Καταδικάστηκε η Τουρκία να αποζημιώσει τους αδελφούς Φωκά με 5.000.000 ευρώ

Με ομόφωνη απόφαση που εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, -του Γιάννη που κατοικεί στην Κατερίνη και του Βαγγέλη που κατοικεί στην Καβάλα- επιφυλάχθηκε όμως να αποφασίσει για την αποζημίωση θεωρώντας ότι δεν ήταν ώριμο το αίτημα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους διαδίκους να προχωρήσουν σε φιλικό διακανονισμό.

Υπήρξε όμως άκαρπη κάθε προσπάθεια διακανονισμού, οπότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την περασμένη Τρίτη εξέδωσε ομόφωνη και πάλι απόφαση (με τη συμμετοχή τούρκου δικαστή) με την οποία καταδικάζει την Τουρκία να αποζημιώσει τους αδελφούς Φωκά με το ποσό των 5.000.000 ευρώ με τόκο υπερημερίας 3 ποσοστιαίες μονάδες προσαυξημένες στο οριακό επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και 15.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Η Τουρκία οφείλει να καταβάλλει το ανωτέρω ποσό με την οριστικοποίηση της απόφασης που θα γίνει μετά από τρεις μήνες.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δείχνει συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και έχει αποζημιώσει όλους τους έλληνες δικαιούχους αποζημιώσεων.

22 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο δικαστικός μαραθώνιος των αδελφών Φωκά ξεκίνησε το 1991 όταν η αδελφή τους Πολυξένη Πιστικά, η οποία είχε υιοθετηθεί το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και τη σύζυγό του Ελισάβετ, που ήταν από τους πιο επιφανείς και δημιουργικούς ανθρώπους της ελληνικής ομογένειας στην Πόλη, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του ιδρύματος Βαλουκλή ως ψυχοπαθής και ορίσθηκε διαχειριστής της περιουσίας της ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Καραγιάννης. Η Πολυξένη Πιστικά απεβίωσε στο ψυχιατρικό τμήμα του Βαλουκλή, στις 24-4-2000 και η Τουρκία κατέσχεσε την περιουσία της αφήνοντας μοναδικούς κληρονόμους τους αδελφούς της Ιωάννη και Βαγγέλη Φωκά.

Το τουρκικό κράτος κατ’ εφαρμογή «μυστικών διαταγμάτων του 1964» δεν επέτρεψε στους αδελφούς Φωκά να κληρονομήσουν την αδελφή τους και το 2002, αφού εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα στην Τουρκία κατέθεσαν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας .

Τη νομική ομάδα που χειρίσθηκε την υπόθεση Φωκά στο ΕΔΑΔ, εκτός από τον Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη, αποτελούν ο κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοϊζίδου) και ο Τούρκος δικηγόρος στη Κωνσταντινούπολη Οκάν Χεμνσινλίογλου.

Ο κ. Δημήτρης Γκελντής (φωτο) δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ»:

« Η υπόθεση των αδελφών Φωκά έχει ανοίξει ήδη από το 2009 τον δρόμο για διεκδικήσεις των περιουσιών των Ελλήνων που κατά καιρούς δήμευσε το τουρκικό κράτος.

Πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τα ακίνητα που δημεύθηκαν είναι κοντά στα 12.000 και η αξία τους υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ».


Σχολιάστε εδώ