι η μελέτη δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο αποδοχής των ισχυριζόμενων από τον ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη, στην επιστολή-απάντηση που ο υφυπουργός απέστειλε πρόσφατα προς την ΑΝΕΑΕΔ.

Να θυμίσουμε ότι απαντώντας στην από 15 Σεπτεμβρίου 2013 επιστολή της ΑΝΕΑΕΔ, ο υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, επεσήμανε ότι βούληση του ΥΠΕΘΑ είναι η διερεύνηση της δυνατότητας ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων, με γνώμονα, αποκλειστικά και μόνο, το όφελος και τα συμφέροντα των μερισματούχων και πως συνεπώς «δεν είναι αυτοσκοπός η ενοποίηση» εφόσον αυτή δε θα εξυπηρετεί το σκοπό. Ο ΥΦΕΘΑ αποκάλυπτε επίσης ότι τα Γενικά Επιτελεία έχουν διαθέσει το κατάλληλο προσωπικό, προκειμένου «να καθοριστεί το περιεχόμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού για την επιλογή εξειδικευμένου εξωτερικού φορέα, με κύριο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα την αντικειμενικότητα της αναλογιστικής μελέτης για τη μετεξέλιξη των Μετοχικών Ταμείων». Στο σημείο ακριβώς αυτό, γεννάται πολύ εύλογα το ερώτημα: «γιατί ο κ. υπουργός, αφού έχει στα χέρια του μία ολοκληρωμένη μελέτη, δεν προχωρά στην υλοποίησή της; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η, εκ νέου, συγκρότηση επιτροπών και αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς την εξασφάλιση των προαπαιτούμενων προτάσεων της διακλαδικής θεσμικής επιτροπής;».

Η απάντηση είναι δύσκολη και προφανώς δεν θα δοθεί από τους υπεύθυνους του ΥΠΕΘΑ. Κάπως έτσι λοιπόν και με προφανή σκοπό την ευαισθητοποίηση των αποστράτων, ο «άγνωστος αποστολέας» έστειλε τη μελέτη σε μια δραστήρια Ένωση Αποστράτων, υποδηλώνοντας τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, οι ΕΔ έχουν πληθώρα οικονομικών αξιωματικών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εγνωσμένης αξίας, οπότε η στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα για την αναλογιστική μελέτη, κινείται μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση, ή γίνεται για να κερδηθεί (κι άλλος) χρόνος…


Σχολιάστε εδώ