Οι ιεροδιδάσκαλοι εκπαιδεύονται…

Η επιμόρφωση των ιεροδιδασκάλων αποτελεί μέρος ενός μεγάλου έργου που ξεκίνησε φέτος για τη βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου του εκπαιδευτικού συστήματος στη Θράκη με σκοπό τη σταθερότητα και την ισονομία. Την εκπαίδευση ανέλαβε το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, διαθέτοντας 12 μέλη του διδακτικού του προσωπικού.

Το «παρών», την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, έδωσαν ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, οι μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Σάββας Μελισσόπουλος, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Σταμούλης, ο επίκουρος καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Αραβοϊσλαμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χασάν Μπαντάουι, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή των προβλέψεων του άρθρου 53 «Ιεροδιδάσκαλοι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ενίσχυση της φοίτησης μουσουλμανοπαίδων στα δημόσια σχολεία της Θράκης».

Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής ανέφερε πως «Η χώρα μας αποφάσισε να στηρίξει με ένα διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν, κατά τη γνώμη μου, πιο ουσιαστικό και σε διαφορετική επιστημονική βάση, το ζήτημα της θρησκείας της μουσουλμανικής μειονότητας και βέβαια της θρησκευτικής εκπαίδευσης, γι’ αυτόν τον λόγο αλλάξαμε τον νόμο για να εφαρμόσουμε τη λογική οι μουσουλμάνοι για τους μουσουλμάνους», υπογραμμίζοντας: «Δώσαμε την ευθύνη της επιλογής στους ίδιους τους μουσουλμάνους για τους δασκάλους. Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα διότι είναι ζήτημα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων η πραγματική, ειλικρινής, ουσιαστική και συνεχής υποστήριξη στα ζητήματα που συγκροτούν τη μειονότητα ως μειονότητα, δηλαδή τη θρησκεία της».

Απευθυνόμενος στους ιεροδιδασκάλους που γέμισαν το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, στο οποίο και πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης επεσήμανε: «Εάν αυτά τα σεμινάρια και τα νέα σας καθήκοντα σταθούν στο επίπεδο που είχαν μέχρι τη διαδικασία αυτή, πραγματικά θα έχουμε πετύχει όλοι και θα έχουμε ενεργήσει με βάση το Σύνταγμα και την υποχρέωση να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεολογικά εκπαίδευση στους μαθητές, αλλά και στους πολίτες αυτής της περιοχής, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε στη σωστή του διάσταση».

Το επιμορφωτικό σεμινάριο ήταν χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αναφερόταν στο ιερό Κοράνιο και την απόδοση των εννοιών του. Η δεύτερη, σε θέματα διδακτικής και η τρίτη σε ζητήματα αλληλοσεβασμού, κατανόησης και συνύπαρξης, μέσω του Κορανίου.

Η επιμόρφωση περιλαμβάνει ουσιαστικά την αποσαφήνιση του λόγου της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευμάτων στα δημόσια σχολεία, ώστε οι δάσκαλοι να έχουν μια σαφή εικόνα για τον ρόλο που θα παίξουν μέσα στο σχολείο, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαντάουι.

Να σημειωθεί ότι οι πίνακες για την πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων θα κυρωθούν από το υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των ιεροδιδασκάλων και του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, στον οποίο έχει μεταβιβαστεί το δικαίωμα υπογραφής εκ μέρους του υπουργού, ενώ οι μουφτήδες θα καθορίσουν τα υπόλοιπα ζητήματα. Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διάρκειας οκτώ μηνών.


Σχολιάστε εδώ