Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επηρεάζει και τις γυναίκες

Μέχρι πρόσφατα ο καρδιαγγειακός κίνδυνος εθεωρείτο ότι επηρεάζει κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό. Σήμερα σύμφωνα με το World Heart Federation κάθε χρόνο 8.6 εκατομμύρια γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως από καρδιαγγειακό νόσημα και εγκεφαλικό.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και, κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά, τόνισε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ) Ιωάννης Καλλικάζαρος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων, κυρίως σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης, με βασικούς άξονες τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη.

Η ΕΚΕ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς 2013, προτείνει σε όλους τους Έλληνες για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής τους υγείας να προβούν στις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις περιπτώσεις που θεωρηθεί αναγκαίο να γίνει έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Στέφανος Γρ. Φούσας επισήμανε ότι ο σημερινός φονιάς στον Δυτικό κόσμο είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στον ελληνικό πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψη την κατανομή της ηλικίας, η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου εκτιμήθηκε ότι είναι 110 θάνατοι ανά 100.000 άτομα. Δυστυχώς ένας στους πέντε που υφίστανται έμφραγμα δεν καταφέρνουν να φθάσουν στο νοσοκομείο και καταλήγουν πριν προλάβουν να δεχθούν ιατρική βοήθεια.


Σχολιάστε εδώ