Οκτώ αγγελούδια, θυσιάστηκαν στον βωμό συμφερόντων
Είναι γνωστή η ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2011 σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι οι καρδιοχειρουργοί του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», «είχαν στήσει φάμπρικα εξαγωγής καρδιοπαθών παιδιών στο εξωτερικό, καβγάδιζαν στο προσκέφαλο ναρκωμένου παιδιού με πρόβλημα συγγενούς καρδιοπάθειας» και ότι «ο καβγάς των τριών γιατρών συνεχιζόταν ακόμη και όταν το παιδί άρχισε να συνέρχεται από τη νάρκωση, με αποτέλεσμα να μην χειρουργηθεί».
Το δημοσίευμα αναπαράχθηκε αμέσως τόσο από έντυπα, όσο και από εκατοντάδες ιστοσελίδες, διασύροντας έτσι τους γιατρούς στο πανελλήνιο. Το δημοσίευμα συνεπικουρούσαν με εμφανίσεις τους στα κανάλια ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ιδιαίτερα πιο φανατικά ο τότε και νυν διοικητής του νοσοκομείου Μανώλης Παπασάββας.
Μετά από μήνυση των γιατρών Γ. Καλαβρουζιώτη και Α. Καλλικούρδη εναντίον της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», για το ρεπορτάζ που είχε στις 29-30/10/2011, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους παιδοκαρδιοχειρουργούς, αποφαίνοντας πρωτοδίκως πως όσα δημοσιεύθηκαν αποτελούσαν όντως συκοφαντική δυσφήμιση, και μάλιστα με δόλο, και επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή στον δημοσιογράφο Ιωάννη Κρητικό, τον διευθυντή έκδοσης Αθανάσιο Τσεκούρα και τον εκδότη της εφημερίδας Γεώργιο Μπόμπολα.
Ωστόσο, άραγε, τι κρύβεται από πίσω; Ο δημοσιογράφος υποστήριξε στη διάρκεια της δίκης ότι «δεν διασταύρωσε καμία πληροφορία ούτε έκανε σχετική έρευνα για τους γιατρούς που ανέφερε στο δημοσίευμά του, αλλά δέχθηκε αυτούσια την «προφορική ενημέρωση» από πηγές του υπουργείου Υγείας, τον τότε διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνη και τον τότε και νυν διοικητή του «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα», δεν υπήρξε δηλαδή καμία διασταύρωση. Η συκοφάντηση, των γιατρών είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν «οι αρμόδιοι» για περίπου δύο χρόνια το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών του νοσοκομείου, το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας. Στο διάστημα αυτό περίπου οκτώ παιδιά που έπρεπε να χειρουργηθούν άμεσα οδηγήθηκαν για επέμβαση, άλλα στο Ωνάσειο και ένα στο εξωτερικό, ενώ κάποια δεν πρόλαβαν να χειρουργηθούν. Δυστυχώς και τα οκτώ κατέληξαν. Ποιος μπορεί, όμως, να πει στους χαροκαμένους γονείς -οι οποίοι στο διάστημα των δύο χρόνων προσπαθούσαν με χίλιους δύο τρόπους να αποδείξουν ότι εμπιστεύονται απόλυτα τους γιατρούς του «Αγία Σοφία»- ότι τα παιδιά τους ίσως να μην έχαναν τη ζωή τους; Έστω και ένα από αυτά;
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», όσο και συγκεκριμένοι γονείς παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια (π.χ. Χαρίτος Θεόδωρος-Γούλα Σοφία, αλλά και αρκετοί άλλοι έχουν δημοσιοποιήσει σχετικές επιστολές τους) έχουν καταγγείλει τη διοίκηση του «Αγία Σοφία» ότι στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης των συγκεκριμένων γιατρών χρησιμοποίησε τα ονόματα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο μετά από προσφυγή γονέων χρειάστηκε εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να χειρουργηθεί ένα παιδάκι στο νοσοκομείο. Η επιμονή του εισαγγελέα ανηλίκων ανάγκασε τον διοικητή του νοσοκομείου Μανώλη Παπασάββα να επαναλειτουργήσει το Κέντρο. Τελικά το χειρουργείο έγινε και το παιδί είναι μια χαρά στην υγεία του δίνοντας και πάλι το χαμόγελο στους γονείς.
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης στο διάστημα των δύο χρόνων έγιναν διάφορες ΕΔΕ. Μια εξ αυτών -για την οποία έγινε και προσπάθεια να μη δημοσιοποιηθεί, αλλά ο προαναφερόμενος Σύλλογος Γονέων την έχει στα χέρια του μετά από αίτημά του στο Συνήγορο του Πολίτη- πραγματοποιήθηκε από την Παναγιώτα Ανδρούτσου, διοικητικό στέλεχος του ΚΑΤ, διήρκεσε περίπου 9 μήνες και εξέτασε περισσότερα από 35 άτομα (ο κ. Παπασάββας δεν προσήλθε για κατάθεση) και αποδίδει σαφείς ευθύνες για την δυσλειτουργία του Κέντρου στο διοικητή του νοσοκομείου. Οι άλλες ΕΔΕ οι οποίες είχαν προκληθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου σε πολύ λιγότερο χρόνο και με αριθμό ατόμων μικρότερο των 10, αποδίδει ευθύνες στους γιατρούς. Καμία όμως ΕΔΕ δεν απέδειξε τον ισχυρισμό της διοίκησης ότι «οι γιατροί τσακώνονταν πάνω από το προσκέφαλο του ναρκωμένου παιδιού την ώρα του χειρουργείου», γεγονός το οποίο στάθηκε η αφορμή για να σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου.
Η εισαγγελική έρευνα έχει στραφεί πλέον στη διερεύνηση των ευθυνών που μπορεί να έχει ο κ. Παπασάββας ή άλλοι κρατικοί παράγοντες που στο επίμαχο διάστημα κατείχαν εξουσία σε θέματα υγείας. Από την πλευρά τους αρκετοί γονείς ήδη έχουν κάνει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ ο σύλλογος μετά την δικαίωση των δύο γιατρών σε επιστολή του (την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη και ο γεν. γραμμ. Δημήτριος Λόντος) προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, τον διοικητή 1ης ΥΠΕ Αττικής Βασίλη Κοντοζαμάνη και τους ιατρικούς συλλόγους επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι:
«Το κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας, του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ), από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση των ιδιωτικών κέντρων, ήταν προαποφασισμένο και έπρεπε κάπως να δικαιολογηθεί» και θέτουν το ερώτημα: «Τι κρύβει αυτή η εμμονή του διοικητή του «Αγία Σοφία» κατά των δύο γιατρών και κατά της λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ; Γιατί έπρεπε να θυσιαστούν οκτώ παιδιά; Δεν θα μπορούσε να πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο ΕΚΑΣΚΑΠ μέχρι να τελεσιδικίσουν οι ευθύνες για το αν τσακώνονται ή όχι οι γιατροί μεταξύ τους;».