Παραμένει στη θέση του ενώ έχει λήξει η θητεία του εδώ και τέσσερα χρόνια

Η πενταετής θητεία του κ. Λέανδρου Ρακιντζή ως γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έληξε τον Σεπτέμβριο του 2009 και έκτοτε συνεχίζει να ασκεί αδιαλείπτως τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση του, παρότι για την υπόψη κατάσταση υποβλήθηκαν δύο επερωτήσεις (5-5-11 και 6-6-11) στη Βουλή και προς τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς όμως στις απαντήσεις που δόθηκαν να γίνεται επίκληση κάποιας διάταξης ή νομολογίας που να νομιμοποιεί την παρουσία του κ. Ρακιντζή στη θέση του γενικού επιθεωρητή.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, με την υπ’ αριθμ. 1089/11 απόφαση του ΣτΕ, επιτρέπεται η παράταση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών (των συνταγματικά κατοχυρωμένων και άρα όχι του γενικού επιθεωρητή) κατά ένα οκτάμηνο.

Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση αναρμόδιας χρήσης της διάταξης αυτής, η θητεία του θα έπρεπε να είχε λήξει τον Μάιο του 2010. Παρά ταύτα, όμως, και ενώ η υπόθεση είναι σε γνώση της Βουλής αλλά και της κυβέρνησης, ο κ. Λ. Ρακιντζής εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του γενικού επιθεωρητή, χωρίς προς τούτο να νομιμοποιείται από καμία διάταξη νόμου ή υφιστάμενη νομολογία και προφανώς, λόγω της προϊστορίας του (αεροπαγίτης) και της θέσεώς του (γενικός επιθεωρητής), δεν δύναται να επικαλεσθεί άγνοια νόμου.

Συνεπώς, τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Πάσχουν νομιμότητας όλες οι διοικητικές πράξεις που έχει υπογράψει από την ημερομηνία λήξης της θητείας του;

2. Ωφελείται ο ίδιος οικονομικά από τη μη νόμιμη παραμονή του στη θέση αυτή; (Δεδομένου ότι ως διατάκτης των δαπανών του ΓΕΔΔ υπογράφει και τις δαπάνες που αφορούν τον μισθό του.)

3. Κύριοι Εισαγγελείς, πώς χαρακτηρίζονται οι ανωτέρω πράξεις και γεγονότα;

4. Η Βουλή και η κυβέρνηση γιατί επιτρέπουν επί τέσσερα χρόνια (σχεδόν όσο και μία πενταετής θητεία γενικού επιθεωρητή) την κατάσταση αυτή;


Σχολιάστε εδώ